• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Мария Неделчева: Европейският омбудсман е важен за засилване доверието на гражданите в институциите

Мария Неделчева: Европейският омбудсман е важен за засилване доверието на гражданите в институциите

/КРОСС/ На пленарно заседание на ЕП в Страсбург европейските депутати разискваха годишния доклад на Европейския омбудсман, по който българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Неделчева е докладчик.

Неделчева внесе редица изменения по документа. С предложението за нов
параграф тя посочва, че Хартата на основните права на ЕС се превърна в правно обвързващ документ, даващ допълнителна легитимност на решенията на Европейския омбудсман. С друга поправка Неделчева предлага омбудсмана да поиска от посредник да информира ЕП за развитието на отношенията си с новата Европейска служба за външна
дейност и Европейския съвет.

Според Мария Неделчева, функцията на Европейския омбудсман е от първостепенна важност за засилване на доверието на гражданите в европейските институции. "Никога не трябва губим от поглед принципа на добрата администрация. Не трябва да приемаме успехите за даденост. Трябва да работим все по-добре за нашите граждани. Именно затова докладите относно годишната дейност на Европейския омбудсман са от толкова голямо значение за подобряването на работата на нашите институции в полза на европейските граждани", заяви Неделчева.

Според нея преизбирането на г-н Диамандyрос за Европейски омбудсман, новата визия на годишния доклад на омбудсмана и новата стратегия свидетелстват за натрупан опит и желание да се върви напред.

Неделчева отчете намаляването на броя на жалбите в сравнение с 2009г., но и запазването на тенденцията голяма част от тях да се отнасят до прозрачността и достъпа до информация.

Лисабонският договор даде и важен инструмент в ръцете на Европейския омбудсман - Хартата на основните права на ЕС стана правно обвързваща в повечето страни-членки и правото на добра администрация придоби юридическа стойност. Ето защо българският евродепутат призова Омбудсмана да се възползва максимално от тази нoва солидна юридическа база, като подчерта особената важност на доброто сътрудничество с новата Европейска служба за външна дейност и с Европейския съвет.

В заключение Мария Неделчева наблегна на важността Европейският омбудсман да продължи да подкрепя дейността на Европейската мрежа на омбудсманите, за да се продължи създаването на всеобхватна база данни. Така европейските граждани ще бъдат по-добре осведомени за разпределянето на отговорностите между Европейския омбудсман,
националните омбудсмани и Комисията по петиции на Европейския парламент. "Всички ние защитаваме интересите на европейските граждани и носим отговорност за засилване на доверието в европейските институции".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.