• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Сезират Брюксел за генериците в трансплантологията у нас

Сезират Брюксел за генериците в трансплантологията у нас

София /КРОСС/ "Български пациентски форум" ще сезира Европейската комисия относно опитите на Министерство на здравеопазването за подмяна на лекарствата на пациентите с трансплантирани органи с генерични медикаменти. Това обяви Теодора Захариева, председател на организацията, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
На пресконференция във връзка с този казус специалисти и пациенти се обявиха против плановете и опитите за масово въвеждане на генерични имуносупресори в трансплантологията у нас. Според тях, това е опасно и няма да спести на здравната каса почти никакви средства. Мярката засяга 600 души, колкото са трансплантираните у нас и ще икономиса едва около 200 000 лева. Рисковете за влошаване на здравословното състояние и дори летален изход обаче са големи. Именно поради тази причина в света едва около 4% от препаратите в трансплантологията са генерични. Допълнително, подмяната не препаратите изисква провеждането на ниво изследвания за тяхната дозировка и помосмост, което отнема много време, разходи за пътувания и създава неудобство за самите пациенти.
Иван Димитров от "Асоциация на пациентите с бъбречни заболявания" обясни, че в позитивния списък на касата има 7 имуносупресора, 3 оригинални и 4 генерици. Проблемът е, че един от вносителите на генеричните препарати е намалил цената, което означава, че този медикамент автоматично ще се финансира на 100% от НЗОК и пациентите ще трябва да доплащат повече за оригиналните лекарства. "Това означава минимум по 100 лева на пациент месечно и то ако всичко е наред, а това рядко е така. Много от пациентите приемат минимум по два медикамента", каза Димитров.
Затова пациенти и специалисти искат да бъде променен регламента за определяне на цените в позитивния лекарствен списък по такъв начин, че разликите в тях да не обременяват пациентите с трансплантации.
"От пресцентъра на МЗ дадоха едно обяснение преди време, че генериците са разрешени за употреба, без никакво мнение на специалист. Всички искаме иновативни медикаменти, но когато специалистът казва "не на генерика", нека уважаваме мнението му", призова Теодора Захариева.
По думите й, държавата не уважава индивидуалните постижения на хората, продали апартаменти, за да платят трансплантацията си.
През тези 4 години, откакто водим тази борба, нищо не се случва, нещата дори се влошават, което ни кара да приемем някакви по-крупни мерки, ако се наложи", категоричен беше Иван Димитров.
Време е институциите в тази държава да започнат да се вслушват в мнението на специалистите.
"Това са хората, които извършват тези високотехнологични операции и в крайна сметка за държавата тяхното мнение не струва нищо", допълни той.
Димитров подчерта, че въвеждането на генеричните препарати, няма почти никакъв икономически ефект за държавата. "Миналата година въведоха един такъв генеричен имуносупресор за около 300 човека и се оказа, че за цялата година са спестили около 100 000 лева. За пациентите обаче това води до риск от тежки последствия. Ние сме хора, които четат, имаме връзка със пациентски организации в Европа и знаем какво се случва там", посочи той.
Във финансово изражение преминаването от един на друг препарат може да струва много повече, от колкото трайното лечение с едни препарат, каза на свой ред проф. Никола Владов, нац. консултант по трансплантации.
"Използването на генерици при трансплантираните пациенти не е подходящо, тъй като нивото на имуносупресията е много строго индивидуално при различните пациенти. Когато оригиналния медикамент се замени с някакъв генерик, определянето на необходимите дози става много трудно. Рискът е или да отидем към свръхимуносупресия, което води до чести инфекции и загуба на пацивента, или до недостатъчна имуносупресия, при която органът се отхвърля. Почти винаги това означава и загуба на самия пациент", обясни доц. д-р Крум Кацаров.
"Поради това, че броят на трансплантираните у нас е относително малък, около 600 души, смятаме, че държавата може да се погрижи за тях, още повече, че смяната на медикамента почти винаги излиза по-скъпо от колкото продължаването на лечението с оригиналния медикамент", допълни той.
Според д-р Никола Владов д-р Крум Кацаров на този етап няма проучвания, които да показват ефективността на генериците в сравнение с оригиналните препарати.
Крум Кацаров обаче обясни, че за да излезе оригинален медикамент на пазара, за неговото действие и ефекти има огромен масив от данни и клинично изследване на три нива. Не така обаче стои въпросът с генериците. При техния синтез е достатъчно фирмата, закупила лиценза за производство да покаже, че е успяла да синтезира необходимата молекула. "Там нищо не е ясно", заяви експертът.
Допълнително, преминаването на генерични медикаменти при трансплантологията, изисква непрекъснат мониторинг, чести пътувания, извършването на напълно нови изследвания за необходимите дози, които трябва да са много точни и строго индивидуални за всеки.
Стандартите на определяне на тези нива пък са разработени за работа с оригиналните имуносуресори. "Това е много трудно, не е като да лекуваш с генеричен препарат пневмония. Никъде по света, абсолютно никой не започва лечение с генерика на новитрансплантирани пациенти", допълни Кацаров.
"Именно защото никой в света няма опит в това отношение, ние сме длъжни да кажем на хората, от които зависи въвеждането на тези препарати, за рисковете, които носи това", допълни Никола Владов.
/ВС/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.