• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

"Стари мерки и теглилки по българските земи"

"Стари мерки и теглилки по българските земи"

Пловдив /КРОСС/ Изложбата "Стари мерки и теглилки по българските земи" ще бъде открита днес, 31 октомври, от 17,30 ч. в Регионален етнографски музей-Пловдив. Идеята за настоящата изложба е на РИМ-Търговище.

По-късно със свои експонати в нея се включва всеки от музеите, в които тя гостува, като броят им вече надвишава 200. Това е една не само интересна, но и уникална по своя характер изложба, защото освен прекрасна експозиция, тя ни показва как в интерес на нашата публика се осъществява културния обмен между музеите в България, нещо изключително ценно в днешните кризисни времена.

Мерките и теглилките не са царствени знаци, не блестят в злато и сребро, но те са малките неща с голямо значение в човешкото ежедневие векове наред. И някак уж ги познаваме, но всъщност не знаем много за тях, въпреки, че сме чели книги, гледали филми, разглеждали музеи и сайтове, дори имаме в домовете си по някоя такава родова реликва.

Със сигурност ще е любопитно за хората от ХХІ век, свикнали да пресмятат с десетичната мерна система, да си служат с електронни измерителни уреди и да пазаруват вече в евро, как се е стигнало до това, защото не винаги е било така...

От дълбока древност хората са измервали всекидневната си земеделска, търговска или строителна дейност. В първоначалния смисъл под мерки са се разбирали мерките за дължина и производните им мерки за повърхнина и обем, мерките за маса (тегло) и за монети. Като средство за измерване на дължини са използвани разлини части от човешкото тяло - педя, стъпка (фут), лакът (аршин) и др. Като мярка за тегло са служели пшениченото, бобовото зърно и др.

В изложбата ще намерят място миниатюрни везни и мерки за пръстени, използвани в ювелирното изкуство, кантарче за теглене на бебета, различни по вид и размер - ведра и котли за течности, крини и чували за жито. Както и много други специфични за отделни отрасли на стопанския живот мерки - аршини и метри, стъкленици, кесии за пари... Всичко това в "обозримото" време от два века преди нас, откогато са се съхранили показваните експонати.

В България метричната система се въвежда на 15.11.1888 г., когато е приет Закон за мерките и теглилките. Макар че и до днес казваме: "на една ръка разстояние", "не ме мери с твоя аршин" и т.н., промените са огромни и много от мерките и теглилките само от преди век-два вече са безценни музейни експонати!

С една дума - в изложбата ще могат да бъдат видяни любопитни за окото и занимателни за ума неща! Докосването до други времена е вълнуващо и несъмнено ще направи денят Ви вълнуващ и интересен!

Всекиму ще бъде дадена възможност да провери "колко тежи" и "какво тегло носи" в този ден. Пък после, който пожелае, може да идва при нас колкото пъти поиска, за да открива още малки неща от голямата вселена на старите мерки и теглилки, защото изложбата в пълния си вид ще бъде експонирана за три месеца в РЕМ-Пловдив (от ноември 2011 г. до края на януари 2012 г).

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.