• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Обсъжда се стъпаловидно въвеждане на акциз за природния газ

Обсъжда се  стъпаловидно въвеждане на акциз за природния газ

София /КРОСС/ Акциз върху природния газ най-вероятно ще има, но въвеждането му ще бъде постепенно и на стъпки. Тази възможност се обсъжда от държава, работодатели и синдикати в рамките на Междуведомствения съвет за тристранно сътрудничество, който заседава в момента. Това съобщи шефът на КРИБ Огнян Донев, който си тръгна от заседанието по-рано, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Припомняме, че финансовият министър Симеон Дянков каза преди десетина дни, че мярката за въвеждането на акциза ще бъде представена с новия бюджет, но премиерът Бойко Борисов и икономическият министър Трайчо Трайков се обявиха против нея. Идеята е добра, но неосъществима в момент на криза", каза тогава Борисов.Предложението на МФ предвиждаше природният газ, използван в топлоцентралите да се обложи с 0,20 лв. за гигаджаул, а газът за битови нужди да остане без акциз.
"Предвижда се по-бавен темп на нарастване, като основният довод е да има все пак някакво показване, в този двугодишен период и да не се наложи след това новото правителство да въвежда шоково цялата ставка наведнъж", обясни Донев. Той визира срока, определен от Брюксел за въвеждане на ставката, който изтича през 2013 г. До тогава страната ни трябва да въведе акциза или рискува да бъде наказана.
От КРИБ настояват за повишаване на пенсионната възраст и премахване или орязване на привилегиите за заетите в сферата на сигурността - полицаи и военни. "Става въпрос за броя заплати при пенсиониране и всички други привилегии, които тази социална група получава спрямо другите, което според нас не е честно", обясни Огнян Донев.
Като цяло от КРИБ подкрепят проектобюджета, както и предложението на увеличаване на минималната работна заплата с 20 лева от 1 април.

/ВС/

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.