• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Жените в Индия са ценен "продукт": те се продават, отвличат и отдават "под наем"

Жените в Индия са ценен "продукт": те се продават, отвличат и отдават "под наем"

Ню Делхи, Индия /КРОСС/ Жените в Индия стават все по-чести жертви на насилие тъй като техния брой в страната е значително по-малък от този на мъжете, предаде "Ройтерс".

Според данни на официалната статистика, през 2011 г. на 1000 живородени индийски момчета са "отговаряли" 914 момичета, докато през 1981 г., съотношението е било 1000: 962. Този демографски проблем доведе дотам, че все повече жени се разглеждат като своеобразен "продукт". Много от тях стават жертви на отвличания и продажби. Вече дори не са застраховани и омъжените жени, уточняват местни източници. Те често са принудени да имат сексуални отношения с роднини на мъжа си.

Остър недостиг на женско население се усеща най-осезаемо в северните и западните щати на Индия като Харияна, Пенджаб, Раджастан и Гуджарат. За да си "набавят жена", цели семейства са принудени да ходят по съседни провинции, където този проблем все още не е станал толкова фрапиращ. Вече има случаи на "продажба" на жени. Най-ечсто това го правят бедни семейства, които срещу около 15 000 рупии (около 300 долара) се съгласяват на "сделка".

"Във всяко село има най-малко пет или шест мъже, които не могат да си намерят жена, а има и случаи на семейства с по няколко неженени мъже", отбелязва 75-годишен ветеран от полицията Шри Чанд.

В проблемните области е неизказана практиката, при която след като бъде закупена от своя бъдещ жених дадена жена започва да се преотстъпва на неговите близки в семейството му.

По този начин жените, които попадат в такъв капан стават жертва на сексуално робство. Те нямат никакви права и се страхуват да потърсят помощ от полицията.

"Когато бях омъжена, съпругът ми и родителите му ми каза, че трябва да спя с двама от все още неомъжените му братя. Те ме използваха когато си искаха, и жестоко ме пребиваха когато не се подчинявах, принуждаваха ме да спя по улиците, поливаха ме с керосин и ме подпалваха...", съобщава жена от Утар Прадеш, с малкото име Минни.

Жената е родила на мъжа и братята му трима си синове и през цялото това време дори не мислила да се оплаква на полицията.

Диспропорцията в броя на новородените момчета и момичета в Индия е в резултат на традиционните идеи за това, че един син може да бъде подкрепа на едно семейство, докато жената, по дефиниция, е в тежест за околните.

Когато стана възможно семействата да изследват пола на бъдещото си дете, лабораториите които предлагаха тази опция бяха препълнени. Защото много родители предпочитаха, когато разберат че плода е женски да го премахнат дори и с цената на опасност за живота на жената.

Според британското медицинско списание "Lancet" през последните три десетилетия в резултат на зачестилите аборти в Индия не са родени най-малко 14 милиона момичета, което допълнително усложнява демографската картина. В тази връзка, правителството се видя принудено да забрани - поне временно - ултразвуковите прегледи на бременни жени, освен ако за това няма необходима медицинска причина. Въпреки това обаче, тази стъпка не може да реши друг проблем - аборта на жените, когато те разберат че носят момиче.

В Русия, за разлика от Индия, се чувства диаметрално противоположен проблем - там просто няма достатъчно мъже. Според преброяването проведено през 2010 г., броят на рускините е 76,700,000, докато мъжете там са 66,2 милиона. В сравнение с резултатите от преброяването през 2002 г., мъжете в страната са намалели намс около 0,3%.

/НИ/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.