• 13 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Вестниците пишат...

Вестниците пишат...

в. "ДНЕВЕН ТРУД".
Край на куфарната доставка на лекарства отвън.
Над 30 животоспасяващи медикамента, за които днес болни българи, техните роднини или приятели обикалят Европа, за да ги купят, ще бъдат доставяни у нас.
Това гарантира проектонаредба на здравното министерство. Става дума за лекарства срещу ракови, онкохематологични, неврологични и други тежки заболявания. Част от тях досега не се внасяха, защото не са регистрирани в България. Други са регистрирани, но производители и търговци нямат интерес да ги осигуряват, защото са предназначени за много малко пациенти, изключително скъпи са или пък прекалено евтини, обясниха от министерството на д-р Стефан Константинов.
Брюксел забранява малки свирки
Брюксел се захвана и с пищялките, които се слагат при надуване на балони или като накрайник на музикални инструменти за деца.
Според изискване в последната евродиректива за безопасността на играчките от юли, свирките и мундщуците на тромпетчетата, кларинетите и другите инструменти за деца трябва да бъдат с големи размери заради опасност от поглъщане, съобщи Теменужка Костова, държавен експерт в агенцията за метрологичен и технически надзор.

в. "24 ЧАСА"
Съд даде 200 000 бири на мъж с щастливи капачки
Забележителна справедливост
В рекламата на играта не се разбирало дали става дума за една бутилка, или за целия: награден фонд. Окръжният съд във Велико Търново присъди на варненеца Иван Митев правото да получи 200 000 бири от пивоварната „Болярка". Той спечелил с 2 промоционални капачки. Рекламата не била ясно формулирана -дали печели на капачка една двулитрова бутилка, или 100 хил., колкото е целият награден фонд на промоцията от 2009 година.
2 метра нахалство на "брокера" Илиев стърчат до хотел "Хемус". Едни два метра от лъскава сграда взривиха спокойствието в елитния столичен квартал "Лозенец". Пламен Илиев, известен като един от общинските съветници от "групата на брокерите" в предния СОС, и собствениците на хотел "Хемус" решават да "залепят" за старата приватизирана сграда нов бизнес център.


в. "СТАНДАРТ"
Наш топалпинист загина на Хималаите. Николай Проев издъхнал при изкачването на връх Чако
Един от най-известните ни алпинисти - Николай Проев, загина в четвъртък на Хималаите. 50-годишният българин издъхнал при изкачването на връх Чако в Непал от седемчленна група български алпинисти. Трагичната новина потвърдиха от Външното министерство вчера следобед. Няма информация за други пострадали от групата. Проев е родом от Банско. Съгражданите му не можеха да повярват, че приятелят им е загинал.
Смърт с инжекция за убиеца на Лора
Смъртно наказание за убиеца на българската студентка в Атланта Лора Николова и нейния приятел Андрю Робъртсън. Това решиха американските съдебни заседатели, предаде bTV. До решението се стигна за малко повече от два часа заседание в четвъртък вечерта. През последните седем дни изслушаха показания от свидетели на прокуратурата и на защитата.
Преди десет дни заседателите се произнесоха, че 33-годишният Джошуа Дракър е виновен за двойното убийство. В съдебната зала бе цялото семейство на Лора - майка й Искра, баща й Никола и брат й Георги. След като изслушаха решението на съдебните заседатели, те благодариха на прокурорите и на хората от отдела за връзка с роднините на жертвите. В заключителната си пледоария пред съда прокурорът Ан Харис заяви, че Дракър заслужава най-тежкото наказание, защото убийствата са извършени с шокираща "умисъл и грубост".
Когато Дракър чу присъдата си, той се обърна към родителите, годеницата и приятелите си, които плачеха, и ги успокои с думите: "Всичко е ОК." Когато полицаите в залата се опитаха да го накарат да замълчи, той им каза: "Какво ще ми направите, да не би да ме убиете?"


в. "НОВИНАР"
Връща се модата на пазарската мрежа.Данъчни мъки стряскат собствениците на стари коли, въвеждат екотакса. Плетените мрежи, ползвани в миналото от бабите ни, ще се върнат на мода в България. В петък екоминистърът Нона Караджова обяви, че от 2013 г. ще бъде въведена такса и за плътните полиетиленови торбички. Самата Караджова заяви, че заради увеличението на цената на най-тънките найлонови пликове хората са започнали да ползват отново излезлите от употреба за дълго време пазарски чанти. В началото на октомври беше въведена такса за торбичките под 15 микрона. Така минималната цена на тези полиетиленови изделия стана 15 стотинки. Екоминистърът се обяви и за облагане и на други пластмасови стоки като чинии, чаши и прибори.
Избори 2 в 1, пускаме три бюлетини
6,9 млн. българи с право на глас за президентския вот
6 933 748 са българите, които ще имат право да упражнят своя вот и да гласуват за президент според данни от ГРАО, съобщиха от регионалното ведомство. Те ще избират между 18 кандидат-президентски двойки. С около 400 000 по-малко са гражданите, които ще могат да пуснат бюлетина за кмет и общински съветници. 6 514 917 е точният брой на българите в изборните списъци. Общо 1827 са мераклиите за кметове на общини. Най-много са в София - 24. Втори в класацията е Ямбол с 19 кандидати. В Пловдив и
Варна пък са 16. Близо 30 000 са кандидатите да станат общински съветници в цялата страна. Този път София отстъпва първенството и класацията се води от Варна. Там желаещите са 1088, а в София - 1036.

в. "КАПИТАЛ"
Кандидат за съдебен шеф работил като адвокат без правоспособност
Висшият съдебен съвет (ВСС) пак не избра председател на окръжния съд в Хасково. Претендентът за поста Росен Русев е проверяван от инспектората към Върховната касационна прокуратура заради начина, по който се разпределят делата в съда в Хасково, имотното му състояние и твърдения, че е използвал служебния си автомобил за лични пътувания в чужбина.
България пада с 2 места в класацията Doing Business
НАДОЛУ - България слиза с две позиции в последното издание на класацията Doing Business на Световната банка, която сравнява условията за правене на бизнес по света. Сред анализираните 183 държави страната ни заема 59-о място (57-о в предишния
доклад). Авторите подчертават, че изкачването или слизането в класацията може да не е резултат от някакви вътрешни процеси, а да отразява подобряване или влошаване на положението в други държави. Периодът, за който е направен анализът, е между юни 2010 и юни 2011 г. България отчита влошаване по 5 от 10 наблюдавани показателя.

в. "БАНКЕР"
Милиони за реклама без ефект. Над 15 млн. лв. са похарчили министерствата за популяризиране на оперативните програми и на тази за развитие на селските райони. До края на 2013-а те ще профукат още 150 млн. лева. Други милиони отиват за билбордове и реклами на отделните проекти по еврофондовете, които се реализират от общините, пътната агенция и други институции. Ефектът обаче е нулев. Нито "публиката" е по-наясно, нито усвояването на средства е нараснало сериозно. Над две трети от българите дори не си спомнят каквато и да било рекламна кампания.
Още 72 млн. евро за земеделски проекти
От 9 ноември до 9 декември земеделските производители могат да подават проекти по две от мерките на програмата за селските райони, свързани със създаване на микропредприятия и за разнообразяване към неземеделски дейности. Вторият прием е насрочен за периода 14 ноември - 12 декември и е за инвестиционни предложения в областта на селския туризъм. Общият ресурс по трите мерки може да надхвърли 72 млн. евро.

в. "ДУМА"
АЕЖ: Платеният достъп до медии опорочи предизборната кампания
Неравностойното положение, в което бяха поставени кандидатите и партиите по отношение на достъпа до медии, предизвиква съмнение за честността на кампанията за президентските и местните избори на 23 октомври. От Асоциацията на европейските журналисти в България са притеснени, че възможността за безплатни медийни изяви бе силно ограничена.
"Присъединяваме се към заключението на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), според което "платената медийна кампания застрашава принципа на равнопоставеност и създава имуществен ценз за участие във вота". Загри-
женост буди и фактът, че в огромната част от случаите читателите, зрителите и слушателите не биха могли да се ориентират дали за участието на определен кандидат е платено на съответната медия, или то е безплатно", посочват АЕЖ в писмо, изпратено вчера до медиите. Това е некоректно спрямо аудиторията и противоречи на принципите на журналистическа етика.Платените материали са допустими в частните медии, но при задължително упоменаване на този факт.
Алкохол в изборния ден само на сватби и кръщенета
Първи сигнали за купуване на гласове разследваха полицаите във Варна
Алкохол ще се продава и сервира в неделя само на сватби и кръщенета. Това гласи заповед на Столичната община. Забраната за алкохолни напитки ще важи за територията на цялата община от 6,00 до 20,00 часа на 23 октомври. Причината са изборите за президент и местна власт. В заповедта е записано, че забраната не се отнася за "обществени заведения, в които ще се извършват семейни и обредни ритуали, както и за продажба на алхоколни напитки на едро.
Справка показва, че осем двойки са определи датата 23 октомври, за да сключат брак в София.
Общо 15 000 полицаи ще се грижат за реда и спокойствието по време на изборите.

в. "СЕГА"
Шести ден десетки села бедстват без ток и вода
Вместо домакинствата с електричество приоритетно се захранват обществени сгради, за да може да се гласува. Въпреки хвалбите на управляващите, че бързо и ефективно са се справили с последиците от първия сняг в страната, десетки села вече шести ден са без ток и вода, показа проверка на "Сега". Фермери от най-лошо засегнатите райони заплашиха да съдят електроразпределителните дружества за нанесени щети, а местните власти се оплакаха, че държавата е абдикирала от задълженията си. Пресцентърът на МВР и "Гражданска защита" не обявиха данни за селата без ток и прехвърлиха топката на ЕРП-тата.
Няколко дни след края на снеговалежите 82 населени места продължаваха да бъдат без ток вчера сутринта. В късния следобед броят им намаля до 67. Най-лошо бе положението около Велико Търново, където ток нямаше в 25 села. 12 селища в Бургаско също бяха на тъмно. Без ток бяха и на места в Търговище, Габрово и Ямбол. "Сега" получи справката неофициално, след като нито една държавна институция не пожела да заяви публично в предизборния ден колко българи продължават да бъдат в трудно положение след снежните бури. Безпрецедентно дълго - 6 дни, е в бедствено положение община Болярово, Ямболско. В ранния следобед само отделни къщи в три села там имаха ток. Генератор беше осигурен само за старческия дом и за едно село. "Не е нормално хората да бъдат държани по този начин", коментира зам.-кметът на Болярово Желю Желев. Той заяви, че ако токът не бъде пуснат, ще обяви бедствено положение за втори път и ще иска помощ от държавата за решаване на проблема. Само в едно от тези села - Воден, 90 семейства бяха оставени без електричество.
Проверяват всички договори на болници с касата
Парите за някои здравни заведения растат без обосновка през годината
Въпреки че хроничният преразход в парите на касата за болниците беше овладян в началото на годината, бюджетите им пак тръгнаха нагоре, показват последните справки от районните каси.
Инспекторатът на здравната каса ще трябва да провери всички сключени договори с лечебни заведения за несъответствия, след като се появиха съмнения, че три кардиоболници не отговарят на условията за работа с НЗОК. Това е решил Надзорният съвет на касата в сряда, научи "Сега". Причина за проверката са специализираните болници по кардиология в Ямбол, Габрово и Велико Търново.

в. "ТЕЛЕГРАФ"
ЕКОДАНЪК ЗА TPOШKИТЕ
Старите автомобили ще бъдат облагани с екотакса. Става въпрос не само за коли втора ръка, а за всякакви возила, чиито двигатели замърсяват повече околната среда. Водещ критерий ще е количеството на отработените газове и видът на двигателя. Това обяви вчера екоминистърът Нона Караджова. Работна група, в която влизат експерти на МОСВ и на МИЕТ, са се споразумели колите, които не замърсяват, да получат някакви преференции. Логично е електромобилите да ползват финансови облекчения, коментира министър Караджова. Предстои в групата да се включат и експертите на финансовото министерство, които да определят поточните параметри на новата екотакса. Но преди да се въведе тя, ще направим широко обществено обсъждане и с общините, коментира министър Караджова. Със сигурност обаче въвеждането на новите екокомпоненти ще става поетапно. Според Нона Караджова тя не може да се въведе от догодина, понеже данъчните закони обикновено се променят, преди да се направи бюфетът.
Жилищата по-евтини с 6%
Цените на жилищните имоти продължават да падат.
С 6,1% са поевтинели жилищата през третото тримесечие на тази година спрямо същия период на 2010 г. Това сочат данни на Националния статистически институт(НСИ).
Средната цена на апартаментите в страната през периода е 901 лв. за квадратен метър.


в. "МОНИТОР"
Парното на кубатура с една трета по-евтино.Ползва се на пълна мощност
Със сградната инсталация излиза колкото при топлинните счетоводители
Парното на кубатура излиза с една трета по-евтино в сравнение със сметките, които сега получават абонатите, ползвайки дяловото разпределение. Това изчислиха за „Монитор" топлофикационни експерти. Те направиха уговорката, че точната сметка зависи от характеристиките на всяка една отделна сграда - как е изолирана, колко души живеят и как точно се отопляват.
Спасяват трансплантирани с онлайн консулти
Регистър следи състоянието на пациентите след операция
Българите с присаден орган са най-жизнени в Европа
Българските хирурзи ще следят онлайн трансплантираните у нас, с какви лекарства се провежда лечението им и какъв е ефектът от прилаганата терапия, съобщи за „Монитор" д-р Силви Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации. Това ще стане възможно след въвеждането на електронен регистър, в който ще бъдат въвеждани данните за всеки един от тях, както и за провежданото лечение.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.