• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Специализираният съд влезе в бившата сграда на ДАНС

Специализираният съд влезе в бившата сграда на ДАНС

София /КРОСС/ Специализирания съд, който ще бори организираната престъпност и корупциятя, от днес има собствен адрес. Това е бившата сграда на Държавна агенция национална сигурност /ДАНС/, на ул. Черковна" в столицата. Сградата беше дадена за нуждите на спецзвеното с решение на Министерски съвет от 17 март тази година.
Ремонтираната сграда бе открита с тържествен водосвет, отслужен от Отец Ангел, от храма "Света София", предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
"Искрено вярвам, че усилията ни, които ще продължат със същите интензивни темпове и отговорност и в бъдеще ще заслужат вашата подкрепа", обърна се към магистратите и.д. министърът на правосъдието Христо Ангелов. Той пожела на колегите си да влязат на новото си работно място с "оптимизъм и вяра в силите си". "Със знанията и професионализма си, вие сте призвани да гарантирате на българските граждани най-ценното им право - правото на справедливост. Ангелов връчи акт за ползване на сградата на преставителите на Висшия съдебен съвет.

Освен съдиите от спецсъда в нея ще работят специализираната прокуратура, както и апелативните специализиран съд и прокуратура, както и необходимата администрация. За техните нужди са изградени пет заседателни зали, с по два входа - един за граждани и адвокати, а другият за магистрати и задържани. В най-голямата от залите има специално стъклено помещения, в които по време на заседанията ще се намират подсъдимите. То е без решетки, за да не се нарушават човешките им права. "Когато има решетки, в страните от Западна Европа подсъдимите се оплакват, че се чувстват като в клетки и по този начин им се нарушават честта и достойнството", обясни Ангелов. 

Предвидени са и десет килии, всяка от които е оборудвана с камера и може да побере до четирима души. Спецмагистратите пък ще работят по двама в стая. До края на годината сградата трябва да е напълно оборудвана. Отговорността това да се случи е на ВСС.
За охраната й ще се грижат 30 служители на ГД "Охрана", обясни шефът на дирекцията Станислав Стефанов. По думите му, те ще бъдат избирани по специален начин: "Първо, трябва да са устойчиви, второ, катои визия да са добре сложени. Трябва да умеят да създават респект в тези лица, за да могат да се справят с тях".
Стефанов обясни, че сградата има отделни входове за граждани, магистрати и задържани. Помещенията са раздлени по такъв начин, че да не се допуска среща на подсъдмите с магистратите или свидетелите.

/ВС/

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.