• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

"ОМО Илинден" отново осъди България в Страсбург

"ОМО Илинден" отново осъди България в Страсбург

 

Страсбург, Франция /КРОСС/ Съдът  по правата на човека в Страсбург осъди България за нарушаване на правата на събиране и сдружаване на организацията "ОМО-Илинден", която София обвинява в проповядване на сепаратизъм. По четвърто дело, заведено от "ОМО-Илинден - Пирин", съдът не намери нарушения на човешките права.

Всички дела са заведени във връзка с поредица забрани на властите на техни мирни събрания в периода 2004-2009 г., както и заради отказа да бъдат регистрирани - "ОМО-Илинден" като сдружение на граждани, а "ОМО Илинден - Пирин" като политическа партия.

Според съдиите отказите на българските съдилища да регистрират сдружение "ОМО -Илинден" не съответстват на стандартите на едно демократично общество и са несъразмерни ограничения на правото на свобода на сдружаване, дори ако се приеме, че ОМО Илинден проповядва по мирен начин сепаратистки идеи.

При три от делата България трябва да изплати обезщетение на "ОМО Илинден" и на "МО Илинден - Пирин", съответно по 18 000 и 9 000 евро. Съдът подчертава, че по-големият размер на обезщетенията е заради факта, че правата на двете организации не се нарушават за пръв път, поради което те са изпитали „повишено чувство на покруса и безсилие".

При три от делата България трябва да изплати обезщетение на "ОМО Илинден" и на "ОМО Илинден - Пирин", съответно по 18 000 и 9 000 евро. Съдът подчертава, че по-големият размер на обезщетенията е заради факта, че правата на двете организации не се нарушават за пръв път, поради което те са изпитали „повишено чувство на покруса и безсилие".

С новите три съдийски решения срещу България, общият брой на решенията, установили подобни нарушения спрямо представители на това малцинство, става осем.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.