• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Стартира българо-швейцарска програма за научни изследвания 2011–2016

София /КРОСС/ Петя Евтимова, заместник-министър на образованието, младежта и науката, и Н. Пр. Регина Ешер, посланик на Конфедерация Швейцария, откриха информационен ден за отбелязване началото  на Българо-швейцарска програма за научни изследвания 2011 – 2016 г., съобщиха от МОМН.

Конфедерация Швейцария участва в разширяването на ЕС, като подкрепя усилията за намаляване на икономическите и социалните неравенства в рамките на разширения ЕС посредством мерки, договорени взаимно между страните. Сред страните, получаващи подкрепа, е и България. Едно от избраните полета за сътрудничество с България е научно-изследователската дейност. За тази цел бе създадена Българо-швейцарска изследователска програма (БШИП). 

Швейцарската национална научна фондация и дирекция „Наука” към Министерство на образованието, младежта и науката (МОМН) са националните организации, отговорни за цялостното управление и администрирането на програмата. 

Българо-швейцарската изследователска програма отговаря на нуждата на българската научна общност за по-голяма международна интеграция и сътрудничество. Това ще се осъществи посредством мобилизиране на изследователски капацитет в Швейцария и България и подкрепяне на научното сътрудничество под формата на съвместни изследователски проекти чрез предоставянето на безвъзмездна финансова помощ. Проектите ще дадат възможност на учените от България, съвместно с учени от Швейцария, да изпълняват, под формата на консорциуми, научни дейности,  насочени към конкретни проблеми в четири тематични области. Изследванията ще се провеждат в участващите изследователски центрове от двете страни. Взаимни визити и краткосрочни посещения в Швейцария и България също са възможни в рамките на проектите.

Общият бюджет за съвместните изследователски проекти е 4 235 347 швейцарски франка, от които 3 647 050 швейцарски франка се предоставят от швейцарското правителство и 588 297 швейцарски франка се предоставят от МОМН. 

Максималният размер за един проект (швейцарски и български принос) е 400 000 швейцарски франка. За всеки проект минимум 50% от безвъзмездната помощ могат да бъдат дадени на българския партньор. 

Предвижда се обявата за набиране на проектни предложения   да бъде  обнародвана в средата на м. ноември 2011 г. като крайният скрок на подаване на проектите ще бъде в средата  на м. март 2012. Очаква се одобрените проекти да започнат осъществяване в края на м. септември 2012 г.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.