• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8008
  •  GBP / BGN 2.2862
  •  CHF / BGN 1.9796
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

"Арабската пролет" спечели наградата "Сахаров" 2011 за свобода на мисълта

"Арабската пролет" спечели наградата "Сахаров" 2011 за свобода на мисълта

Брюксел, Белгия /КРОСС/   Наградата "Сахаров" на Европейския парламент за свобода на мисълта през 2011 г. отива при петима представители на "арабската пролет", в знак на признание и подкрепа на техния стремеж за свобода и опазване на човешките права. Наградата ще бъде връчена на победителите от председателя на ЕП Йержи Бузек на 14 декември на тържествено заседание в Страсбург, съобщиха от европарламента.

Лауреатите на наградата "Сахаров" за 2011 г. са Асмаа Хахфуз (Eгипет), Ахмед ал Зубаир Ахмед ал Сануси (Либия), Разан Зайтунех (Сирия), Али Фарзат (Сирия) и посмъртно Мохамед Буазизи (Тунис). Тази номинация бе внесена съвместно от четрите най-големи политически групи в европарламента - ЕНП, С&Д, АЛДЕ и Зелените.

След решението на Председателския съвет (съставен от председателя на ЕП и лидерите на политическите групи) в четвъртък сутринта, Йержи Бузек подчерта, че "тези хора са допринесли за исторически промени в арабския свят и наградата потвърждава солидарността на Европейския парламент и твърдата подкрепа в борбата им за свобода, демокрация и край на авторитарните режими". В заключение той добави, че тяхната награда е "символ за всички тези, които работят за достойнство, демокрация и основни права в арабския свят и извън него".

 

Асмаа Хахфуз 

Тя се присъединява към египетското младежко движение "6-ти април" през 2008 г., като помага за организирането на стачки в подкрепа на основните права. Продължителният тормоз върху журналисти и активисти от страна на режима на Мубарак, както и събитията в Тунис, провокират Асмаа Хахфуз да организира собствени протести. Нейните видеоклипове в YouTube и мнения в Facebook и Twitter помагат на египтяните да се мотивират и да отстояват правата си на площад Тахрир. След като е задържана от Висшия съвет на въоръжените сили, тя е освободена под гаранция в резултат на натиска от страна на видни активисти.

 

Ахмед ал Зубаир Ахмед ал Сануси 

Той е прекарал 31 години в либийски затвори в резултат на опит за преврат срещу полковник Кадафи. Член на Националния преходен съвет, в момента той работи за постигането на свобода, хуманизъм и установяване на демократичните ценности в либийското общество след Кадафи.

 

Разан Зайтунех 

Адвокат в областта на правата на човека, тя е създател на сирийския информационен блог за права на човека (SHRIL), който докладва за убийствата и нарушенията на правата на човека, извършвани от сирийската армия и полиция. Информацията, която тя дава, се превърна във важен източник за международните медии. В момента тя се укрива от властите, които я обвиняват, че е чужд агент, и са арестували съпруга и по-малкия ѝ брат.

 

Али Фарзат 

Политически сатирик, е добре известен критик на сирийския режим и неговия лидер Башар ал-Асад. Карикатурите на Фарзат станаха още по-директни, след като започнаха въстанията през март 2011 г. Те подиграват управлението на Башар ал-Асад и вдъхновиха началото на бунта в Сирия. През август 2011 г., сирийските сили за сигурност упражняват физическо насилие върху него, като чупят двете му ръце в знак на "предупреждение", и конфискуват рисунките му.

 

Мохамед Буазизи 

Мохамед Буазизи, тунизийски търговец, се подпали в знак на протест срещу непрестанното унижение и тормоз от тунизийските власти. Общественото съчувствие и гняв, вдъхновени от това действие, доведоха до свалянето на тунизийския президент Бен Али. Самозапалването на Буазизи допринесе за разпалването на събитията, известни като "Арабската пролет", довели до важни промени в други арабски страни като Египет и Либия.

 

Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта, наречена в чест на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров, се присъжда от Европейския парламент всяка година от 1988 г. насам, на физически лица или организации, които са направили важен принос към борбата за правата на човека или демокрацията. Наградата е придружена от 50 000 евро.

 

/ВС/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.