• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Желю Желев: Изборите в Тунис са изключително важни

Желю Желев: Изборите в Тунис са изключително важни

 

Д-р Желю Желев, президент на Република България в периода 1990 – 1997 година, наблюдател на изборите в Тунис, в интервю за БНР, „Събота 150”

 

Водещ: Д-р Желев, как вие оценявате изборите в Тунис.

Д-р Желю Желев: Както ви казах и преди малко, това са първите свободни избори, провеждани в тази страна. В такъв смисъл те имат изключително важно значение за политическия живот на страната, като една стъпка към демокрацията, към изработването на една демократична система с демократична конституция. И също така с огромно значение за целия арабски свят, защото те показаха на практика, че е възможно по мирен начин да се решават въпросите за управлението на страната, държавата в арабския свят. Затова това е много важен пример, независимо от това, че ислямистите взеха мнозинството, спечелиха изборите. И между другото, когато разговаряхме с представители на политическите партии, техни, с общественици, с техни държавници, те много се притесняваха от това, че първите избори, демократични избори ги печелят ислямистите. Аз им казах – не се притеснявайте толкова много. На първите избори ние след като практически съборихме комунистическата система, политическата тоталитарна система, ние също ги загубихме, спечелиха ги комунистите, така че има и други избори. Ако се опасяват толкова много.

Водещ: Според вас, чуха се тук опасения за манипулации на вота и т.н. Вие като бяхте там, мислите ли, че е възможно да има някакви фалшификации на вота в Тунис? Мислите, че това е допустимо?

Д-р Желю Желев: Изразиха се такива опасения, но общо взето изборите наистина минаха по един наистина мирен начин. Хората много се радваха на това, че се провеждат такива избори. Имаше урни за гласуване, където дори жени плачеха от радост, че се провеждат в тяхната страна подобни избори.

Водещ: А мислите ли, че ако все пак се стигне до някакво оспорване на резултати и т.н. може да има някаква промяна в политическата обстановка или партията „Еннахда” ще успее да състави правителство в Тунис и съответно да се постигне и целта да се изработи и нова конституция?

Д-р Желю Желев: Вижте сега, тези, които са спечелили изборите, съгласно принципите на демокрацията, те имат правото да направят правителство. Дали ще направят чисто свое правителство, ислямистко, или ще потърсят и от сегашната опозиция опозиционни партии, които да се включат, което от тяхна страна би бил по-мъдрият ход, ще видим, това ще покаже самото развитие.

Водещ: Разбира се.

Д-р Желю Желев: Възможно е и едното, и другото. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.