• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Синдикатите: Няма да приемем бюджета

Синдикатите: Няма да приемем бюджета

София /КРОСС/ КНСБ и КТ "Подкрепа" няма да подкрепят и не приемат проекто- бюджета за 2012 г., освен ако в него не бъдат направени промени в редица области, след които доходите, здравеопазването, данъците и други. Това стана ясно след края на съвместния консултативен съвет, на който двата най-големи синдиката у нас изготвиха общата си позиция преди днешното заседание на Междуведомствения съвет за тристранно сътрудничество /МСТС/, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
"Бюджетът на следващата година е прекалено консервативен, предпазлив и рестриктивен и е подчинен изцяло на фискални цели. Той няма да способства за излизането от кризата и за създаването на нови работни места. Няма да донесе и ръст на доходите от пенсии и заплати", коментира председателят на КНСБ Пламен Димитров. Според него, предложената бюджетна рамка предвижда крайно нисък дефицит, стимули за развитието на икономиката отсъстват, а задържането ръста на доходите ще продължи да стагнира потреблението и да го задържа, което няма да позволи растеж на БВП.
Според синдикатите държавата подценява силно приходната част. По техни изчисления остават 1 млрд. лева допълнителни възможности за бюджета и затова разхлабването на рестриктивната рамка е възможно.
Основното искане на синдикатите очаквано е за ръст на доходите. По конкретно в бюджетната сфера и пенсиите. Те дори заявиха, че са склонни на отстъпки от другите искания, ако предложенията им в тази област бъдат приети на днешната тристранка. Настояват за увеличение на минималната заплата до 290 лв. от 1 януари. "За 536 млн. лева пък може да се постигне увеличение на заплатите в бюджетната сфера с 10% и на пенсиите с 5% от 1 април", посочи Пламен Димитров. Синдикатите ще настояват ръстът на заплатите в администрацията да се обсъди на отделно заседание на МСТС следващата седмица. Те искат също изравняване на минималните осигурителни прагове за всички икономически дейности до 6,9%.
Настояват и за по-голям процент на преразпределение през бюджета. "Тук предвиденото е дори извън Пакта за финансова стабилност на Дянков, който позволява 40% преразпределение, а заложеното е едва 36%", посочи лидерът на КНСБ.
"Не сме в период на криза и бихме искали да видим стимулиране на потреблението, производството и какво ще стане с инвестициите. Това обаче не го виждаме. Приоритетите на правителството са главно в 3 области - култура, физическо възпитание и спорт, и образование. Само че парите в образованието са недостатъчни, тъй като от четири години насам разходните стандарти не са актуализирани, но за това време имаме инфлация, която значително увеличава дела на текущите разходи и те вече са по-големи", коментира Мика Зайкова, финансов експерт в КТ "Подкрепа". Според нея, парите за повишение на минималната работна заплата не са разчетени в бюджета за образование, което ще доведе до катарзис в системата след 1 април.
"80% от увеличението на приходите в Бюджет'2012 се предвижда да дойде от еврофондовете. Ние за 4 години сме получили толкова проходи от там, колкото сега правителството се очаква да получи за една година", коментира тя.
Синдикатите не са съгласни с орязването на парите на БАН и БНР. "За БНР намалението е около 9 млн. лева. То ще спре положителните реформи, които се извършват в националното радио. А що се отнася до БАН - ясно е, че науката не е приоритет на държавата", коментираха те.
Лицата, които нямат доходи от пенсии и трудова заетост, но разполагат със собствен капитал, да плащат здравно-осигурителни вноски, което в момента законът не иска от тях, предлагат още от НСБ и "Подкрепа". А също, всяко искане за възстановяване на ДДС да води след себе си и проверка за осигурителните режими и внесените вноски на служителите. По този начин трябва да се подпомогне бюджетът на НОИ.
От синдикатите предупредиха, че бюджетът ще доведе не само до задълбочаване на кризата, но и до разпад в системата на здравеопазването. "Няма да има пари за реформата в спешната помощ и за по-високо заплащане на специализантите, което беше обещано от финансовия министър", казаха те и настояха да участват в наблюдението на изразходването на средствата в НЗОК, както и за увеличаване на парите за здравеопазване с 20%.
Синдикатите са против въвеждането на акциз за природния газ, използван при производството на топлоенергия, което противоречи и на евродирективите. "Имаме устно уверение на премиера, че това ще отпадне, но то е заложено в новия бюджет, така че ще видим днес какво ще се случи", посочиха синдикалистите.
/ВС/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Манолчо

А,то се оказа,че имало даже профсъюзи в България? Че къде се бяха скрили до сега? Моля ви се,и те имали мнение по въпросите на бюджета. Нямало да го приемат! Смях в залата! Ха,ха ,ха. Че кой ви бръсне за сливи,бе таранкоолувци? Невиждате ли че,Фюрерът ни,си прави каквото си иска и не ебава никого и нищо,което е различно от неговото мнение? Защо само се хабите,да се уригвате по медиите?Ама хайде моля ви се,стойте си кротко,и без това няма файда от съществуването ви!!!!!!!

28.10.2011 18:03:59

Васил

Правителството на Бойко се държи, като скудоумно домакинство, в което членвете му вместо да търсят по-високо платена работа, да се образоват допълнително, да работят повече, за да увеличат доходите си, те са се свили и режат разходи-по-малко хляб, вместо сирене- извара, изключени раадиатори, без лекарства.

28.10.2011 15:16:36

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.