• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Мусурлиева: ЦИК следва да бъде абсолютно безпристрастен и надпартиен орган

Мусурлиева: ЦИК следва да бъде абсолютно безпристрастен и надпартиен орган

 

София /КРОСС/ Аз съм тук в лично качество, което означава, че казаното от мен не трябва да се обсъжда от говорители на ЦИК, които задължително дават точната преценка на работата на ЦИК. И още. Аз не съм партиен член. ЦИК следва да бъде абсолютно безпристрастен и надпартиен орган. Изключая една партийна квота, считам че всички колеги се опитват да работят надпартийно. Това каза за БНР Мария Мусурлиева, зам. председател на ЦИК от квотата на „Атака”. Всеки от тях е съвсем наясно с проблемите, но се опитва безпристрастно да ги разглежда. Забраната членовете на ЦИК да изразяват свои мнения не цели да ни се затварят устите, което би било изключително недемократично. Единствената цел на тази забрана е ЦИК да не изпада в противоречие и да не се тълкуват лични мнения като становища на ЦИК. Колкото до работата на ЦИК, излезе последния междинен доклад на ОСС, в който оценката е изключително положителна. Те бяха учудени, че при тези тежки условия с 20 човека успяваме да работим успешно. Доста погрешно е впечатлението, че ЦИК не е готова да даде отговор на много въпроси, които са в нейната компетентност. Трудностите са обясними. Първо изборите са 2 в 1. Второто е новият изборен кодекс. Това не е оправдание. България има едно от най-демократичните изборни законодателства в света. Изборният кодекс наследи част от тези неща, но чисто технологично някои новости не са добре оформени. Ние в ЦИК имаме тетрадка, в която записваме проблемите с оглед подобряване на изборния кодекс. Това е много действащ закон. Винаги един закон изостава от реалностите на живота и затова винаги са възможни корекции по него. По отношение на пресрочването при приключването на изборите ще кажа, че при двоен избор физически не е възможно да бъде спазен срок. Софийската избирателна комисия имаше над 2000 секции. Аз не съм видяла никъде хаос, защото не съм излизала от ЦИК. Не съм гледала и телевизия. За служебните протоколи няма да говорим. Няма смисъл да си отделяме от времето за този проблем. Невалидните бюлетини според мои познати са пуснати умишлено. Забранителните списъци също се коментират излишно много. И без призива на омбудсмана ние сме се ангажирали достатъчно, но това е работа на МВР и ГРАО.

Не мога да се ангажирам, че погрешно включените в забранителните списъци хора ще успеят да гласуват на балотажа. За предстоящите избори ще кажа, че опашки няма да има, освен ако те не са инсценирани умишлено на някои места. Другото е, че вече общинските и секционни избирателни комисии навлязоха в работата. В първите избори те натрупаха опит и много по-добре ще организират работата си.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.