• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

С 10 пъти са нараснали площите с биокултури в България от 2008 г.

С 10 пъти са нараснали площите с биокултури в България от 2008 г.

София /КРОСС/ Близо с 10 пъти са нараснали площите с биокултури в България от 2008 г. до момента. Това бе отчетено на заключителната конференция на „Биомания 2011" на тема "Европа финансира биологичното земеделие", която се проведе в хотел „Радисън", София. „Процентът на усвояване на предвидените субсидии по Мярка 214 „Агроеколочини плащания" по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. обаче е все още нисък, въпреки че биологичното производство у нас бележи ръст от75% и усилията трябва да продължат да бъдат насочени в тази посока", каза заместник - министърът на земеделието и храните Светлана Боянова, която откри конференцията. Със седмото изменение на Програмата за развитие на селските райони се предвижда 32 млн. евро от бюджета на мярка 214 „ Агроекологични плащания", да бъдат прехвърлени към мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства", за инвестиции в биоземеделието, като ще бъдат подпомагани регистрирани вече биологични производители, допълни още зам.-министър Боянова. В момента 5% от бюджета на мярка 121 са предвидени за земеделски производители, които имат желание да преминат от конвенционално към биологично производство.

В семинара взеха участие експерти от Министерство на земеделието и храните, представители на Фондация "Биоселена" и други биоорганизации, както и производители на биопродукти от страната. Сред най-атрактивните за отглеждане по биологичен начин култури в страната са орехите, лешниците и бадемите. Интерес има и към лавандулата, която като площ заема около 10% от площите с биокултури в страната. „Подпомаганите с европейски средства от Програмата за развитие на селските райони биопроизводители, които отглеждат растителни култури, са общо 820. В страната има още около 200 биопроизводители, които не са обхванати от финансовото подпомагане чрез агроекологичните плащания и ще се насочим към тези хора", посочи още зам. - министър Боянова.

Освен площите с биокултури в България, се увеличава също и броят на пчеларите, които се насочват към биологочното производство. Спрямо 2008 г. те са се увеличили с 40%.

По години изплатените европейски субсидии по Програмата на биопроизводители в страната са 6.5 млн. лв. за финансова година 2008 г., 11.4 млн. лв. за финансова година 2009 г. и 22,2 млн. лв. за финансова година 2010 г. „В предложенията за изменение на Общата селскостопанска политика е предвидена отделна мярка за биологично земеделие, с бюджет 25 % от средствата за селските райони", съобщи още зам.-министър Боянова.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.