• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Преглед на печата

Преглед на печата

София /КРОСС/ Водещите заглавия в пресата днес:

 

в. "ДНЕВЕН ТРУД"

Тежка 2012 г. за България

Европейската банка за възстановяване и развитие прогнозира тежка 2012 г. за България. Ръстът на икономиката ще се забави. Причина за това е дълговата криза, в която са страните от еврозоната. Разрастването й ще има дори по-голямо отрицателно влияние върху държавите от Централна и Източна Европа, отколкото световната финансова рецесия от 2008 година, предупреждава банката в специален доклад.

Очакванията са, че ръстът на брутния вътрешен продукт в България догодина ще бъде 2,3%. В юлската си прогноза за 2012 г. банката посочваше 3,7%. В бюджета за догодина залагаме консервативно ръст до 2%, заяви финансовият министър Симеон Дянков.

Снежен ад в Балкана над Сливен

На разсъмване във вторник бензинът в джипа на едно възрастно семейство от Несебър свърши и парното в колата спря. Цяла нощ мъжът и жената, хипертоници, изкараха заседнали по пътя от Сливен за Стара река, който бе напълно непроходим от паднали дървета и огромни преспи. Заедно със сина си те изяли скромните си хранителни запаси и изпили водата за из път.

 

в. "24 ЧАСА"

Подсъдими в съда „Антимафия" ще стоят зад бронирани стъкла

Силвия ГУРМЕВА

Видеокамери в килиите следят движението на арестанти

Подсъдимите по най-тежките дела за поръчкови убийства, отвличания, пране на пари. трафик на наркотици и хора ще следят процеса зад бронирани стъкла.

Вчера официално бе открита сградата на новия съд "Антимафия" на ул. "Черковна" в столицата, който трябва да заработи от януари 2012 г.

Избирателите с 400 000 повече от жителите

Павлина ТРИФОНОВА

МВР отказа да заличи хора от избирателните списъци

След като МВР реши да се съобрази с европейски регламент, а не с изборния кодекс 6,9 млн. имат право да гласуват за президент, 6,5 млн. - за кмет и общински съветници Имащите право да гласуват за кмет и общински съветници се оказаха с над 400 000 повече от реално живеещите в България.

Това показа проверка на "24 часа" в избирателните списъци и данните от последното преброяване на населението.  Според предоставена  от ГРАО  информация имащите право да гласуват на местните избори на 23 октомври са 6 514 917 души, а на президентския вот същия ден - 6 933 748.

 

в. "СТАНДАРТ"

Не облагайте бизнеса до смърт, зове Трайков

"Бюджетът се пълни от икономическата активност, а икономическа активност не се стимулира с облагане до смърт". Това заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков по повод отпадналата идея от 2012 г. да се въведе акциз за метана, дори когато се използва за отопление. Според проекта за промени в Закона за акцизите и данъчните складове от догодина трябваше да има акциз за метана от 1,7 лв. за гигаджаул, а ако газът се ползва за отопление, налогът трябваше да бъде 0,20 лв. за гигаджаул.

Пускат Дунав мост 2 през 2012-а

Дунав мост 2 ще бъде пуснат до края на следващата година, увериха от испанската фирма FCC по време на срещата си с Росен Плевнелиев. Кандидатът за президент на ГЕРБ посети строителната площадка на моста, свързващ Видин с Калафат. От FCC заявиха, че се движат по график и основният им проблем е времето. Средното изпълнение на строителните работи е 68% от предвидените по договор дейности.

 

в. "НОВИНАР"

Аурата на Бойко Борисов засенчва изборите

За малко повече от месец името му се среща в почти 900 публикации

Битката за президентския пост и местните избори отново е засенчена от аурата на Бойко Борисов. Това заявиха експертите от Института за социална интеграция Катя Колева и Стефан Георгиев. Те посочиха, че фигурата на Бойко Борисов се откроява 41 пъти във водещите новини на четири от ефирните телевизии и в 872 публикации в 5 национални всекидневника и 2 регионални в периода 7 септември - 15 октомври. За сравнение, Сергей Станишев отбелязва едва 204 присъствия във вестниците и скромните 3 излъчвания в новинарските емисии.

Защо Световният ден на гнева отмина България

В Световния ден на гнева в България нямаше дори възмутени. Хиляди окупираха улиците и площадите в Ню Йорк, Лондон, Рим, Брюксел, Атина… У нас предизборна тишина. Защо? Нека социолози, политолози и всички с претенции да се наричат анализатори да седнат и да обяснят този феномен. Премиерът има своето обяснение - да си протестират в Европа, ние сме добре и ще строим магистрали. А времето на нашите протести останало в историята - така говори Борисов, докато обикаля страната, придружен или не от еврокомисари.

 

в. "ДНЕВНИК"

Страхът от нова рецесия сковава потреблението в ЕС

Зорница ЛАТЕВА

Доверието на домакинствата в икономиката се е понижило, отлагат големи и скъпи покупки

Забавеният икономически растеж и страхът от нова рецесия принуждават европейците да отлагат големи и скъпи покупки и да харчат основно за стоки от първа необходимост заради очакваниятa им за по-ниски доходи. Това показва проучване за потребителския климат през третото тримесечие на годината (юли - септември) на консултантската компания GfK, направено от името на Европейската коочаква да е растежът в Югоизточна Европа ЕБВР за 2012

мисия.

Пришълци ще решат кой ще управлява малките общини

Биляна РИЛСКА

Очертават се близо 95 хил. изборни туристи

Пришълци ще избират кой ще управлява в малките общини. Техните гласове може да са решаващи не само за кметове, но и за общински съветници. Този извод може да се направи от справка за гражданите, пожелали да гласуват на местните избори на 23 октомври по настоящ адрес. Оказа се, че мерките срещу вътрешния изборен туризъм -въвеждането на изискване за уседналост и на по-строги правила за пререгистрация, не са сработили.

 

в. "КЛАСА"

ЕБВР драстично понижи прогнозата си за растежа у нас от 3% на 1,6 на сто

Дянков: Бюджетният дефицит на България ще бъде около 2% тази година, а през 2012 г. под 1,5 на сто

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) драстично понижи очакванията си за икономическия растеж на България през тази и следващата година, показват данни от последния доклад на институцията. Експертите са намалили очакванията си за ръста на БВП през 2011 г. от 3 на сто на 1,6%. За сравнение, в бюджет 2011 правителството на България прогнозира 3,6% ръст на БВП.

80 хиляди българи учат в чужбина

От 21 октомври София става за три дни световна столица на просветата

80 хиляди българи учат в момента в чужбина, съобщиха пред „Класа“ организатори на петото по ред издание на октомврийското изложение „Образование без граници”. То стартира на 21 октомври в НДК. Очаква се в продължение на три дни в София да гостуват най-сериозните имена в сферата на образованието от 18 държави, сред които Великобритания, Германия, Финландия, Холандия, Дания, Швейцария, Испания, Кипър, Канада и Япония.

 

в. "ДУМА"

ТЕЦ дава милион лева на съмнителна фирма

Чрез поръчка за охрана без конкурс държавните пари отиват в неясни ръце

Близо 1 милион лева дава държавната ТЕЦ “Марица изток-2” ЕАД на съмнителна охранителна фирма. Това показва проверка на ДУМА. Дружеството внезапно сключва нов договор за охрана с фирмата “Арми секюрити БГ” ЕООД с адрес в град Етрополе, собственост и управлявано от 47-годишната Поля Манчева Димитрова, без  никаква  обществена

поръчка.

Съдът в Страсбург осъди България за „маскираната” полицейщина

Европейският съд по правата на човека в Страсбург със свое решение от 11 октомври 2011 г. осъди България да плати 14 500 евро на Александър Христов, съпругата му Живка и дъщеря им Виктория. Обезщетението компенсира моралните вреди, претърпени в резултат от нарушение на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи (КЗПЧОС), забраняващ нечовешкото и унизително отнасяне.

 

в. "СЕГА"

Октомврийската стихия взе жертва край Свиленград и потопи Варна

Диян БОЖИДАРОВ

Вторият ден от невижданите за октомври ураган, дъжд и сняг причиниха най-лошото - мъж почина от измръзване край пограничното село Лисово, Свиленградско. Стотици селища от Централна и Източна България останаха без ток, възрастни хора и деца с мъка бяха евакуирани. Шест области от страната са в кризисна ситуация. Линейки с тежко болни и родилки едва си проправяха път през снежни преспи и паднали дървета. Във Варна снежинките бяха рехави, но 24-часов дъжд потопи града и той преживя истински апокалипсис.

Кандидат-шофьорите може да провалят е-изпитите

Румяна ГОЧЕВА

Нови листовки за явяване на кандидатшофьорски изпит демонстрира вчера транспортният министър Ивайло Московски. Идеята е кандидатите да попълват хартиените листовки, а след това те да се проверяват от компютър, като целта е така да се ограничат възможностите за манипулация на отговорите. Системата за проверка пък представлява куфар, снабден с екран, слот за чип карта, с която ще се идентифицира изпитващият, и четец за хартиените листовки.

 

в. "ПАРИ"

ЕБВР: ИКОНОМИКАТА НА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ЗАБАВИ ЗАРАДИ ДЪЛГОВАТА КРИЗА

Филип БУРОВ

Банката занижи прогнозите си за растеж у нас през 2012 г. до 2.3%

Икономическият растеж в Източна Европа се забавя значително, тъй като ефектите от продължаващата дългова криза в еврозоната се разпростират в региона. Това са изводите в последния доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Според прогнозите на банката България ще е една от най-силно засегнатите страни заради търговската и инвестиционната си зависимост от еврозоната.

И министър Трайков предложи отлагане на акциза за метана и газа

Елина ПУЛЧЕВА

Дори да се отложи въвеждането на налога, цената на парното може да се увеличи от 1 януари заради цените на горивата, коментираха от ДКЕВР

Да не се въвежда и да се отлага възможно най-дълго акцизът за природния газ предложи вчера икономическият министър Трайчо Трайков пред журналисти. Трайков заяви, че природният газ в България е важен за топлофикациите и директно е свързан с развитието на топлофикационния сектор. Важен е за битовата газификация и за предприятията, които го използват за суровина и за транспортния сектор, каза Трайков.

 

в. "ТЕЛЕГРАФ"

МАХАТ ГАЩИТЕ  И ЧОРАПИТЕ ОТ НДК

Ростислава ИВАНОВА

Местят дори  „Произведено в България" в зала „Универсиада"

Гащите и чорапите изчезват от НДК, научи „Телеграф".

Новото   ръководство  на двореца е решило да изтрие имиджа му на битпазар и маха щандовете, където се продават евтино бельо и пижами. Искаме да върнем старата слава на НДК на културен център, съобщи главният          юрисконсулт Жорж Радушев. Вече са изгонени постоянните базари от двете страни на сградата.

276 ОТ ДС НАПИРАТ ЗА КМЕТОВЕ

Пламена ТОДОРОВА Радослав КИРОВ

276 агенти на бившата Държавна сигурност (ДС) напират за кметските столове.

Това стана ясно вчера, след като Комисията по досиетата обяви имената на кандидатите за управници на предстоящия местен вот, които са били сътрудници на бившите тайни служби. Общо 8144 мераклии са били проверени. Най-много - над 200, са ченгетата сред мераклиите за кметове на села.

 

в. "МОНИТОР"

Ершов пак пробва да завземе „Петрол”

Скандалният руски бизнесмен Денис Ершов отново е пробвал да завземе „Петрол” и да подмени легитимното ръководство на холдинга, като е бомбардирал за пореден път Агенцията по вписванията с „документи” с невярно съдържание.

За това алармира вчера съсобственикът на „Петрол холдинг” Митко Събев, който държи 47,5% от капитала. Ершов поискал агенцията да впише решения за промяна на Съвета на директорите, взети на фалшиви общи събрания на холдинга от 10 и 12 часа на 29 април тази година.

Плащанията с карта в магазините с 34% ръст

ДАРИНА КАХРАМАНОВА

Броим по 200 евро годишно за преводи в кеш

Българите все по-често използват дебитни и кредитни карти, за да плащат сметките си в различни търговски обекти. Само за една година този вид разплащания у нас са се увеличили с 34%. За Европа ръстът на годишна база е 16 на сто. Това съобщи Питър Айлиф, главен изпълнителен директор на Visa Europe. Той обясни още, че за изминалите 12 месеца у нас е отчетено най-голямо увеличение на плащанията с електронни карти в магазините в сравнение с другите държави на Стария континент.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.