• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

БНР: Ще излезе първия брой на в. "Българска Бесарабия"

БНР: Ще излезе първия брой на в. "Българска Бесарабия"

София /КРОСС/ На 28 ноември 1938 в София излиза в.”Българска Бесарабия” в единствен брой, съобщи в предаването на БНР "Нашият ден"  Димитър Тодоров - гл. секратар на партриотичното движение “Отец Паисий”. То ще бъде за ония, които запазиха духа си, за заслугите на бесарабските българи.

“Нека никога не престанем да се грижим и мислим за нашите братя. Нека един ден в годината – 29 октомври , годишнина от освещаването на въздигнатия от бесарабските българи в Болград български храм-паметник “Св. Преображение Господне” да бъде за тях и за нас голям празник на българския дух. Те навеки остават неделима част от българската народна снага, на българската духовна и културна общност. Ще останат, защото несъкрушима е връзката между тях и нас, кръвта, която вода не става и духът, който не умира и всичко побеждава.”

Денят на бесарабските българи в студиото ни отбелязват писателят Иван Гранитски-директор на издателство “Захари Стоянов”, автор на 21 книги с поезия, критика и публицистика и Милен Врабевски, учредител и председател на фондация “Българска памет”.

“Бях неотдавна в Болград. Всеки, който е ходил там не може да не е бил запленен от чистотата, искреността, непосредствеността на тези наши сънародници, които не са забравили майката Родина”-казва Иван Гранитски. “Ако наблюдаваме съвременната наша действителност и потърсим в нея патриоти, ще установим, че истинските патриоти са в Болград. Те живеят повече от 180 г. със спомена за България, искат да се върнат, да получат българско гражданство. Уви, нашата държава в последните години почти нищо не прави за тях. Политиците преди и след избори говорят гръмки фрази, но виждаме, че нихилизмът по който им се дава гражданството става все по-сложен. Това си е почти като параграф 22. Някъде се и рекетират тези хора, които са твърде бедни, за да се справят. Ужасно е! Проявява се безразличие, безотговорност. Не зная друга страна, която да се отнася така към своите сънародници в чужбина.”

Оценката допълва д-р Врабевски:

”Вече 6-та година продължаваме активно да се грижим за реинтеграцията на диаспората и смея да твърдя, че основния акцент вече не е само върху бесарабските българи, но трябва да запазим този естествен резерват на българщината. По време на демографска криза е добре да се обърнем към истинските български диаспори. Много ми се иска да има държавна политика по този въпрос, но няма. Нашата фондация среща подкрепа от най-високо политическо равнище и благодарение на това нашата работа е толкова успешна. Ние сме хората, организирали двете най- големи дарения в Украйна и Молдова. 25 хиляди тона учебници бяха разпределени във всички училища, заедно с някои ученически пособия. Българските училища и университети имат крещяща нужда от държавна помощ, но още не я получават. Ако продължим безотговорната си политика спрямо тези хора, започваме да ги губим по асимилационни причини. Тези хора са покрити от медиите на други държави, които няма интерес да съхраняват българщината. Всеки пази собствените си национални интереси. Нужна е последователна българска политика.”, заяви в заключение д-р. Врабевски.

/НИ/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.