• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Борисов: В неделя българите ще избират между ГЕРБ и ДПС

Борисов: В неделя българите ще избират между ГЕРБ и ДПС

Министър - председателят Бойко Борисов в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия "Здравей, България"


Водещ: Разговор с министър-председателя Бойко Борисов в седмицата между двата тура на изборите. Добро утро.
Бойко Борисов: Добър ден.
Водещ: Как сте?
Бойко Борисов: Добре.
Водещ: Добре се чувствате? След първия тур от изборите с по-високо самочувствие, политическо, ли се усещате или напротив?
Бойко Борисов: Не, по спокойни. И аз все пак искам да призова хората да не се успокояват като нас, защото за нас беше важно първо в политически план да покажем, че все пак сме управлявали добре през тези две години и половина и хората са оценили усилията ни.
Водещ: Според вас, хората казаха това: „Още веднъж от същото"?
Бойко Борисов: Да, както английската преса писа. Но ако ми позволите, понеже няколко предавания вие водихте, ми се иска имам право на отговор. Години наред, десетилетия наред... Ще ми го позволите, защото ми го дължите. Сградата на „Шипка" 6 всички хора я знаят, като как я знаят? Галерията, нали? Ако искаш да заведеш някой на галерия в София, ще го заведеш на „Шипка" 6.
Водещ: Там да види картините?
Бойко Борисов: Да. Понеже преди десетилетия назад, повтарям, има един спор дали това е на университета, дали е на художниците, дали е на еди-кои си, спор, спор, спор. И както всички спорове, отиват в съда, съдят се. Което според мен не беше добре. Интелектуалците, най-големият ни университет с най-голямата ни галерия ходят в съда. Дойде проф. Илчев, дойдоха от художниците делегация при мен да решим този въпрос. Убеждавахме и едните и другите. Накрая университетът се съгласи да си мине на борд на директори или там на управата, която е на университета, на университетския им съвет, и сградата, която беше бившия механотехникум, да я вземат.
Водещ: Заменка да стане?
Бойко Борисов: Да, да я вземат за университета, защото тя има училищен двор голям, до метрото е, за училище е правена. А пък съответно това, което всички си го знаят, че е галерия, си остана галерия.
Водещ: Да, обаче на мен ми беше на гости Драгомир Драганов, който, знаете, е преподавател в университета. И той казва така: „Аз това винаги си го знам това място, че е било на университета. Аз там едно време съм играл физическо".
Бойко Борисов: Той може би е единственият.
Водещ: И освен това Върховният касационен...
Бойко Борисов: Да. Сега, вярно, че Драго Драганов...
Водещ: Има съдебно решение, което е отсъдило в полза на университета, нали така?
Бойко Борисов: Ами и Ботаническата градина беше отсъдена пък в полза на държавата.
Водещ: А може ли държавата...
Бойко Борисов: В Балчик Ботаническата градина беше отсъдена в полза на Министерство на културата. Дойде проф. Илчев и ние с министерско постановление я върнахме на университета, за да могат да я управляват. Помните ли?
Водещ: Въпреки съдебното решение?
Бойко Борисов: Въпреки съдебното решение я оставихме, защото всички казаха: „Толкова години Ботаническата...
Водещ: А защо става така? Нали властите са отделни и независими?
Бойко Борисов: Момент. Искам аз просто да си /.../. Те са независими, но затова казах, проф. Илчев го вкара на съвет, за да го вземат това решение, че са съгласни със заменките. Заменката в хубавия смисъл на думата - техникумът да отиде в полза на университета, а галерията да си остане галерия като днес. За да можем пък ние да я отремонтираме, защото тя е в безобразно състояние 20 и няколко години. Ето това сме направили. Аз не виждам нищо лошо, което да е направила държавата. Точно обратното. Решихме го проблема. Да, сигурно има някой от художниците да не е съгласен или някой от професорите да не е съгласен, но сега галерията си е галерия, университетът си е университет, към 900 хил. лв. струва ремонтът на тази галерия. И сега ще я отремонтираме и тази година ще има една прекрасна галерия на „Шипка" 6.
Водещ: Представител на университета каза тук при мен, че те не са съгласни с тази заменка, която вие казвате, че...
Бойко Борисов: На нас ни дадоха решение на университетския съвет. Ако не са съгласни, няма да се прави. Проф. Илчев лично дойде при мен и лично бяхме на този разговор. Час и половина говорихме.
Водещ: То там беше друго. Друг акцент имаше, освен този, чисто юридическия. Необходимо ли е по такъв начин да ви се отблагодаряват? Аз си мислех, аз ако съм на ваше място...
Бойко Борисов: Не, то няма за какво да ми се отблагодаряват.
Водещ: ... за какво ми е да съм почетен член на Съюза на художниците. Разбрах, че рисувате добре.
Бойко Борисов: Нито рисувам добре, нито ми е важно да съм някакъв почетен член. Имай предвид, че в болшинството градове, села като ходят политици им дават ключове на града, ключове на...
Водещ: Къде остават тия неща?
Бойко Борисов: Моля?
Водещ: Къде си ги слагате тези...
Бойко Борисов: Тези неща отиват някъде там по архивите, по мазетата и толкова. Но това е някаква традиция, нали, да се покаже някакво уважение. Аз мисля, че направихме огромна услуга и на университета и на художествената галерия да си има една прекрасна галерия в София, каквато е в момента. Другото просто не ме интересува. И те дойдоха 10-15 художници, бяха като да поблагодарят. Но тяхната идея да ни поканят в галерията беше, за да ни покажат в какво, както всичко, което сме заварили, окаяно състояние, за да можем да отремонтираме.
Водещ: Добре. Дайте да сложим точка на тая тема и да минем...
Бойко Борисов: Да, ама иначе излизаше малко така дори саркастично. Едва ли не художници, дали...
Водещ: Ами то така става сега. Министърът на културата каза, че рисувате като Пикасо.
Бойко Борисов: Ама той се шегува човекът. И той докато се шегува...
Водещ: И аз се шегувам.
Бойко Борисов: Да де, ама не всички имат чувство за хумор и разбират от шега.
Водещ: Да, така е. Вие също понякога като сте се шегували не всички го разбират по еднакъв начин. Което пък не означава, че трябва да се шегуваме, нали?
Бойко Борисов: Да.
Водещ: Хайде за изборите да си поговорим, ако нямате нищо против. Много политолози и много политици казаха, че тези избори са най-зле организираните по време на целия преход. Според вас така ли е?
Бойко Борисов: Ами вижте, ние винаги сме се водили от едно - да спестим пари на данъкоплатеца. Кризата е толкова голяма в Европа, в света и у нас, че да правим два избора на година - едни избори са, грубо казано, 20 млн. лв. Да правим два един след друг ми се вижда абсолютно пилеене напари. И затова ги направихме две в едно. Естествено, когато има три големи бюлетини с толкова хиляди кандидати, знайни и незнайни, за президент, за вицепрезидент, за какво ли не, толкова хиляди коалиции, особено в малките населени места, да има някакви затруднения. Но те ни спестяват 18 млн.
Водещ: Само че евтиното може да излезе скъпо понякога. Нали знаете? Ето сега много хора казват: „Искаме да бъдат касирани тези избори". И какво става?
Бойко Борисов: Ами като искат да ги касират, да ги касират. Има си Централна избирателна комисия, да преценяват. Ако имат основание, да ги касират. Но аз не виждам никакво основание за това. Да, има неудобство. Много от хората отидоха да гласуват в късните часове на деня, когато се създадоха тези опашки. Сега за неделя се надявам всички, знаейки, че са толкова дълги бюлетините и може да възникне такъв проблем, по равномерно да се разпределят.
Водещ: 700 хил. гласа вероятно, подадени като бюлетините, са нелегитимни на тези избори.
Бойко Борисов: Кой казва това?
Водещ: ЦИК казва това. Говорим за трите бюлетини - и за президент, и за кмет, и за общински съветници. 700 хил. гласа.
Бойко Борисов: Вижте, след всеки избори загубили говорят какво ли не и се оправдават с какво ли не. Има един безспорен факт. Във всичко големи градове ГЕРБ или бие на първия тур или е на балотаж. И това е във всичко големи градове. С изключение на Кърджали, където там е друга тема.
Водещ: Там вие искате касиране на изборите.
Бойко Борисов: То всеки, който е загубил, може да каже: „Искам касиране на изборите". Но ДПС си ни би в Кърджали. Това е факт.
Водещ: От първи тур.
Бойко Борисов: От първи тур. Със селата и с начина, по който е разположена областта, няма шанс.
Водещ: Добре, изводът какъв е?
Бойко Борисов: И изводът е, че...
Водещ: Не можем да правим избори две в едно? Не можем да правим евтините избори?
Бойко Борисов: Ами аз се надявам, че опита, който натрупаха в момента всички, които участваха - над 90 хил. човека участват в тези избирателни секции, се надявам да са придобили опит и вече в следващите избори да съумяваме да спестим тези пари на хората. Ами вижте, 37 млн. ...
Водещ: Защото избирателната активност беше 50%, нали така?
Бойко Борисов: 37 млн. някъде струват... За радост беше висока избирателната активност.
Водещ: 50%. А представяте ли си да беше 70%?
Бойко Борисов: Дай Боже да стане и 70.
Водещ: Ама какъв е смисълът да става 70%, при положение, че хората няма да могат да отидат да гласуват, защото има опашки, защото има лоша организация?
Бойко Борисов: Ами вижте, всичко има опит. Натрупва се опит във всяка една дейност. Нито вие в първото си предаване сте били най-добрите, нито и тези, които организират избори. Имаме нов избирателен закон. Надявам се, ако сега са видели пукнатини или нещо, което трябва да се коригира в него, парламентът да го коригира, за да може в следващите избори това да не се получава. Факт е, че ДПС си взе районите, които традиционно си взема. Изводът там е, че Касим Дал не можа да ги пропука. Това, което ви предупреждавах преди изборите и сега е, че всъщност без Доган много трудно може да се победи. Много трудно. В неделя ще видим дали е възможно или само е хипотетично това. Факт е, че когато те не участват активно, няма кой да победи ГЕРБ. И на практика Доган отново се показа като един от най-силните политици. Той си играе с БСП като котка с мишка. Видях в нощта на изборите - само него го гледах, защото другите просто не заслужават да бъдат гледани, той си игра с тях като батко с малко дете. „Нощта е бременна", „Ще ме целувате. Кога, къде и кой от вас ще ви кажа допълнително, ако искате. Иначе няма да спечелите". Той си игра с тях. И разбира се, че омразата към нас. Защото и той оценява, че всъщност ако нещо може да му се случи в изборите и властта, това му го причини ГЕРБ. И затова и омразата към нас.
Водещ: А според вас те печелят ли от целувката на Доган?
Бойко Борисов: Кой?
Водещ: БСП. Защото веднъж вече губиха много.
Бойко Борисов: Това са 400 хил. гласа.
Водещ: Веднъж вече губиха много от целувката на Доган на предишните парламентарни избори.
Бойко Борисов: Е, тогава загубиха от себе си. ДПС пак си взе своите депутати. БСП губи от това, че когато някой каже: „Ще дойдете да ме цунете", не излиза да каже като мъж, ако е мъж, разбира се, „Отношенията ни с вас не може да са с целувки. Ако имате нещо предвид, кажете. Ако ви подкрепим на тези президентски избори, искаме с вас да имаме гарантирано да управляваме след това. Задайте си темата". А ние искаме само да ни цункат. „Аз ще ви кажа кога и къде и кой от вас, защото трябва да си харесам". Защото може да го целува кой? Дали Станишев ще го целува, дали Първанов, дали Калфин. Стефан Данаилов е определен. Той няма да ходи да се целува.
Водещ: Той няма да се целува.
Бойко Борисов: Но другите - кой от всичките ще го целува?
Водещ: А вашите отношения с „Атака" ако ги вкараме в такова съмнение?
Бойко Борисов: Ами факт е...
Водещ: Кой кого целуваше през последните две години?
Бойко Борисов: Никога не сме се целували.
Водещ: Вчера каза Волен Сидеров, че сте им обяснявали през всички тия две години, че са страшни пичове.
Бойко Борисов: Факт е, че най-яростната или една от яростните кампании я води Волен Сидеров срещу ГЕРБ. Факт е, че за разлика дори от такива непримирими противници, които цялото им мото на изборите беше „Да уволним Бойко Борисов", нов ред или нова конституция без Бойко Борисов, когато въпросът стана да избират между БСП и ДПС и ГЕРБ, дойдоха и казаха: „По тези три неща ГЕРБ работи добре и ще ви подкрепим, защото е важно".
Водещ: Точно това исках да ви питам, защото различни сигнали... РЗС ще ви подкрепят ли на втори тур? Какво...
Бойко Борисов: Имам предвид Яне Янев и Семов.
Водещ: Д. Ще ви подкрепят ли, ще гласуват ли за Росен Плевнелиев?
Бойко Борисов: Те казват така: „Първо, ние не можем да сме за тази коалиция. Второ, пактът за финансова стабилност е добър за държавата, ще го подкрепим. Бюджета ще подкрепим, защото той е добър за държавата". И четвърто беше законът за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин. „По тези теми, а и за това, че преди две години и половина ние казахме, че ще ви подкрепяме във вземането на важни решения в парламента, ще подкрепим Росен Плевнелиев и Марга Попова."
Водещ: Това ви го казаха, така ли?
Бойко Борисов: Те го казаха и публично след това.
Водещ: Публично го казаха, обаче аз чух Атанас Семов, например, да казва в едно интервю по радиото на следващия ден, че медиите са изкривили информацията, че никога не са казвали, че ще подкрепят Росен Плевнелиев на втори тур. Затова ви питам вас. Вие водихте разговор лично, нали така?
Бойко Борисов: Напротив. Те излязоха и това казаха и се надявам да го направят поради тази причина. Докато Волен Сидеров казва: „Не, не, няма". Даже още повече той говори колко лош бил Росен Плевнелиев. Нищо не казва за Калфин. И тук ми става ясно, че...
Водещ: Какво?
Бойко Борисов: ... неговата позиция е такава, защото се е разбрал с другите.
Водещ: С БСП?

Бойко Борисов: С БСП и ДПС. И ДПС, на първо място. С ДПС и БСП.

Водещ: И отсега нататък как си общувате с Волен Сидеров?

Бойко Борисов: Ами както иска. Аз винаги съм се отнасял с уважение към него, пестил съм личните си нападки. Резултатите говорят сами за себе си кой колко иска. Надявам се неговите симпатизанти да чуят, а и него самия, разбира се... В края на краищата да, той е емоционален, огорчен е от резултатите, очакваше много повече. Аз самият не съм вярвал, че ГЕРБ може да изкара толкова добър резултат, за което благодаря на хората в условията на тази тежка криза, защото...

Водещ: Всъщност като процент е същият, който имахте на парламентарните избори – 40%.

Бойко Борисов: Да. След две години управление, и половина, в най-тежката криза...

Водещ: Като гласове са по-малко, обаче. Но така де, с числата може да се борави по най-различен начин.

Бойко Борисов: С числата може да се говори както и да е. На първите избори за кмет ние имахме в колко, в пет-шест града само отидохме на балотаж. Сега сме без Кърджали, Шумен и Монтана. Навсякъде другаде сме или първи, или сме първи с малко пред БСП и другите.

Водещ: Бихте ли се съгласили с това предложение, което примерно Волен Сидеров прави, други политици се присъединиха към него, бюлетините да се преброят ръчно в присъствието на медиите?

Бойко Борисов: Да ги броят.

Водещ: Съгласен сте с това?

Бойко Борисов: Колкото искат да ги броят. Настроението на хората и видно е, че какво? В София ще е по-различен изборът ли?

Водещ: В смисъл, съгласен сте с това нещо?

Бойко Борисов: Да, разбира се. да ги броят колкото искат. Една година да ги броят.

Водещ: А не би ли могъл да бъде променен изборът за София конкретно, според вас?

Бойко Борисов: Е как? Кой ще победи Фандъкова в София?

Водещ: Не, то е ясно, че тя печели изборите...

Бойко Борисов: Ами като е ясно, какво искат повече?

Водещ: ... обаче е на 3% от това да има балотаж. Нали така?

Бойко Борисов: Е и какво като има балотаж?

Водещ: Ще има балотаж евентуално.

Бойко Борисов: Какво ще се случи, ако има балотаж?

Водещ: И друго. Ако има разминавания в резултатите, общинските съветници на ГЕРБ могат да са повече или по-малко?

Бойко Борисов: Вижте, на всеки избори досега, на всички избори. Ами ние като бяхме в опозиция, какво са правили по секциите никой не знае. Когато аз се явих за първи път за кмет на София, нямах нито застъпници, нямах нищо. Нямахме представители ни в ЦИК, ни в ОИК, никъде. Просто те знаят евентуално какво са правили и си мислят, че ние правим същото. Ама не е така. Просто хората...

Водещ: Да де, ама сега като видяхте бюлетини по кофите за боклук изхвърлени, до кофите – не в самите кофи, а до кофите за боклук.

Бойко Борисов: Да, видяхме колко манипулации се правят умишлено, за да може след това да има приказки по въпроса. Факт е, че хората, и затова съм благодарен на българския народ, че може би тук ми помогна и това, че всеки ден по новините виждат какво става в Европа. Виждат какво става в другите държави и за първи път може би се замислят какво значи дефицит, какво значи дълг, какво значи дългова криза и че всъщност това е нещо много лошо, което в годините след това ще се отрази на децата и внуците.

Водещ: Може ли за това да поговорим след малко, защото е важно наистина?

Бойко Борисов: А българите от себе си обичат само повече децата и внуците си.

Водещ: Искам да ви питам и друго. Очертаха ли се на тези избори, на първи тур, две партии като основни конкуренти – ГЕРБ и БСП...?

Бойко Борисов: Не.

Водещ: ... и това връщане ли е към двупартийния или двуполюсния модел, според вас?

Бойко Борисов: Двете партии, които се очертаха, са ГЕРБ и ДПС.

Водещ: ГЕРБ и ДПС?

Бойко Борисов: Разбира се.

Водещ: Защо ГЕРБ и ДПС?

Бойко Борисов: Защото това са силните партии в България. БСП...

Водещ: БСП е на второ място.

Бойко Борисов: Ама тя е на второ място, но без никакъв потенциал. БСП става силна, ако ДПС е с нея. Ако се целува с ДПС. Иначе тя е нищо.

Водещ: Ляво-дясно, няма? Пак няма ляво-дясно?

Бойко Борисов: Не. Център, център и център-дясно.

Водещ: Сега изборът в такъв скучай в неделя какъв е? Ляво-дясно или център-дясно или център-център?

Бойко Борисов: Изборът в неделя е Доган или Борисов. ГЕРБ-ДПС – това е изборът в неделя.

Водещ: Доган или Борисов?

Бойко Борисов: Да.

Водещ: А не Плевнелиев или Калфин?

Бойко Борисов: Тук вече ще се сблъскат двете големи групи.

Водещ: Как гледате на решението на ДСБ да призоват техните симпатизанти да гласуват, но не за Плевнелиев, а против Калфин?

Бойко Борисов: Аз вече се обърквам от тези сложни и.. И може би затова и резултатите на ДСБ и на СДС в тези избори са такива. Защото те самите не знаят какво искат. С толкова много уважение, с толкова много зачитане винаги съм се отнасял към тях. Но сега и при този резултат пак продължават да говорят някакви сложни имена. Вместо да отидат са посипят главата с пепел, да кажат: „Абе колеги, дайте да видим как да работим заедно”, защото е видно, че щом излезе от президентството Първанов, ще го изгони Станишев от БСП и тогава Доган и Първанов заедно ще са много мощен конкурент в ляво, тогава - сега не, тогава, как да организираме център-дясно да можем да се противопоставим”. Те отново пак, „Ама ние не за тях, против тях, с тях сме”. С тях 2-3%, 5%. Искате цял живот да сте опозиция?

Водещ: Така е. 65 хил. гласа за Румен Христов, такова нещо не е било.

Бойко Борисов: Просто аз го помня във вашето студио Мартин като каза: „Абе то е ясно, че нашият кандидат ще спечели”. Абе те нямат чувство за преценка. И аз в нощта на изборите може би бях най-умереният човек. Най-интересен беше Доган, най-умерен бях аз. И им казах: „Дайте нормално да седнем и да видим какво ще се очертава”. Защото на България й трябва финансово-икономическа стабилност в следващия период. Малко разклати ли се политическата ситуация, толкова е крехко състоянието в Европа и в държавата в частност, че просто не можете да си представите какво ще се случи.

Водещ: Господин премиер, поставен сте пред много голямо изкушение след тези избори. Защото имате, вашата партия, министър-председател, имате председател на парламента, имате кмет на София, вероятно, ако спечели Росен Плевнелиев, ще имате президент. Как ще удържите на това изкушение да монополизирате цялата власт?

Бойко Борисов: Първо, нека да не забравяме, че когато бяха СДС в своята мощ, имаха президент – Петър Стоянов, имаха премиер – Иван Костов, до главен прокурор всичко беше синьо. Нищо не се случи, нали? След това БСП, председателят на партията стана президент, новият председател Станишев стана премиер. И те бяха четири години президент, премиер.

Водещ: Те бяха там тройна коалиция. Все пак мандатът беше на Доган. Имаше разлика.

Бойко Борисов: Сега, ... тройна коалиция. Първанов винаги си е ръководил този процес. Просто някои, които подценяват президента, грешат много. Той е големият играч  в ляво. И сега понеже Станишев усеща, че вече си заминава, защото няма как да обясни на неговите симпатизанти, че в София, в Пловдив, във Варна, в Бургас, в Русе просто ги няма. А на другите места като Стара Загора, като Търново са с по 15, 20, 30% назад.

Водещ: Той казва друго: „Ние взехме повече гласове на тези избори, отколкото на предишните”.

Бойко Борисов: Взеха заради Данаилов. Нали, старите баби отиват и гласуват за Ламбо.

Водещ: Да, пак се връщаме на това как се четат числата в крайна сметка?

Бойко Борисов: Ами да. Четат се числата. Аз бих му казал, като свършат изборите и ЦИК, образно казано, раздаде ключовете за кметските кабинети...

Водещ: Да броите ключовете?

Бойко Борисов: ... да отиде и да си вземе там, където ще влезе той с неговия кмет. Да види колко ключа ще вземе. И по това ще се разбере колко е спечелено. Но това не ми е...

Водещ: И по другата тема вече да минем, ако нямате нищо против – парите за догодина, бюджета?  Как стои България в сравнение с останалите държави от ЕС? Но да ви запитам така. В третата година от мандата си ще има ли увеличение на пенсии и заплати?

Бойко Борисов: С 250 млн. се увеличават пенсиите в бюджета.

Водещ: Което как ще се отрази на пенсионерите в числово изражение?

Бойко Борисов: В числово изражение, много пенсионери – малко се отразява. Да са ни живи и здрави дълги години, но и в условия на тази криза знаете, че вдигнахме вдовишките пенсии. Сега с толкова горе-долу е заложено в бюджета да се вдигнат и...

Водещ: Всичко останали?

Бойко Борисов: Да. Това са към 240-250 млн.

Водещ: Всички пенсионери догодина ще получат по-високи пенсии?

Бойко Борисов: Не. Те са автоматично, всяка година се увеличават пенсиите и ние залагаме с толкова, колкото е по закон, да ги увеличим.

Водещ: Минималната работна заплата ще се увеличи ли?

Бойко Борисов: Минималната работна заплата ще стане 290 лв.

Водещ: Бетон?  Защото има спорове между Дянков и...

Бойко Борисов: Дянков ме е уверил, че това ще струва около 25 млн. още и можем да го заложим в бюджета. Драстично намаляваме на ДАНС, на МВР, на отбраната, на разузнаването, увеличаваме на образованието, на правосъдието.

Водещ: Сега здравният министър каза, че много малко, че същите пари ще има за догодина?

Бойко Борисов: Ами той беше и най-високото – 3 млрд. и 5 млн. Най-много пари даваме за здравеопазване.

Водещ: Остават същите?

Бойко Борисов: Остават същите. Просто да ги преразпределят по-добре.

Водещ: Да де, ама Дянков каза, че по-малко за МВР, повече за здравеопазване и образование.

Бойко Борисов: Ами то е най-много.

Водещ: Ама за здравеопазване не?

Бойко Борисов: Е 3 млрд. и 5 млн. Най-много.

Водещ: И искат още.

Бойко Борисов: Е колко да искат още? Толкова има в държавата. Даваме повече за култура и какво беше още...

Водещ: Прощавайте, че ще ви върна към предишната тема, защото тук му казаха колегите, интересно заглавие са видели във вестник „Труд”, че ДПС всъщност зове в свой клип „Не гласувайте за президент”.

Бойко Борисов: А, не се подвеждайте. Това са.. ДПС ще ни изненада в неделя към 4-5 ч.

Водещ: Как? С много мощна подкрепа?

Бойко Борисов: Когато в големите градове трудно ще реагират младите, хора, които са главно симпатизантите на ГЕРБ. Ще станат опашки, те ще се отказват бързо от опашките, а в смесените райони, ще ни атакуват там.

Водещ: Убеден сте в това?

Бойко Борисов: Сигурен съм.

Водещ: Защото има и друга теза. Че като казва Доган: „Аз съм за Калфин”, всъщност мотивира хората да не гласуват за Калфин, а да гласуват за Плевнелиев.

Бойко Борисов: Просто аз истински съжалявам, че толкова сме различни, диаметрално противоположни с Доган. Просто в политическата класа в България...

Водещ: Идеалният партньор?

Бойко Борисов: ... няма друг като него. И много пъти, това го казвам от години, те вместо да ме чуят другите български политици, излизат и почват след това да приказват „Той хвали Доган”. Не го хваля. Той сам си се хвали с резултатите, които постига и с това, че може да каже: „Ще ви дам подкрепа, ама искам да ме цункате”. И те мълчат и се снишават защото знаят какво им прави, обаче трябва да изтърпят, за да им даде гласовете. Те търпят като...

Водещ: Искам да ви помоля да се върнем към...

Бойко Борисов: Колко пъти Калфин излезе и каза: „Абе чакай, бе. Как така? Я стига! По-добре да падна като мъж”? „Ами ние ни трябват всичките гласове отвсякъде. Ако може българските мюсюлмани. Ние сме нали, така...”. Абе какво да ти кажа сега? Да им е честито, нали, надявам се и затова за мен беше толкова важно местните избори с толкова добър резултат да ги вземем. Между другото, и в Кърджали общинските ни съветници са 13 или 15 – тройно, четворно са се увеличили като партия.

Водещ: Повече, отколкото преди?

Бойко Борисов: Да. Така че се надявам и българите сега и за президент да гласуват. На тия места, където сме на балотаж, да успеем, защото местната власт е много важна. Сега на кмета на Шумен му честитя, ама ако Станишев си го брои негов...

Водещ: Вие го броите ваш, защото сте помагали с проектите?

Бойко Борисов: Не, всичките. Аз му направих града. 20 пъти идва в моя кабинет. Аз съм ходил пет пъти в Шумен, направихме им ВиК-то, центъра, дадохме им сградите, които искаха.

Водещ: Ама той е на БСП сега. Красимир Костов, нали така се казваше кметът на Шумен?

Бойко Борисов: Да. И той самият там искаше, вика „Слънцето дойде” като отидох. Даже му се скарах, нали, да не ползва такива думи. Те си го броят за техен кмет.

Водещ: Искам да ви помоля да обясните достатъчно достъпно за мен и за хората защо е заложен за догодина в бюджета дефицит от 1,3, при положение, че минималното ниво, което ни позволяват от ЕС, е 3? При положение, че толкова много държави от ЕС имат над 3% дефицит?

Бойко Борисов: Ох, как да ви обясня?

Водещ: Ами обяснете. Така че да ви разбера обяснете?

Бойко Борисов: Бюджетите се правят, се пресмятат парите, когато има отговорна държава, не за една, а за две години горе-долу напред. Иначе е много тесногръдо. 2013 година излизат 1,6 млрд., живи пари трябва да върнем по облигациите на Милен Велчев. Ние тази година трябва да ги спестим тези 1,6 млрд., защото догодина януари месец автоматично даваме...

Водещ: Оная игра с външния дълг?

Бойко Борисов: Да, където направиха операциите с външния дълг. Сиреч, ние тази година като харчим, трябва да спестяваме от харчовете, за да имаме 1,6 млрд. Плюс трябва да приготвим 300 милиона за мотрисите, защото незнайно защо, когато отчитаха милиарди излишъците, вместо да си вземат и да си платят мотрисите, те са взели кредит от банка.

Водещ: За БДЖ?

Бойко Борисов: За да натрупат и лихвите, мотрисите. Сега в бюджета, даже 24 млн. сме заложили в този бюджет да платим за Водното огледало на Станишев и Доган. Те са си го открили, ама не са го платили, разбирате ли ме? Сега ще го плащаме ние.

Водещ: Вие вчера нали имахте една декларация, в която казвате...

Бойко Борисов: Чакайте. Момент. Нали ме питате защо е минус едно? Аз искам да смятате. 1,6 млрд. плюс 300 плюс 24...

Водещ: Ясно. Много са парите, които има да се връщат?

Бойко Борисов: 82 млн. Не, вашите зрители не могат да си обяснят колко нагли схеми са направени. Знаете ли как са купени хеликоптерите? По-точно не са купени. Знаете ли?

Водещ: Досещам се как са купени.

Бойко Борисов: Как?

Водещ: Парите продължават да се дължат.

Бойко Борисов: Не. Правят залог в една банка Х, френска, и казват така. Значи, вземат първо авансово парите една част, а другите директно банката бърка и взема от бюджета по договор. Имаш-нямаш тази година 82 млн. ще ни вземат за „Пантерите”.

Водещ: Без вие да можете да кажете „Не”?

Бойко Борисов: Искаш-не искаш, така е направен договорът, защото ония хора не са глупави навън и са знаели финансовото състояние на България, знаели, са че идва страхотна криза, знаели са, че държавата влиза в криза. И за да ги обуят нашите, за да е сигурно, че като дойде друго правителство ще плати, директно са си подписали договор банката да има право да вземе парите от бюджета.

Водещ: Но в тази ситуация вие ни казвате дефицит 1,3. При положение, че в много други европейски държави дефицитът е много по-висок и ние си казваме: „Ние ли сме по-глупавите да стискаме толкова много и пак да не ни дават пари за пътища, например”...

Бойко Борисов: Напротив. Двойно повече ни дават, тройно повече ни дават, в пъти повече ни дават пари.

Водещ: Е нали вчера имахте една декларация, че всъщност държавите с голям дефицит ще плащат по-малко от собствените си бюджети за пътища, отколкото ние, които сме отличници?

Бойко Борисов: Точно така.

Водещ: Е защо?

Бойко Борисов: Но имаме думата там и това не е прие на съвета. То беше опасно за миналия път.

Водещ: Ами направете и вие дефицит 5% тогава, да ни дават на нас повече пари.

Бойко Борисов: Да, но ние сме дисциплинирана нация и тези, които правят дефицит 5%, децата им ги плащат след това. Толкова. Освен това дефицитът определя и натиска на външните пазари, определя нашия кредитен рейтинг. Затова когато се търгуват емисии, търгуват се...

Водещ: Това са много сложни работи...

Бойко Борисов: Сложно, сложно. Но това е правилото...

Водещ: ... пък хората виждат, че гърците живеят добре, а ние живеем зле.

Бойко Борисов: Е кои живеят добре?

Водещ: Ами как, със 700 евро добре се живее.

Бойко Борисов: Те си запалиха държавата бе, човек. Хайде да тръгнем да Гърция днес. Нито знаеш можеш ли да кацнеш там, нито да излетиш. Запалиха си градовете.

Водещ: Ама минималната заплата е 700 евро. Пък нашата е 270 лв.

Бойко Борисов: Да, и затова ще плащат вече докато са живи. Дотогава ще плащат. И сега спасителният им акт е да продадат всичко, каквото имат в Гърция. Всичко.

Водещ: Още нещо искам да ви питам.

Бойко Борисов: Всичко каквото имат, трябва да върнат тези дългове. Аз няма да го направя това...

Водещ: Но така ще продължите докрай?

Бойко Борисов: Разбира се.

Водещ: Коланите на последната дупка.

Бойко Борисов: Та догодина искаме с 1 млрд. да отделим и за пенсии да има и 1,6 млрд. на Велчев и около 400 млн. другите разплащания. И излизат колко? 3 млрд. Отсега трябва да заделим 3 млрд. да ги спестим. И на хорицата аз това всеки път се извинявам. Не бих ли с удоволствие давал на БАН,... на който поиска, ако ги има парите? Но когато ги даваш по този начин, след това резултатите са тези, които в момента имат в Европа. Разликата е, че на Гърция, поради незнайни причини, но се притекоха от Америка до Европа всички.

Водещ: Ами опростиха им половината от дълга.

Бойко Борисов: Не, това пак е също много измамно.

Водещ: Не, чух ви, обяснихте го...

Бойко Борисов: Мога да ви го обясня.

Водещ: ... обяснихте го и в изборната вечер...

Бойко Борисов: Ако имаш днес 100 и ти го направят 300 и ти махнат и стават 200, пак си зле. Много по-зле. Просто това е игра между банките, държавите и фондовете.

Водещ: Все едно си взел пари от лихвар, примерно...

Бойко Борисов: За мен е важно това, което каза господин Барозу. България вече не е от слабите ученици в Европа. Ние сме обещали България да я докараме до средноевропейска държава. Вече не сме слабите. Вече дори по усвояване на еврофондове, Барозу го каза сега на съвета, сме пред Италия. С начина, по който работим, и затова, ако забелязвате, в бюджета двойно сме увеличили парите за кофинансиране по европейски проекти, защото над 20 пъти вече сме усвоили повече. И това ни е резервът в бюджета всъщност.

Водещ: Добре. Дано всичките тези мерки, които са дисциплиниращи, някой ден да ги усетим и с по-добър живот.

Бойко Борисов: Следващите поколения ще кажат „Благодаря” – дали Бойко, дали бате Бойко, каквото искат да кажат, „Благодаря, че тогава си стискал и не си дал да изхарчат парите, за да живеем ние днес като една средноевропейска държава”. В това съм убеден.

Водещ: Благодаря ви за този разговор. Успех ви желая.

Бойко Борисов: Благодаря и аз.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Мунчо

Изборът на харода ни в неделя ще бъде,между ДИКТАТУРАТА на Борисов и ГЕРБ и на ТРЕЗВО МИСЛЕЩИТЕ хора в България. Национал социализма на Хитлер не е на мода от 1944 година!

28.10.2011 18:40:33

Етнически българин

Това вече сме го чували преди 2.5 години. Сега ще избера ДПС, а вие етнически българи?

28.10.2011 12:57:41

Златан

Европейския парламент, Европейската комисия трябва да бъдат сезирани за изявленията на Борисов. Министър-председателят на България нагнетява етническо напрежение.

28.10.2011 10:49:27

Петър

Няма такава държава. Кой ще ни пусне в Шенген. Министър - председателят на България нахъсва българи срещу българи на етническа основа. Не, няма такава държава.

28.10.2011 10:39:52

Иван

Бойко заслужава приза манипулатор на годината.

28.10.2011 10:37:48

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.