• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Завършиха деветите президентски избори в Ирландия

Завършиха деветите президентски избори в Ирландия

Дъблин, Северна Ирландия /КРОСС/ В Северна Ирландия завършиха 9-тите президентските избори, предаде ИТАР-ТАСС.

В 12: 00 часа българско време в страната бяха затворени всички избирателни секции. Според държавната телевизия RTE избирателната активност бе малко над 47 процента, значително по-ниска, отколкото в миналото.

Тогава гласуването бе масово.

В съответствие с местните закони имаха право да гласуват всички граждани на република над 18-годишна възраст, регистрирани и пребиваващи в страната. Успоредно с това, гражданите на Ирландия трябваше да избират и нов член на Парламента от окръг Западен Дъблин.

Същността на първия референдум беше да се даде възможност на правителството да преразгледа стойността на заплатите на съдиите, а на вторият - да се даде власт на парламентарните комисии за разследване на случаи от обществен интерес.

Поради факта, че на президентските избори имаше голям брой кандидати (7 души), а в страната действа пропорционална система с помощта на "един прехвърляем глас" (избирателите не просто поставят отметка до името на кандидата, а отбелязват и последователността на своите предпочитания) ние приемаме, възоснова на екзитпола, че да се определи кой точно ще е новия президент на страната може да бъде много трудно в момента.

Въпреки това, най-големзи шансове за поста има низависимия Шон Галахър, Майкъл Хигинс Dии от Лейбъристката партия и Мартин Макгинес от Шин Фейн, бивш член на ирландската армия - републиканец.

Сред останалите е победителя на "Евровизия" през 1970 г. Дана Розмари Скалон и сенатора Дейвид Норис, открито заявил, че е гей.

Всички урни в избирателните секции са вече запечатани и доставени на районните избирателни комисии.

Очаква се, че до края на деня в петък ще бъдат обявени предварителните резултати от изборите.

/НИ/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.