• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Как едно почетно членство скара художниците

Как едно почетно членство скара художниците

Анжело Красини, зам.-председател на Управителния съвет на СБХ и професор Велислав Минеков, председател на Контролната комисия в интервю за бТВ
Водещ: Скандал тресе Съюзът на българските художници /СБХ/ от известно време. Поводът е почетното членство на премиера Бойко Борисов в творческата организация, решението той да бъде обявен за почетен член. Анжел Красини - от Управителния съвет на СБХ и професор Велислав Минеков, който е председател на Контролната...
Велислав Минеков: Все още... комисия.
Водещ: Вие излязохте с едно много остро писмо, искайки от премиера Борисов да вземе главата на министъра на културата Вежди Рашидов, заради калабрийски рекет, упражнен над художниците, наричате го „диозна личност, не само недостойна за този пост, но и неспособен и нежелан". Казвате, че „развитието на българската култура се е превърнало в спирала на неговото лично величие, парад на фарфаронщина, отразена в публичния присмех". Много остър текст. Преди да започнем разговора да видим едно припомняне, какво точно се случи.
Репортер: Други епитети, обиди, пошли квалификации и махленски подхвърляния, така изглеждаше пресконференцията на ръководството на СБХ, на която присъстваха освен журналисти и творци, които не членуват в съюза. Някои от репликите бяха толкова груби и вулгарни, че не могат да бъдат излъчени в ефир. Големият скандал избухна при появата на председателя на Контролната комисия на СБХ - скулпторът Велислав Минеков, който преди два дни поиска оставката на министър Вежди Рашидов.
Велислав Минеков, председател на Контролната комисия на СБХ: В момента, това нещо, което се свиква не е пресконференция, това е поръчка от Министерство на културата. Целият този повод е моето отворено писмо до Бойко Борисов. Всъщност от там започна втората част на този тъжен сериал.
Анжел Красин, зам.-председател на УС на СБХ: Не ме прекъсвайте, господине, моля ви.
Любен Генов, председател на УС на СБХ: Вие ни упреквате в политически пристрастия. Нима вие, медиите, сте политически безпристрастни ?
Член на СБХ: Не можем да разберем, защо нашите частни решения би следвало да представляват медиен укор?
Репортер: От съюза припомниха, че почетни членове на съюза са били - цар Борис III, бивш кмет на София, бивш министър на железниците, а пък Георги Димитров е бил почетен председател. И уточниха, че идеята към премиера Борисов да бъде отправена специална благодарност за връщане на сградата на „Шипка" 6 на художниците, е обсъждана дълго време от ръководството на съюза. Мнението на Вежди Рашидов е потърсено единствено, за да каже каква точно може да бъде благодарността - произведение на изкуството, благодарствено писмо или почетно членство. Рашидов отсякъл - членство. От съюза признаха, че сградата, за която искаха да наградят премиера, но той отказа членство, всъщност още не е тяхна собственост. Тепърва ще се прави процедура по прехвърляне.
Водещ: Вашите гледни точки? Защо се стигна до тук, някакво позорно слагачество, или желание да оцените неща, които са направени в повече от премиера Борисов? Какво се крие, според вас, зад този скандал, който се получи?
Анжело Красини: Тук се хвърлиха доста тежки и обидни думи, що се касае това решение на УС. Държа да обясня почетното членство и неговата същност, то е по-скоро задължение на човек, който е извършил нещо добро да продължи да го върши. И това е нашата презумпция и идея.
Водещ: Кое е добро, кой случай ви накара да се съобразите с желанието на министъра на културата да пристъпите към...
Анжело Красини: Не става дума за обикновено предаване във владение на една сграда и едно решение на МС. Историята е малко по-дълга. Съюзът на художниците години наред и неговите опити да се реши този спор със Софийски университет...
Водещ: За сградата на „Шипка" 6?
Анжело Красини: Да, както знаете, дори се стигна до едни такива гръмки изказвания, медийни - „Софийски университет прегриза гърлото на СБХ... и т.н. Зад това се крият години наред дела, които са изтощили съюза с...
Водещ: Това е ясно, въпросът е дали това е формата на особен вид благодарност ли, това не мога да разбера?
Анжело Красини: А кой определя каква да бъде? В крайна сметка хората, които са изстрадали всичко това, борили са се за тази сграда, получили са едно много различно отношение адекватно и бързо, защото съдът беше решил на 26 юни, че ние трябва да платим един милион на този университет.
Водещ: А сега като се случи това почетно членство, има ли промяна в статута на влизане във владение на сградата на СБХ?
Анжело Красини: Ние си владеем сградата по силата на 1986 година решение старо, старо, министерско, но не е в собственост, което означава, че не може да ремонтираме, не можем да правим вътре... наистина ценните неща...
Водещ: Добре, може би измествам темата с тази сграда, но тя е в основата на вашето желание да дарите с почетно членство премиера.
Анжело Красини: Нищо повече, освен да зачетем. Това ни е най-евтиният начин да се отблагодарим за нещо.
Водещ: Професор Минеков, вас какво ви взриви? Защото писмото ви е изключително остро, да искате оставката на министър Рашидов?
Велислав Минеков: Темата наистина се измести странично. Оказаха се две позиции, струва ми се нормално. От едната позиция съм аз, с това, че действащи политици и то в предизборен период не могат да бъдат награждавани по този начин, независимо от заслугите им. Другата теза бе доразработвана в разстояние на петнадесет дни след първото ми скандално писмо, имаше нов вариант, имаше пресконференция, която аз вярвам и знам, че беше поръчана нарочно от Министерство на културата. Тази пресконференция уреди кратковременното пристигане на председателя на СБХ, който немедлено си замина и предложи господи Красини да поеме всичките негативи. Аз ще ви заявя следното...
Водещ: Чакайте, заради писмото, министърът е поискал пресконференция...?
Велислав Минеков: Писмата бяха зловещи... В тази пресконференция се очакваха удобни медии, които да действат по удобен за тях начин. А тя се превърна в чудовищен шамар за СБХ, от който и мен ме хвана срам. Аз прекъсвам с темата Съюз на художниците. За мен има един единствен виновник в този инцидент и това е министърът на културата с безобразните си заговори и поведение.
Водещ: Какво имате предвид?
Велислав Минеков: В момента той има серия виновно ски към българската култура, това не е само единствен случай. Аз държа да получа отговор на пожеланата от мен оставка. Това направих в открито писмо до министър-председателя Бойко Борисов и казано, макар и драматично - „Аз, гражданинът Минеков, желая да получа от гражданина министър-председателят на България, отговор на моето желание за оставка на тази - както го наричам - одиозна личност".
Водещ: Защо?
Велислав Минеков: Това, което се случи със СБХ беше вече прелялата чаша, това беше капката, с която чашата преля. Но, като започнете със сбогом мамо, като започнете с тази странна музейна политика, която се извърши, с онази барака, която бе наречена „Музей на съвременните изкуства" и безсмислен строеж, онова отмъщение, което е вид интелектуална корупция, наречен „Музей на социалистическото изкуство" за това той не трябваше да заслужи медал, той трябваше да бъде порицан и немедлено изгонен от министерството.
Водещ: Според вас, политиката на самия министър е основата на вашето възмущение към него самия?
Велислав Минеков: Разбира се. Държа да го кажа, че аз съм силно подкрепен от интелектуалци и аз ще търся тази подкрепа. Аз искам даже да потърся подкрепа от хора, които конкретно се занимават с нашия занаят.
Водещ: Защо сега по време на избори, ще ви обвинят, че това не е случайно, че сте можели...
Велислав Минеков: Добре, нека до го отложим, защото сега се случи. Защото по време на избори, господин министърът пожела за себе си и за Бойко Борисов медали...
Водещ: И той наистина ги пожела.
Велислав Минеков: Разбира се, че е така. Аз ви показах документа. Пак ви казвам, че бяха нужни петнадесет дни да се измисли нов вариант на историята, което беше малко странно.
Водещ: На вас не ви харесва манталитета на министъра, така ли?
Велислав Минеков: Не само манталитета, начинът по който той борави с българската култура е чудовищен. Четири милиона лева са похарчени за този безобразен музей на неговото лично отмъщение, наречен „социалистически". Тези четири милиона лева, ако бяха превърнати в по една откупка на автор, четири хиляди души автори щяха да бъдат щастливи. От двадесет и пет години не се е купувала една работа. Къде е добрината, която той е извършил за българските художници, както се твърди?
Водещ: Господин Красини?
Анжело Красини: Добрината за българските художници не е в тези протоколи, които отразяват... А всъщност, протоколът публикуван с един от моите подписи вътре е фрагмент от един разговор и не е почтено така да се...
Водещ: За кой разговор става дума? Вие съгласен ли сте с тези обобщения, въобще за политиката в областта на културата...?
Анжело Красини: Политиката в областта на културата... когато толкова години си бил накрая, СБХ дори имаше такова питане - има ли още такъв? И следствие на всичката дейност, която се е вършела от СБХ и когато най-накрая се намира някакво решение на нашите проблеми, не мисля че беше момента точно сега да бъдат по този начин атакувани... хората, които протегнаха ръка за да ни извадят
Водещ: Вежди ръка ли протегна, или протегна ръка за медал, каквото е обвинението на професор Минеков? Поиска ли по някакъв начин, или чрез намек да бъде награден - той и премиера?
Анжело Красини: Допускате ли, че може министърът, който ние не сме негово ведомство, не сме част... не сме субсидирани от държавата, ние сме самостоятелна организация на художниците . Достатъчно индивидуалисти и свободни, че може почти единодушно, един човек има „против" или „въздържал се", не мога точно да го цитирам. В крайна сметка тези 16 човека, това не е... те са избрани от масата художници и имат своите задължения...
Водещ: В такъв случай, значи лъже професор Минеков...
Анжело Красини: По-скоро бих казал... за да не влизаме в излишни... Много лесно се прочита част от една фраза...
Водещ: Каква фраза?
Анжело Красини: Фразата е във връзка с предложение на министър Вежди Рашидов да поканим за почетен член, без да се пита...
Водещ: Значи, идеята от него идва, а не от вас, така ли?
Анжело Красини: Ни най-малко, тя си върви... ето, предишният ден, а два дена по-рано, след като имаме едно решение на УС, след като е излязло окончателно решение на МС, в което не е това проект за решение на 14 септември, а на 27 септември излиза решение, в което ясно и категорично се казва - областният да отпише тази сграда от публичния регистър на държавата, да я предаде във владение на СБХ и т.н Има едни подусловия, има разговори, има нужда от пари, за да се ремонтира сградата, 40 години не е пипната и т.н....

Водещ: Художниците са благодарни от това, което прави правителството и министъра и по отношение на сградата е израз на благодарност...
Анжело Красини: И може би в мъката си наивно го правим това нещо по някакъв начин, който не е докрай разбран. В разговорите, между другото, се стига и до това - какво да направим, как е протокола... ние не може да нареждаме кога премиерът да дойде. Желанието ни беше да се види и от премиера на нашата държава, като как сме поставени да вършим онова полезно за културата действие.
Водещ: Добре, ще вървим към финал. В крайна сметка, сега казват, че са достатъчно независими да се поддават на натиск да изпълняват поръчка, или към протегнатата ръка със желание за медал?
Велислав Минеков: Аз пак ви казвам, с тази тема, колкото повече се измислят варианти, толкова повече името на нашата организация потъва. Аз прекратявам с тази тема. Тук, на това място, вместо моят колега, трябваше да бъде министърът на културата, действащият все още министър на културата. Моите въпроси бяха към него. Този човек няма място в министерството.
Водещ: Ние го канихме, но той не дойде, беше поканен.
Велислав Минеков: За съжаление, наистина, въпросът ми към министър-председателя е изключително съществен. Аз го питам - „Вие вярвате ли в неговите качества, биография и политическа съпричастност?...Намирате ли го за скромен и почтен?" Разбира се, това не е единственото нужно. Ако отворите сайтове на министерства, единствен сайт, който започва с портрет и биография, това е Министерство на културата. Но, отворете биографията му в Уикипедия, в тази световна енциклопедия, за да видите как той е известен като главен мултак на републиката, за да видите как той е известен с набит полицай... Какво прави този човек в българската култура? Това, според мен е грешка. Дори и аз не съм излизал в медии, честно казано, това излизане ми носи серия от беди и аз ще ви помоля... ще ви направя една кратка декларация, вие си я запазете за себе си в края. Искам да предвидя следното, в теория на вероятностите... Ако случайно чуете, че някъде съм паднал и съм си счупил главата, не е случайно. Ако случайно чуете, че съм катастрофирал, не е случайно. И ако случайно разберете, че продавам хашиш на Женския пазар, това също не е случайно...
Водещ: Какво очаквате? Репресия ли за това, което си позволявате да говорите ли?
Велислав Минеков: Нещата стигнаха много нависоко, аз държа на моето искане да получа от министър-председателя отговор - достоен ли е този човек за Министерство на културата?
Водещ: Някой заплашва ли ви, че изброихте тези хипотези - ако нещо ми се случи?
Велислав Минеков: Приемете го за застраховка, а аз ще го коментирам друг път.
Водещ: Някой ви е заплашил ли?
Велислав Минеков: Това казвам е моята застраховка.
Водещ: Внушавате в момента, че има заплахи срещу вас, затова ви питам?
Велислав Минеков: Просто бих желал да се знае нещо, което се надявам да става малко неудобно за тези, които биха го пожелали, да речем. Но с това приключвам този коментар. Аз искам отговор от министър-председателя.
Водещ: Само да кажа, че ние... логично и професионално е, ние да продължаваме да търсим гледните точки на самия господин Рашидов, понеже тук прозвучаха много остри думи от вас към него. Дайте и вие реплика на това искане, то засяга цялото отношение към Министерство на културата?
Анжело Красини: Не бива нещо, което е направено в полза на българския културен живот и на българската култура, това добро нещо да бъде използвано за политически цели, да бъде омаловажавано. На нас ни е доста болно, че когато най-сетне някой ти протяга ръка, наистина се оказва, че там благодарността трябва да бъде по такъв начин, бих я нарекъл използвана и то не с тази цел доколко е разумно или не да благодариш на действащ премиер. Ами никъде не пише, че почетното членство се дава in memory и така насетне, то се дава на действащи политици, за да ги стимулира...
Водещ: За вас не е...унижение, в което сте се вкарали сами?
Анжело Красини: Ами няма как, няма земна сила, която да ни накара да мислим, че тези хора са го извършили по задължение. Защото ние много добре сме видели всички предишни правителства как казват - спора ви е с университета, решавайте си го в съда. Е, решихме го в съда, прегризаха ни гърлото, спасихме се.
Водещ: С достойнство излизате от тази история?
Анжело Красини: И университетът също е получил, което следва. Тоест това е едно мъдро решение, с което и университетът, и ние излизаме...
Водещ: Защо се смеете професор Минеков?
Велислав Минеков: Ами разбирам колегата. Но в момента колегата не знае, че той за съжаление, тайно от него, е влязъл в схема отново в същата тази схема на Министерство на културата. Пред мен са изпратили всъщност обект за лов, така да се каже, с една неудобна позиция, която е и позицията на министерството, която беше дълго време предъвквана и му беше предложена тази позиция да бъде защитена. За съжаление това е, изпращат ми препарирана патица от Министерство на културата, по която трябва да се стреля.
Водещ: Добре. Трябва да приключваме. Добре, аз ви благодаря за този разговор. Ние ще търсим, разбира се и самия господин Вежди Рашидов, защото имаше много, пак казвам, остри реплики, които прозвучаха от ваша страна. Може и да реши да отговори сега след това, което чуха от вас.


ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.