• 22 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Обсъждат Националния план за действие по изменение на климата 2013 - 2020 г.

Обсъждат Националния план за действие по изменение на климата 2013 - 2020 г.

София /КРОСС/ В Министерството на околната среда и водите на ул. „Уилям Гладстон” 67 ще се проведе Първата работна среща в процеса на създаване на Националния план за действие по изменение на климата 2013 - 2020 г.

 

Срещата е насрочена от 9 до 18 ч. Програмата предвижда обсъждане и анализ на актуалната информация от различни официални източници и от националните доклади по инвентаризацията на емисиите на парникови газове в различните сектори - енергетика, земеделие, транспорт, промишленост, земеползване и гори и др.

Очакваният резултат е общо разбиране за целите на Националния план за действие по изменение на климата 2013 - 2020 г.

Министерството на околната среда и водите започна процес за съставянето на третия Национален план за действие по изменение на климата, за да се набележат, на междусекторно ниво, целенасочени политики и мерки за периода 2013 - 2020 г., чрез които страната ни да изпълни задълженията си по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, Протокола от Киото и Пакета на ЕС „Климат-енергетика".

Проектът, в рамките на който се съставя Националният план, има за цел да координира усилията на всички икономически сектори и на местната власт за изпълнение на задълженията на страната ни по протокола от Киото и се осъществява с финансовата подкрепа на Правителството на Норвегия чрез Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България. Стойността на проекта е приблизително 430 хиляди евро, от които 80% (350 хиляди евро) са принос на норвежкото правителство. Партньори по този проект са Министерството на околната среда и водите на България и Норвежкият университет за наука и технологии в Трондхайм. За разработването и прилагането на мерките за намаляване на емисиите на парникови газове на общинско ниво ще бъдат използвани добрите практики и експертизата на норвежкия партньор по проекта.

Работната среща ще започне с представяне на информация за изменението на климата от Коалиция за климата, след което срещата ще бъде официално открита от заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева и от Ане-Лизе Рогнлидален, представител на Управляващия орган на Програмата - Държавна агенция Иновация Норвегия.

Участие потвърдиха представители на шест министерства - на икономиката, енергетиката и туризма, на земеделието и храните, на регионалното развитие и благоустройството, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на образованието, младежта и науката, както и представители на три агенции - Агенцията за енергийна ефективност, Държавната агенция по горите, Изпълнителната агенция по околна среда. Участие ще вземат и представители на Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Националната електрическа компания, Български енергиен холдинг, Националното сдружение на общините в Република България, неправитлествени организации от Коалиция за климата - България, експерти, научни работници и преподаватели от БАН и няколко университета.

При изготвянето на Националния план са предвидени поредица от консултативни срещи по сектори, две работни срещи и обучение на местната администрация. След съставянето на пълния вариант на Националния план той ще бъде представен на обществено обсъждане.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.