• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

СДС обвиниха ЦИК в документна измама и поискаха оставки

СДС обвиниха ЦИК в документна измама и поискаха оставки

 

София /КРОСС/  От СДС обвиниха Централната избирателна комисия в документна измама по казуса с решенията й за отказ от регистрация на коалициите в Плевен и Монтана. На пресконференция в партийната централа сините показаха документи, които са представени от ЦИК във Върховния административен съд във връзка с обжалването на нейните решения. Мартин Димитров обясни, че става дума за два различни преписа на едно решение, заверени като верни с оригинала, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.  "Поискахме обжалване на тези решения в съда, най-вече защото по този начин ЦИК бяха принудени да представят своята версия в писмен вид. И сега вече имаме достъп до документи. Те показват скандални разкрития, нечувани в новата история на България. На едно и също решение има два различни преписа, заверени с печат "Вярно с оригинала". Тоест, ЦИК са предоставяли на Върховния административен съд два различни преписа на един и същи документ, като и на двата има печат "Вярно с оригинала", каза лидерът на СДС.

Според Димитров, от ЦИК са направили това, защото решението на ОИК за регистрацията на коалицията "Заедно за Плевен" е от 24 август, а подадената жалба е от 30-ти. "Срокът за обжалване е тридневен, т.е. те въобще не са имали право да гледат тази жалба", поясни той.

 

Освен това на едно от копията някой е дописал с ръка "постановено на 26 август". Тоест, решението е взето на 24-ти, но два дни е било скрито в нечие чекмедже и след това е било поставено на стената на ОИК на 26 август. Само че на другия препис на същото това решение това дописване с химикалка го няма, разказа Мартин Димитров.

"За нас тук трябва да се намеси прокуратурата и да каже дали има документната измама", категоричен бе той. Любопитно е, продължи Димитров, че основният защитник по тези въпроси на ЦИК Бисер Траянов, се оказва и докладчик по двата случая - и в Плевен, и в Монтана.

 

Мартин Димитров призова хората от ЦИК, замесени в този случай, да си подадат оставката. "Това е администрацията, която трябва да брои резултатите. Как ще ги броят при положение, че те са дали на съда два еднакви документа с различно съдържание, единият от които е дописан на ръка", подч1ерта лидерът на СДС. "Много неща см виждал, но за първи път виждам изборна администрация да подаде на ВАС два документа, които би трябвало да са еднакви, с различно съдържание. Така че, незабавна оставка", заяви той.

 

Според Мартин Димитров, в документацията има и много други неща, които говорят за нередности - протакане от страна на ЦИК, както и това, че още на 6 август комисията е имала готовност да се произнесе по жалбата на СДС, но нарочно я е изпратила във ВАС, за да няма становище, което да се обжалва, като и това че е написан като орган за обжалване ВАС, а той не е. "Все неща, които целят протакане. Очевидно тези хора изпълняват поръчки", коментира Димитров.

 

От СДС заявиха още, че хаосът в ЦИК е тотален и, че до днешна дата голяма част от българите все още не знаят, че трябва да гласуват със знака "Х". Според сините, на тези избори ще има огромен брой невалидни бюлетини и множество случаи на тълкувателни решения на ОИК относно валидността на бюлетините. Ето защо партията започва своя информационна кампания, която цели да информира гражданите как да гласуват по правилния начин.

 

 

/ВС/

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.