• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

БСП изпрати писмо на ЦИК

БСП изпрати писмо на ЦИК

София /КРОСС/ БСП изпрати писмо до ЦИК, което разпратстрани сред медиите. В писмото се казва: Във връзка с множеството нарушения на изборния процес, констатирани на първия тур на проведените избори за президент и вицепрезидент и местни органи на самоуправление в РБ на 23 октомври 2011г.,
Молим ЦИК да се произнесе с решение, в което да вземе категорично становище по следните спорни въпроси:

1. Кой е крайният час за гласуване на избирателите в СИК, до колко може да бъде удължен и каква е технологията за определяне броя на избирателите, които да гласуват в удълженото време за гласуване?
2. По какъв начин да гласуват избирателите включени в така нар. „забранителен списък" и с настоящ адрес в съответните секции?
Предлагаме да се обсъди възможността лицата включени в избирателните списъци за обявяване от общинските администрации (и вече обявени) да бъдат допускани до гласуване в съответните СИК - без ограничение.
Лицата с постоянен и настоящ адрес, отразени в личната карта и включени в забранителните списъци да бъдат допускани да гласуване след представяне удостоверение от ГРАО за настоящия им адрес в съответната СИК.

За целта дирекциите ГРАО да работят в изборния ден.

3. Да не се допуска присъствието на цивилни полицаи в избирателните секции или пред тях.
4. Да се ограничи броя на застъпниците в СИК до 2 души за кандидат предвид възможността за "купуване на гласове" чрез регистрация и заплащане на застъпници.
5. Да се дадат ясни указания на СИК относно недействителността на бюлетините предвид огромния им брой в първия тур на изборите - около 700 000 броя. В това число да се признават за действителни бюлетини с отбелязан малък „Х"; с удебелен „Х"; с излизане малко от квадратчето за гласуване;
6. Където е възможно да се осигурят по 2 бр. кабини за гласуване в СИК.
7. Да се ограничи възможността за предварително изнасяне на бюлетини, в т.ч. и чрез подписване на раздаваните бюлетини за гласуване от СИК от съответен неин член.
8. Да се обърне внимание на общинските администрации, относно съхраняването на използваните бюлетини за гласуване и недопускането на достъп до тях.
9. Да се дадат указание на СИК за допълнително нараняване на раздадените им печати след края на изборния ден с оглед недопускането на бъдещото им използване
10. Да се дадат указания да СИК, относно раздаване на отделна бюлетина за всеки вид избор; да се разгръщат бюлетините пред избирателите, за да се види, че няма отбелязване на тях; да се слагат по 2 печата на всяка бюлетина след гласуване; слепените бюлетини да се броят като един действителен глас;
11. Да се изисква от ОИК обясняване на контролите, когато не излизат (в това число и с изрични решения за всяко несъвпадение).

Считаме, че решаването на тези въпроси от ЦИК преди деня за втори тур на предстоящите избори ще допринесе за законосъобразното им провеждане, отстраняване на допуснатите нарушение от първия тур и правилното отчитане на изборните резултати.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.