• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Показваме уникални произведения във френския Лувър

Показваме уникални произведения във френския Лувър

Рашидов уредил изложбата благодарение на лични контакти

София /КРОСС/ Уникални документи и произведения от византийската и ислямската култура, собственост на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" ще бъдат изложени в може би най-известния музей в света - френският Лувър. Това съобщи министърът на културата Вежди Рашидов, който присъства на на дарение на книги на стойност 1 млн. лв. за всичките 3200 читалища в България, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

"Знаете, че Лувърът никога не излага чужди колекции. Той излага само собствените си колекции", подчера важността на събитието културният министър. "Няма да го крия - личните ми приятелски контакти направиха това възможно. След разширението на отдела за визнтология и за ислямска култура, имаме един колосален жест. Да бъдем в Лувара е все едно наш певец да бъде в Мианската скала, нацията ни става значима", изтъкна Рашидов.

Българска работна група вече е в Париж и работи за представянето на колекция от ценни български произведения в прочутия музей през следващата година. Първоначалния замисъл е включвал изпращането на творби от византийския период, но в последствие домакините са проявили интеес и към творби от ислямската култура.

"Знаете много добре историята, че цяла влакова композиция с такива произведения е купена от един българин. Това са ислямски ръкописи, ценни ислямски документи, които са притежание на Националната библиотека. Затова когато подарих един много ценен стар ръкопис на Корана на Лувара, отта проявиха интерес и към ислямската култура. Ние наистина можем да покажем уникални документи, които притежаваме", разказа Вежди Рашидов.

/ВС/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Как подчертават че става дума за Френския Лувър, понеже някой може да си помисли дали не е Българския Лувър. Нали вече Лувъра не е един.

28.10.2011 20:54:55

Гнус ме е от брадясали

Ага, заедно с архива прати си и снимката - ще ти я публикуват с благодарности в следващата европейска книга за това как България никога не е била под турско робство пет века.

28.10.2011 14:44:53

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.