• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Димитър Главчев: Бюджетът е предпазлив и консервативен, но какъв друг да бъде

Димитър Главчев: Бюджетът е предпазлив и консервативен, но какъв друг да бъде

 

София /КРОСС/ Запазва се последователната политика в условия на криза - много ясно в бюджета могат да се забележат политиките на управляващата партия - на финансова стабилност, търсене на растеж, който осигурява заетост, каза в „Преди всички”, БНР Димитър Главчев, народен представител от ГЕРБ.

 

Европейските икономики планират ръст 1.9, ние - 2.9. Доколко това е реално или оптимистично не мога да твърдя, аз бих нарекъл бюджета предпазлив и консервативен, но какъв друг да бъде в тези условия. Всички търсят изход от криза, в която очевидно се намира цяла Европа. Ние се намираме в началото на бюджетната процедура за 2012 година. В понеделник се очаква да бъде приет от Министерски съвет и внесен в НС. Това, което се обсъжда в момента е политиката на бюджета, каза Главчев.

Според Главчев в условията на криза рискови дейности звучи еретично, те не са препоръчителни. Колкото до образование и култура, за тях са предвидени 50 милиона повече тази година. Европейска тенденция е да се дава приоритет на иновациите, но в някои отношения Европа трябва да ни следва нас. 

Що се отнася до БАН, няма как всички да бъдат доволни. Най-уязвимите части на обществото трябва да бъдат защитени, каза още Главчев.

 

Алиосман Имамов от ДПС  заяви, че вероятно ще се наложат корекции в бюджета. Вероятно ще има втори и трети вариант, както се случи миналата година. Този бюджет наистина е продължение на политиката, а това е политика на замразената икономика , замразените доходи, заплати и пенсии. Политика, която има за цел оцеляване. Няма гаранции, че догодина ще имаме някакъв ръст. Ние ще продължим финансово стабилни, но бедни и ще продължаваме да наблюдаваме пасивно европейските процеси. На първо място, не трябва да не се унижават учените, не трябва да се орязва БАН. Образованието и социалните дейност, ускоряване на потреблението би трябвало да са приоритети.  Основният проблем е липсата на политики и подобряване на инвестиционната среда, да се търсят начини за излизане на кризата, а не просто да се изчакват по-добри времена, каза Имамов.

Според Алиосман Имамов фискалната стабилност не може да бъде самоцел. По-важни са доходите на хората. Смешно е да се казва, че 20 милиона повече са за някое министерство, а други да харчат стотици милиони, като например МВР, каза Имамов.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.