• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Словенският посланик в Скопие: Македония да започне преговори и да решава спора с името

Словенският посланик в Скопие: Македония да започне преговори и да решава спора с името

Скопие, РМакедония /КРОСС/ От една страна Македония да започне преговори с ЕС, а спора за името да се решава успоредно с това, предложи словенския посланик в РМакедония в интервю за радио "Свободна Европа".

"Мисля, че това положително ще се отрази на процеса на реформи в Македония като същевременно би оказал по-голям натиск за по-бързото решение на спора за името, добавя Бергант.

Той посочи, че докладът на Европейската комисия за напредъка на Македония е бил реалистичен и изтъква зоните, в които Македония не е напреднала. Според него най-големия проблем пред който е изправена в момента страната е свободата на изразяването.

"Вече виждаме, че беше създадена специална работна група, която се председателства от вицепремиерът Теута Арифи. Тя направи вече няколко кръгли маси по въпроса, което означава, че има напредък и в този план.

Но ЕС и други организации като ОССЕ ще продължат да следят това, защото това беше една забележка, а има и други области, в които още трябва да се работи като например корупцията, реформата в държавната администрация, съдебната система", подчерта Бергант.

Според посланика на Словения в Македония, правителството трябва да продължи реформите, защото реформите не се правят за Брюксел, а за себе си.

"Това темпо на реформи трябва да продължи, а в същото време аз съм убеден, че ще се намери решение за името, защото това е непосилно с оглед на това колко дълго вече продължава този спор. Така че би било добре да се намери някаква формула, която не би била нито в ущърб на Атина, нито на Скопие за паралелно решение на въпроса за името, като Македония започне преди това преговорите за влизане в ЕС", завърши Бергант.

/НИ/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.