• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Сергей Игнатов и Алексей Петров в уникален диспут за образованието

Сергей Игнатов и Алексей Петров в уникален диспут за образованието

София /КРОСС/ Единствен министърът на образованието Сергей Игнатов се реши да излезе при събралите се пред Министерски съвет студенти, предвождани от кандидата за президент Алексей Петров. Двамата влязоха в спор относно това дали управляващите имат визия за развитието на образованието и науката, и как младите да останат в страната, предаде репортер на Информационна агенция КРОС
Припомняме, че по-рано Петров и група студенти от Благоевград дойдоха пред Министерски съвет, за да настояват за лична среща с премиера Бойко Борисов. Петров иска Борисов да му даде отговор на въпроса "Кой взриви колата на журналиста Сашо Диков", а студентите настояват министър-председателят да им каже дали да емигрират или да останат в страната.
Студентите предадоха на Игнатов списък с въпроси към премиера Борисов и министри от кабинета, както и писмо на студентите от Пловдивския университет.

Министърът обаче трябваше да отговори на основния въпрос - имат ли бъдеще младите хора в България или трябва да емигрират в чужбина. "Ако те смятат, че бъдещето им е в чужбина, могат да опитат. Опитът обаче показва, че само 20% остават там, останалите се връщат в България", каза той.
На свой ред Игнатов попита студентите дали са наясно къде е "по-стабилната чужбина". "Ако намерят по-стабилна страна, която да им гарантира бъдещето... Аз мисля, че в момента кризата се разгръща по такъв начин, че бъдещето на всички е в България".

Според Сергей Игнатов състоянието на образованието и науката е функция на бизнеса. Когато имаме добре развита индустрия, естествено, че образованието е на много по-високо ниво, защото индустрията оказва натиск и засмуква добрите специалисти. "Въпросът тук е кое е реалистичното - яйцето или кокошката", посочи министърът на образованието.

По повод оправданията на работодателските организации, че висшето ни образование не подготвя кадри с квалификацията, която е необходима на бизнеса Сергей Игнатов заяви, че в България отдавна има свободен пазар и какви специалности ще се развиват е решение на самите академични общности.
"Разви се правото, разви се финанси и счетоводство, защото след 1990 г. всеки по-як мъж трябваше да има юрист и счетоводител", каза той.

Студентите попитаха Сергей Игнатов дали подкрепя предложението на премиера "младите IT-специалисти да стават овчари или да гледат картофи". "Не знам какво точно е казал, но това което мога да потвърдя и мисля, че е в този дух, е че в България селското стопанство има огромно бъдеще, защото в следващия програмен период тези 40%, които взимаме сега, ще станат 70%", отговори той.

Тук се намеси Алексей Петров, който помоли Игнатов "да спре да се излага". Двамата заченаха спор, кой има по-дълга и успешна преподавателска кариера и се наложи медиите да успокоят нещата с въпроса защо Игнатов е слязъл при студентите, а не Бойко Борисов.
Министърът обясни, че е излязъл, защото от охраната му казали, че пред входа на ведомството са се събрали недоволни студенти. Явно обаче никой не беше предупредил министъра на образованието, че ще се срещне лице в лице с Алексей Петров.

Петров обяви правителството, че няма визия за това какви университети са необходими и какви институти в БАН.
"Какви университети трябва да има държавата казваше преди 1989 г.", отвърна Игнатов. Петров пък контрира с думите, че държавата е абстрактно понятие. "Вие и премиера Бойко Борисов сте хората, които трябва да кажат това. А министър-председателят няма визия какво ще прави в другиден, затова и тези млади хора не знаят какво да правят", заяви той.
"Винаги има една група хора, които не знаят какво да правят и те се събират около вас обикновено", отвърна Игнатов. Спорът се завъртя около темата за магистралите, но този път се намесиха студентите, които заявиха, че магистрали трябва да има, но е необходимо да се дават повече пари в образование. "Ако това не се случи, след време няма да има кой да използва тези магистрали, защото всички ние ще избягаме", заявиха те.
"Това са едни младежки мечти, които животът по-късно пренарежда", каза на свой ред министърът на образованието.

/ВС/

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.