• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Прошков: Столична община управлява като Кремъл

Прошков: Столична община управлява като Кремъл

София /КРОСС/ Столична община управлява като Кремъл. Това заяви кандидатът на Синята коалиция за кмет на столицата Прошко Прошков на среща със Съюза на архитектите, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Според него, количеството заповеди, което "бълва" общината е огромно, работи се на парче и без обща визия за развитието на града. "Количеството заповеди, което бълва Столична община ежедневно, е огромно, те са хиляди. Дори централната администрация няма да може да се оправи с тях. Аз затова казвам, че "Московска" 33 се управлява като Кремъл", заяви Прошков.
Арх. Данчо Данчев, председател на регионалната колегия в София към Камарата на архитектите в България обясни, че това е четвъртата кампания, която съюзът прави с кандидати за кметове.
"Това не е просто среща, а едно бъдещо сътрудничество. Ние винаги сме дъжали да бъдем в диалог с властите, защото знаете, че в нашата професия последиците са за 90-100 години напред", каза той.
На свой ред Прошко Прошков посочи, че професията архитект е станала мръсна дума за хората, защото им е насадено в главите, че едва ли не те са виновни за ужаса, в който живеят в София. "Аз не разбирам много от архитектура, така че ви обещавам да не ви преча, или по-скоро да преча само на простотиите", зарече се той.
Арх. Веселин Дуковски посочи, че никой от кандидат-кметовете не говори за незаконното строителство. "Има голяма разлика между незаконосъобразно и незаконно", уточни той и попита Прошко Прошков дали в своята политика ще прави разлика между двете. Дуковски каза също, че не е безразлично дали устройственият план на столицата е добър или лош. По думите му, проблем на досегашните кметове е мандатното мислене.
По повод проекта за изваждането на Via Principalis, главната улица на антична Сердика, той посочи, че никой не представя проект с картинка. "Ако това не се промени Пловдив ще измести София в надпреварата за културна столица", посочи арх. Дуковски.
Според Прошков, незаконното строителство е тема, към която никой политик няма смелост да подходи. Най-фрапиращите примери са остъклените балкони и гаражните клетки, изтъкна кандидатът на Синята коалиция. "Питам вас архитектите дали е възможно в рамките на паспортизацията да се потърси възможност за тяхното узаконяване. Защото смятам, че ние търсим консенсус, особено когато става дума за една трета от жителите на столицата. Друг е въпросът, че има и узаконени остъклени балкони, чиито разрешения обаче са незаконосъобразни", обърна се той към своите домакини.
Липсата на генерален транспортен план пък обезсмисля идеите за строителство на кръстовища на две нива, защото не е ясно дали едно такова кръстовище няма да образува тапи на друго място, каза още Прошко Прошков. Да не говорим, че нямаме отчуждителни процедури, нямаме нищо. В Германия има комисия, която издава предписание как да изглежда звънеца на входната врата, ако сградата се намира в зона с културни обекти.
"В нашата програма не говорим много за градоустройство, защото ние от две години имаме приет общ устройствен план за София, добър или лош, трябва да работим по него. Наивно е да се говори за нов устройствен план на София, за какъвто говори един мой опонент", уточни кандидатът на сините.
Властта, която е дадена на главния архитект, е може би по-важна от властта на председателя на СОС, каза Вили Лилков, общински съветник. "Понякога се е налагало да дискутираме даването на един квадратен метър за кафе машина в някое училище", посочи той.
Николай Желев, общински съветник, посочи, че общият подход към развитието на София страда от липса на цялостност: "Проектира се едно нещо, след това идва някой, който казва "абе, кой го проектира това", после идват едни хора и казват "кой го построи това, не можем да го използваме".
/ВС/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.