• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Пехливанов: Кварталите в София са тъмни

Пехливанов: Кварталите в София са тъмни

София /КРОСС/ Уличното осветление в София е лишено от логично разпределение и професионално управление, което го прави неефективно и скъпо за софиянци. Това заяви кандидатът за кмет на столицата от ПП „Атака" Николай Пехливанов по време на организираната от него разходка с туристически автобус из нощна София. Според него докато по-голямата част от кварталите са тъмни, то осветлението по редица булеварди, например южната дъга на Околовръстното шосе, са с прекомерно нагъсто и силно светещи лампи, което заслепява шофьорите. „Това се дължи на не добре планираната схема за осветление на Столична община, според която светлината за кварталите на София явно е според латинския превод на думата (lux - светлина, лат.). Светлината обаче не бива да е лукс, тя е задължително изискване за една градска среда, а липсата й - основна предпоставка за растящата несигурност", заяви Пехливанов.

Свидетели сме на пълна липса на стратегическо управление - докато през 1901 година София е градът с най-модерно улично осветление, то през 2011 г. сме на дъното на класацията. В столицата греят над 80 000 осветителни тела, които би трябвало успешно да разпръскват мрака, но все пак София не прилича на нито една друга европейска столица. Същевременно в България уличното осветление струва 2 пъти и половина повече, отколкото в Германия и Холандия.

За осветеността на София, през 2010 година разходите възлизат на 7 млн. лв. Внедряването на система за контрол и управление на уличното осветление в София би спестило около 3 млн. лв. Половината ще бъдат от намалена на електрическа енергия, а 1.5 милиона лева ще бъде от намалени разходи за експлоатация. Има големи възможности за намаляване разходите за експлоатация на уличното осветление - всичко това зависи от стратегията, която се възприеме от експлоатиращото предприятие. Въвеждането на такава система в София се възлиза на 4.5 млн. лв. и за една година капиталовите вложения се възстановяват.

Според Пехливанов е необходимо да се направи конкурс за фирма, която да управлява столичното осветление. В договора с тази фирма обаче трябва да е изрично посочено, че тя ще поеме както разходите по поддръжката, така и сметките за разходвания ток. По този начин фирмата-изпълнител ще бъде значително по-мотивирана да върши работата си по-ефективно. Тази система от години функционира в европейските страни, посочи още Пехливанов. Подмяната на една крушка в момента струва 8 пъти повече от реалната й стойност. Затова е необходима и система, която ще оптимизира този процес, ще направи София по-светла, а парите за светлина от джоба на софиянци - по-малко. „Трябва столичната управа да спре да се отчита пред близките фирми и да започне да се отчита пред гражданите" категоричен бе Пехливанов. „Всички тези модерни системи и големи проекти остават засега само на хартия, а гражданите чакат светлото бъдеще, докато живеят в тъмното си настояще", допълни още той.

По време на обиколката Пехливанов слезе от автобуса в квартал „Западен парк" и измина разстоянието от спирката на осветения булевард и един от входовете на намиращ се в близост жилищен блок. Той установи, че този път тъне в непрогледен мрак и е не просто неудобство, но и опасен маршрут за прибиращите се по тъмно граждани. Това явление, заяви Пехливанов, не е уникално. То е ежедневие за всички столичани, независимо от квартала, в който живеят.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.