• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Цветан Цветанов, председател на предизборния щаб на ГЕРБ пред Тв7: Ние винаги сме се стремели да бъдем прозрачни

Цветан Цветанов, председател на предизборния щаб на ГЕРБ пред Тв7: Ние винаги сме се стремели да бъдем прозрачни

Водещ: „Гореща точка” се излъчва от горещото място и това е НДК. Късно снощи до сутринта тук вървяха пресконференциите. Последната, която излъчи ТВ 7, беше на ДПС. При нас в нашето студио е Цветан Цветанов, председател на предизборния щаб на ГЕРБ. Това е партията, която първа вчера даде пресконференция, поради факта, че спечели като резултат. Добро утро.

Цветан Цветанов: Добро утро.

Водещ: Безсънна нощ и за вас. Гледахте пресконференцията на г-н Доган. Преди това носите тук един списък с постижения, които сте постигнали на първи тур. Ако искате, да го чуем. Доста кметове се разделят с постовете си, които имаха по няколко мандата заради ваши кандидати. .

Цветан Цветанов: Това, което имаме към настоящия момент, 20 кмета към настоящия момент безспорно са победили на първи тур, но тук е моментът да поздравя всички кметове, които печелят, независимо от коя политическа формация. Те от днес нататък са кметове на общините, където са избрани от техните гласоподаватели.

Водещ: Няма да се случи така, че ако има кметове от ДПС и БСП, няма да получават пари от правителството, както се говореше по време на кампанията.

Цветан Цветанов: С политиката, която реализира това правителство, се видя, че такова разделение няма. Нека да погледнем как се възприемаше в  Перник, когато имаше добри проекти, които се финализираха, и в Шумен. В момента в Перник отиваме на балотаж и в Шумен имаме избор на БСП, където печели техният кандидат. Няма такова разделение и никога не е стояло.

Водещ: Да започнем от най-голямата ви болка. Снощи след вашата пресконференция г-н Доган беше в изключително добро настроение, защото се оказа, че в Кърджали няма да има балотаж. Предварителните ни социологически данни, че ще има балотаж с участието на ДПС и  ГЕРБ не се оказаха верни. Хасан Азис печели на първи тур. Вашият коментар?

Цветан Цветанов: Позовавахме се на прогнозни резултати, дадени от социолозите. Това бяха и формулите на пресконференциите, които бяха давани до късните часове, защото бяха единствените данни, с които разполагаха предизборните щабове. Да, действително няма да има балотаж в Кърджали. Продължават броенето в съответните секции във всички общини в Кърджалийско. Пак мога да кажа ,че сме направили сериозен пробив, защото имаме общински съветници, които ще бъдат във всички общини в Кърджалийско, което също е голям пробив. Мога да кажа, че за Черноочене, която се цитира и от г-н Доган, 2007 година имахме нула гласа, а сега имаме над 600-700 гласа.

Водещ: Това са български турци, нали така? Вашият актив там е от български турци?

Цветан Цветанов: Да, точно така. В много от общините имаме актив, който е само от български мюсюлмани. Но това няма никакво значение. За нас е важно, че това е политиката, която следваме от 2007 година с участието си в избори и всичко, което правим със структурирането на ГЕРБ в населените места.

Водещ: Какъв е вашият резерв сега за балотажите и за  президентските избори. Днес пресата казва и според мен, съвсем вярно, че ви предстои изключително тежък балотаж за президент, въпреки че имате чувствителна разлика и тя е доста сериозна в рамките на 10%? Има едни 14% при Меглена Кунева  - тя снощи отказа да даде подкрепа за един от двамата кандидати и призова да се гласува по съвест. Но имате ДПС, което ще подкрепи Калфин и Стефан Данаилов, заради своята политика анти-ГЕРБ. Какъв е вашият резерв, резервът на Росен Плевнелиев откъде идва. Не е тайна лошото представяне на сините. От там вие почти няма какво да вземете? Румен Христов има 1,5%, което е по-малко от Светьо Витков, но това е друга тема. 15 хил. гласа на  Алексей Петров няма да отидат също при вас. Къде ви е резервът?

Цветан Цветанов: Това, което разчитаме, е да излязат българските граждани и да упражнят правото си на глас, защото все пак е за избор на президент на страната, което означава, че за петгодишен мандат ние трябва да изберем най-подходящият президент и вицепрезидент. Надявам се, че ще има активна гражданска позиция на всички гласоподаватели, които смятат, че могат да упражнят правото си на глас. Не бих искал днес да се ангажирам с някакви  сериозни прогнози. Разбира се, че в щабовете имаме готовност, имаме прогноза каквато се очаква, но не смятам, че е удачно да се коментира в публичното пространство.

Водещ: За резервите?

Цветан Цветанов: Все пак съм удовлетворен от това , което се случи и разчитам на широка обществена подкрепа от демократично мислещите български граждани.

Водещ: Завръщат ли се т.нар. сини крепости? Защото такава победа на една партия от център-дясното в големите градове, не е имало много отдавна? Мисля, че 1999 година  за първи път започнаха да падат т.нар. сини крепости, т.е. връщаме се към 1995 година - Бургас, София, Варна, Пловдив, Русе. Печелите ли на първи тур или отивате на балотаж и пак имате шанс да спечелите.

Цветан Цветанов: Това, което е важно да се каже за добрия резултат, който постигнахме, е, че общо от 27 областни града, в които участвахме в тези избори, аз правя съпоставка с 2007 година. През 2007 година в 13 областни града ние не отиваме на балотаж или губим на първи тур. Сега имаме само 4 общини, в които сме спечелили  на първи тур от наши опоненти, което означава ,че сме постигнали един много сериозен резултат и сериозен потенциал за убедителен резултат на  предстоящия балотаж. Но все пак знаете, че една седмица е сериозна работа, която трябва да бъде свършена от всички предизборни щабове и от всички политически формации. Все пак се надявам, че другата седмица по това време ще имаме повод действително да празнуваме това ,което сме постигнали.

Водещ: Ще имате ли разговори с ваши партньори? Борисов снощи каза ,че го боли за слабото представяне на сините - един вид хвърли към тях мост. При „Атака”, според мен, имате някакъв резерв, въпреки че г-н Сидеров беше много критичен вчера.

Цветан Цветанов: Всяка една политическа формация прави послания към своите избиратели. Аз не бих искал да се ангажирам с решенията, които ще бъдат взимани от нашите политически опоненти. Но това ,което ще бъдат нашите послания, е да стигнат до колкото се може повече български избиратели, за да могат действително да подкрепят кметовете на ГЕРБ и разбира се, за президент и вицепрезидент на ГЕРБ в лицето на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. Но това са неща, които ще трябва да бъдат свършени през предстоящите седем  дни. В тази посока се надяваме на подкрепа от демократично мислещите български граждани и най-вече от тези, които не упражниха правото си на глас но сега  вече ще имат възможността да го направят на балотажа.

Водещ: Ключовото изказване от снощи, според мен, беше отговор на въпрос на ТВ7 - дали Доган ще избере президента, както се говори. Неговите думи бяха, че това е мит? Друг е въпросът кой наложи този мит. Според мен, кръг от социолози и журналисти услужливо наложиха тезата, че ДПС избира президент през годините. Фактът, че Ахмед Доган се разграничи от това нещо, според мен, му прави чест. Каква ще бъде ролята на ДПС сега? Те имат възможност да подкрепят кандидат и те избраха Калфин. Критикуват ви, вие ще се възползвате ли от тази ситуация? Как ще коментирате първо, думите на Доган, че е мит ДПС, това самопризнание?

Цветан Цветанов: ДПС винаги са оказвали особено влияние на финалната права на едни президентски избори. Днес обаче ДПС не е същото ДПС, което беше преди години. Това също трябва да бъде ясно изразено и трябва да е ясно и трябва да бъде признато и от самия Ахмед Доган.Това, което днес ние се стремим, е действително с този пробив, който направихме в смесените райони, защото само да кажа, че в Дулово има изключително оспорвана битка между кандидата на ГЕРБ, който е подкрепян...

Водещ: Дулово беше свързано с биографията на Бойко Борисов, който е бил на бригада там.

Цветан Цветанов: Това беше използвано и в тази предизборна кампания, но според мен, е доста неумело. Разбира се, разчитаме на българските мюсюлмани, българомохамеданите, които да подкрепят ГЕРБ за това ,което успяхме да постигнем.

Водещ: За вас са гласували в Кърджали, в Черноочене, в Дулово турци?

Цветан Цветанов: Да, точно така.

Водещ: Това е важно уточнение. Оказа се, че ДПС са гласували специално за пезидент 40% за Калфин и по 20 процента за ГЕРБ и Кунева, според нашата социология.

Цветан Цветанов: Не бих могъл да се ангажирам в момента с подобна социология. Но ще мога да кажа повече данни при приключване на изборния процес.

Водещ: За ДПС?

Цветан Цветанов: Разчитам, че българските мюсюлмани ще гласуват демократично и няма да се съобразят с подобни подходи, които досега се реализираха от ДПС.

Водещ: Упрекнаха ви снощи,  че сте некомпетентни в управлението. Това беше основната критика на ДПС срещу вас?

Цветан Цветанов: В кое?

Водещ: Като кадри, като... Цитирам техните думи.

Цветан Цветанов: Нека да погледнем какво се случва. Аз мисля, че беше много ясно изразено какво постигнахме досега. Спрените фондове бяха размразени, повече усвояваме средства, които отиват в българските общини, имаме възможност да инвестираме в много проекти ,които се съфинансират от правителството. Всичко, което се случва в тежката икономическа и финансова криза и като последствие от нея, ГЕРБ се справя много добре и това беше отчетено от ЕК, които бяха като комисари на изнесеното бюро на ЕНП, самият председател на ЕП господин Бузек и това, което беше казано от председателя на ЕНП Джозеф Доу. Това са ясни оценки за реални политики. Това, което вчера и премиерът каза, е,че с извънредното заседание, което предстои на Съвета на премиерите, означава ,че има сериозни проблеми в Европа, но България се държи изключително добре и много рационално в тази ситуация.

Водещ: Изненада ли ви резултатът, който постигнахте в Пловдив? Само два дни преди изборите излезе едно социологично проучване ...

Цветан Цветанов: От коя социологическа агенция?

Водещ: Или беше Алфа Рисърч или МБМД. Не искам сега да го кажа, защото може да сгреша. Но това проучване  беше... на фона на това, което сега се случи, скандално защото то даваше победа на първи тур на Славчо Атанасов и дори призоваваха с това проучване, да не се гласува в Пловдив, спокойно, пловдивчани да приемат победата на Славчо Атанасов, да се примирим с това, да се успокоим един вид... Беше пуснато по първите страници на местната преса. В един момент се оказа, че  Славчо Атанасов отива на балотаж с втори резултат, губейки от Иван Тотев.

Цветан Цветанов: Много са политолозите и социолозите, които всъщност работят под някакъв сценарии. Аз мога да ви кажа реалните неща, които се случват в една политическа кампания. Това е, което ГЕРБ направи не само в предизборната кампания. А всичко, което сме направили от 2007 година, 2009, когато спечелихме изборите,  след 2009 година подготовката за местните избори - така че, в тази посока за нас винаги е било ясно, че Иван Тотев ще отиде на балотаж и той ще бие Славчо Атанасов. Защото Славчо Атанасов не е това, за което се представя в публичния му образ, който излиза в медийното пространство.

Водещ: Ще ни подкрепите ли да организираме дебатите в Пловдив и във Варна? Вашите кандидати да се явят на тези дебати?

Цветан Цветанов: Иван Тотев многократно е призовавал нашия опоненти да се явят на дебати, към настоящия момент те са били неуспешни.

Водещ: Аз мисля, че в позицията на втори Славчо Атанасов би трябвало да приеме тази  оферта, защото няма смисъл да се крие.

Цветан Цветанов: Нашият предизборен щаб е готов.

Водещ: Във Варна?

Цветан Цветанов: Към настоящия момент също нямаме никакви проблеми във Варна. Смятам, че варненци ще изберат разумния, прагматичния, доказалия се кмет до настоящия момент. Това ,което виждаме в г-н Марешки - извинявайте, но не бих могъл да кажа, че това е един нормален подход за печелене на избори или за печелене на гласове с това, което прави, с неговата схема в съответните аптеки.

Водещ: Вашите избори ли бяха тези - на Цветан Цветанов, защото се създаде впечатление, като че ли,  Бойко Борисов като лидер на ГЕРБ  присъстваше по-малко на тези избори. Вие си обикаляхте, структурите бяхте активизирали. Това ваша победа ли е?

Цветан Цветанов: Не, това е победа на ГЕРБ и всички структури в страната. Едни избори не може да бъдат спечелени от един или двама. Разбира се, трябва да има лидера и това е г-н Борисов. Но разбира, се, не трябва да обезценяваме  труда на всички структурите и на всички безсънни нощи, които изкараха колегите в страната. Така че , в тази посока успехът  е на Политическа партия ГЕРБ и това, което предстои все пак да се случи - нека да изчакаме балотажа, за да направим рекапитулация на резултатите.

Водещ: Последен въпрос. Купихте ли си социолози медии, както ви обясняваха цяла нощ вашите опоненти? Вадеха се тези договори, които имате подписани с медии, със социологически агенции.

Цветан Цветанов: Ние винаги сме се стремели да бъдем прозрачни. Когато ти обявяваш публично всичко, което се случва и с кого работиш, не мисля, че това е някакъв сценарии. Ползвахме социология преди да вземем политическите решения относно номинациите, които бяха направени от нашите структури за кандидатите за кметове и  за общински съветници. И всичко, което трябваше да бъде направено в щаба, трябваше да вземем окончателните решения, за да можем  да регистрираме нашите кандидати.  Ние разчитахме на 2-3 кандидати, които бяха за дадено населено място. В тази посока аз не смятам, че това трябва да се брои като някакво купуване социолози или  политолози. Това, което ни дадоха към този момент, когато сме се обърнали към тези социолози и това, което получаваме днес като резултат, почти се препокрива. Това означава, че ние сме заложили професионално като подготовка и реализация на цялостната предизборна кампания.

Водещ: Не сте изненадани от резултатите?

Цветан Цветанов: Не.

Водещ: Благодаря за това гостуване.Цветан Цветанов, председател на предизборния щаб на партия ГЕРБ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Веско

На тв7 да ви кажа , че Алфа Рисърч даваха победа за Славчо Атанасов от раз, не мбмд, прочетете вестниците.

25.10.2011 19:20:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.