• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

На местния вот най-много гласове получава ГЕРБ

На местния вот най-много гласове получава ГЕРБ

София /КРОСС/ На местния вот в национален мащаб най-много гласове получава управляващата партия ГЕРБ – 38%, следвана от БСП с 24% и ДПС с 6.7%, предаде БНР.

В 9 областни града са избрани кметове още на първи тур, сочат предварителните данни. Йорданка Фандъкова води в София; Димитър Николов - в Бургас; Красимир Костов - в Шумен; Детелина Николова - в Добрич; Златко Живков - в Монтана; Хасан Азис - вКърджали; Тодор Попов - в Пазарджик; Таня Христова - в Габрово и Петър Паунов - в Кюстендил. Така ГЕРБ печели в София, Бургас, Габрово и Добрич, БСП - в Шумен, ВМРО - НИЕ - в Монтана, ДПС - в Кърджали.  В повечето големи градове обаче кандидатите на ГЕРБ отиват на балотаж. Така ще бъде в ПловдивВарнаВелико ТърновоПлевенБлагоевградКърджали, Сливен, Видин и Русе

В София Йорданка Фандъкова води на първия тур с 53% от гласовете, следвана от Георги Кадиев от БСП, който е събрал 22 %. Обработени са едва 23% от секционните протоколи, съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

В Русе за кандидата на ГЕРБ Пламен Стоилов са гласували 45,41 %. Втори е кандидатът на "Синята коалиция" плюс ВМРО Искрен Веселинов, който събира 17,5 процента. 40 СИК-а още не са си предали резултати в ОИК.

ДПС печели на първи тур кметските избори в четири от седемте общини на област Кърджали, показват предварителните резултати. Без балотаж идната неделя ще бъдатЧерноочене, Кирково и Джебел. Хасан Азис събра 42 % от гласовете в Кърджали. ДПС печели безрелационно Крумовград с гласовете на 92 % от избирателите.

Досегашният кмет на Бургас Димитър Николов от ГЕРБ е избран още на първия тур с близо 71% подкрепа. Това показват данните при обработени 55 % от протоколите, съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Валери Симеонов е събрал 10%.  

В Добрич Детелина Николова от ГЕРБ получава трети мандат с подкрепата на 66.5% от съгражданите си. Конкурентката й Емилия Добрева от БСП остава с 14%. 

Управляващите печелят на първи тур и кметското място в Габрово - там градоначалник ще бъде Таня Христова.

Междинните резултати от първите обработени протоколи сочат, че още на първия тур 4 общини във Видинско - Чупрене, Макреш, Брегово и Бойница, имат избран кмет.

Независимият кандидат Тодор Попов печели изборите за кмет в Пазарджик, след като за него са гласували 71% от избирателите в общината. 

В община Царево след два мандата като кмет кандидатът на БСП Петко Арнаудов ще отстъпи поста на кандидата на ГЕРБ Георги Лапчев. Близо 72% е избирателната активност в черноморската община. Георги Лапчев до момента води с 60% от гласовете. 

В Пловдив балотажът ще бъде между кандидата на ГЕРБ Иван Тотев и досегашния градоначалник Славчо Атанасов. Към 4.30 ч. бяха обработени 30.65% от протоколите от секционните комисии. Според тях Тотев получава 36,65%, а Атанасов - 27,55 % .като разликата е в полза на Тотев. По данни на "Галъп" Тотев води с 35,6%, а за Славчо Атанасов са гласували 27,7%. Трета е Дани Каназирева с 9,9%. 

Във Варна ще има балотаж, според данните при 45 % обработени бюлетини. Това съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Досегашния кмет Кирил Йорданов, подкрепен от ГЕРБ, ще се изправи срещу независимия Веселин Марешки. 

В Стара Загора се очаква балотаж с представител на ГЕРБ. Живко Тодоров ще се изправи срещу съперника си от БСП доц. Бойчо Биволарски. Съгласно данните от от 150 от общо 205 секции Тодоров получава 46,61 % от гласовете срещу 17,97 % за опонента му.

Във Велико Търново се очертава втори тур между кандидата на ГЕРБ Даниел Панов и кандидата на БСП Никола Илиев.

Кметът на Плевен също ще се определи следващата неделя. На втори тур там ще се яви кандидатът на ГЕРБ Димитър Стойков и настоящия кмет Найден Зеленогорски, който има по-слаб резултат.

Йордан Лечков остава втори в битката за кметския стол в Сливен, според прогнозните резултати. Балотажът го изправя срещу кандидата на БСП ген. Кольо Милев. На база 90 обработени протокола, кандидатът на БСП печели 29 % от гласоветеа а Лечков - с 26 %. Започнатите в Сливен проекти ще бъдат довършени, със или без мен, увери Йордан Лечков.

В Перник води кандидатът на БСП и досегашен кмет Росица Янакиева с 44,6 % пред кандидата на ГЕРБ Ирена Соколова с 36,2 %. Обработени са 68 % от протоколите, съобщиха от ОИК.

Кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет на Ямбол Георги Славов отива на балотаж с кандидата на БСП Мариета Сивкова. Неокончателните резултати сочат около 40 % подкрепа за Славов и около 20 % за Сивкова.

74 % от избирателите в община Болярово са гласували за кандидата за БСП Христо Христов, който ще управлява пети мандат. Около 57 % от гласовете в Стралджа са за кандидата от БСП Митко Андонов, който ще управлява за трети мандат.

Във Видин ще има балотаж - води кандидатът от ГЕРБ Владимир Тошев, следван от кандидата от БСП Герго Гергов и предстои втори тур за кметски избори.

При особено висока избирателна активност от близо 71% приключи изборният ден в община Бобошево.

В Смолян междинните резултати показват минимална разлика между Николай Мелемов от ГЕРБ и Дора Янкова от БСП, която се бори за трети мандат. В деня на вота изборната активност бе 57.9%.

В Хасково на балотаж отиват досегашният кмет Георги Иванов, издигнат от Коалиция за Хасково, спечелил 41,9 %, и Иван Панайотов от ГЕРБ с 24,44 %. Най-голям процент печели листата за общински съветници на Коалиция за Хасково, следвана от ГЕРБ. ДПС остава на трето място с общинските си съветници с 9,7% подкрепа.

В 3 от 8 общини в Ловешка област има избран кмет на първи тур, съобщиха от ОИК. За четвърти пореден мандат за кмет на община Летница е избран Красимир Джонев. За втори мандат в община Ябланица е избран Иван Цаков от Коалиция "За Ябланица" с 52,2 %. Втори мандат като кмет на община Угърчин спечели Валентин Вълчев, издигнат от инициативен комитет. В община Априлци на балотаж отиват Бенко Вълев от ГЕРБ и досегашният кмет Младен Пелов от Коалиция "Априлци".

Кметът на Разград ще бъде избран на балотаж между независимия кандидат за трети мандат - социалистът Денчо Бояджиев - и областния управител от ГЕРБ Валентин Василев. Между тях има малко над 1% разлика в полза на Бояджиев. Кандидатите на ДПС за общински кметове печелят на първи тур изборите в останалите 5 общини на Разградска област: Кубрат, Исперих, Завет, Самуил и Лозница. Предстои обработката на окончателните резултати. Балотаж ще има  в Цар Калоян между кандидатиращия се за трети мандат областен лидер на ДПС Ахмед Ахмедов и претендента на Касим Дал, Исмаил Касабов от Европейската народна партия.

Кандидатите за кмет на Силистра на ГЕРБ и БСП - Юлиян Найденов и Тихомир Борачев, отиват на балотаж, показват междинните резултати от 51% от избирателните секции. За Найденов са гласували 34.4 %, а за Борачев - 22.8% от избирателите.

Досегашният кмет на Свиленград Георги Манолов, издигнат за нов мандат от инициативен комитет, получава 81,49 % от гласовете на избирателите. Второто място е за кандидата на "Синята коалиция" Владимир Шопов, за когото са гласували близо 8 %

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.