• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Антоанета Цонева: Българската държава може да бъде осъдена от гражданите, които не успяха да гласуват

Антоанета Цонева: Българската държава може да бъде осъдена от гражданите, които не успяха да гласуват


София /КРОСС/ Направихме предложение до Централната избирателна комисия (ЦИК) как да бъде решен проблемът с хората в забранителния списък. ЦИК трябва да приеме решение, което да предвижда следното: хората, които имат настоящ адрес, но въпреки това са попаднали в този списък, да могат да извадят удостоверение от общинските служби ГРАО за това, че имат такъв адрес и в изборния ден да се явяват с това удостоверение пред секционната комисия, от СИК на практика да ги извадят от този забранителен списък, да ги запишат в основния и в допълнителния списък и да приложат това удостоверение към протокола и да направят бележка в самия забранителен списък. Това заяви в предаването на БНТ-2 от Пловдив „Местно време” председателят на Управителния съвет на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева. Според нея това са „две - три административни стъпки и ако бъде прието такова решение на практика хората, чиито права в момента са нарушени ще могат да гласуват поне на втори тур” на изборите. Цонева обясни, че до момента няма информация от ЦИК дали предложението е разгледано, но заяви, че зад това предложение вече се е застъпил омбудсманът на Републиката Константин Пенчев.

 

Антоанета Цонева препоръча това решение да се „вземе възможно най-бързо, за да могат гражданите да разберат какво да правят”. Според Цонева е наложително до края на седмицата общинските служби ГРАО да работят с удължено работно време, както и в събота, и в неделя. Така ще бъде решен проблемът със забранителния списък, който лиши хиляди граждани от конституционното им право да гласуват. „Става въпрос за конституционно право, което не може да бъде отнемано или препречвано поради някакви административни неуредици или административен произвол”, бе категорична Цонева. Тя не изключи и възможността Българската държава да бъде осъдена от гражданите, чиито права са били нарушение на първия тур, особено ако не бъдат предприети действия за решаване на проблема поне на втория тур.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Георги

Правилно. Да покажем на ГЕРБ, че в държавата има закони и те трябва да се спазват. Демокрацията действително е в опасност.

28.10.2011 10:46:58

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.