• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Победители и победени след края на битката за Пловдив

Победители и победени след края на битката за Пловдив

Иван Тотев, избран кмет на община Пловдив, и Славчо Атанасов, кандидат за втори кметски мандат в Пловдив, в интервю за Нова телевизия и предаването "Здравей, България"

 

Водещ: Добро утро, отивам в Пловдив, където е Благой Векриев.

Репортер: Добро утро, Пловдив тази сутрин се събужда с нов кмет и това е Иван Тотев. Досегашният областен управител, който е от ГЕРБ в следващите четири години ще управлява града от кметския кабинет. Управление, което никак няма да му е лесно защото тепърва той ще трябва да се сблъска с доста проблеми. Но нека да обявим какви са окончателните резултати. Към 1 часа през нощта Общинската избирателна комисия /ОИК/ успя да обработи всичките 100 протоколи. Ето и официалните данни – Иван Тотев повежда с 2338 гласа пред опонента си Славчо Атанасов, който беше издигнат от ВМРО-НИЕ и Коалиция, или гласувалите за Иван Тотев са 70 871 от избирателите, което прави 50.84% от гласувалите. За Славчо Атанасов гласа са си дали 68 533 души, или това прави 49.16%. Никак не беше лесна битката за Пловдив. Тя беше доста оспорвана, до последния момент процентите между двамата се стопяваха, дори в един момент Славчо Атанасов имаше значителна преднина пред Иван Тотев, но в последния момент настъпи пълен обрат и с много минимална преднина Иван Тотев поведе и на финалната права Иван Тотев спечели кметското място за Пловдив. Доста оспорвана битка. Как бихте коментирали? Това е първото телевизионно интервю, което давате и то в ефира на Нова телевизия. Първо, добро утро и честито. Как коментирате тази битка?

Иван Тотев: Добро утро. Гласът на промяната бе чут и пловдивчани гласуваха за развитие чрез промяна, което е много важно, с оглед на тези четири години, които характеризираме като години на застой в Пловдив и аз съм абсолютно убеден, че тази промяна ще се състои в Пловдив.

Репортер: Как спечелихте, на какво заложиха пловдивчани, според вас, защото тази разлика, която виждаме в гласовете и минимална?

Иван Тотев: Водихме позитивна кампания, в цялата предизборна кампания този месец, през последната седмица не слезнахме на нивото, което дойде от противния щаб, но това, което наблюдавахме през последната седмица в Пловдив беше класическо разделение на ляво и дясно и основно за нас гласуваха хора с дясно мислене, но това не означава, че управленските политики ще бъдат насочени към тях. Аз ще бъда кмет на абсолютно всички пловдивчани.

Репортер: Тоест, няма да има деление?

Иван Тотев: Категорично, въпреки че през тази седмица видяхме Пловдив разделен на ляво – дясно в доста години назад във времето, но в хода на следващото управление през следващите четири години, това няма как да бъде забелязано.

Репортер: Няма как да не ви попитам. Вчера заваляха много сигнали за купуване на гласове. Вие, от ГЕРБ, бяхте обвинени, че купувате гласове. Тук трябва да внесем яснота, че вчера имаше един сигнал, че „Кауза за Пловдив”, зад която стои заместникът на Славчо Атанасов и чийто кандидат Георги Тютюков беше за кмет, се е опитал да купува гласове с пълномощни, които се издавали в няколко училища. Неговите хора са привиквали тези, които са гласували за ГЕРБ, след което са им давали пълномощни, с тези документи са отивали в щаба на „Кауза за Пловдив” и оттам са им давали по 30 лева, като са казвали, че парите се дават за тези, които гласуват за ГЕРБ. Имаше и сигнали, че купувате гласове в „Столипиново”. Тази информация отговаря ли на истината?

Иван Тотев: Вие преразказахте пресконференцията на ВМРО в случая, но аз смятам, че това, което беше подадено като сигнали, а те бяха много сигнали в Пловдив, това не са сигналите само, които вие коментирате, те ще бъдат разгледани от компетентните органи. Това, което направихте е преразказ на пресконференция на ВМРО.

Водещ: Имаше ли все пак такива пълномощни, ако може да кажете?

Иван Тотев: За нас е важно, че в районите, в които има най-сериозна чувствителност към тази тема и контролирания вот, ние губим категорично – говоря за „Столипиново”. А що се касае за това, имаше отделни застъпници, които бяха с пълномощни на ГЕРБ, тъй като ние получихме подкрепата през тази седмица. Но това всичкото, което следва и което съобщихте аз мога да кажа, не отговаря на истината.

Водещ: Колко застъпници имахте с такива пълномощни, ако може да кажете?

Иван Тотев: Аз мисля, че в рамките на нормалното, говорим за порядъка около няколко десетки, в никакъв случай нещо, което би трябвало да буди съмнение. Но в случая, не можем да коментираме нищо, това, което чухме категорично не отговаря на истината. Но не съм аз човекът, който трябва да коментирам.

Репортер: Нека сега да видим как основният опонент на Иван Тотев, Славчо Атанасов от ВМРО-НИЕ коментира загубата и това, защо не успя да спечели и втори мандат.

Славчо Атанасов: Първо искам да благодаря на всички тези човека и пловдивчани, които гласуваха за мен. Това за мен е много важно, това са страшно много хора, които ме подкрепиха. В същото време искам да кажа, че и вотът им беше опорочен, защото и вие бяхте свидетели, самите журналисти, никога, ама никога в Пловдив не са ставали толкова много манипулации и толкова много купуване на гласове. Така доникъде няма да стигнем, ние се борим за демокрация, а вървим по пътя на „бананова република”. Не може де са подават сигнали от граждани, че им купуват гласовете в определена централа на една партия, съюзничка на ГЕРБ, и в същото време полицията  четири часа не може да намери време и да отиде и да отреагира светкавично на този сигнал. Възмутен съм и от институции как работиха, възмутен съм и от пълния хаос на тези избори, това беше и целта да бъде хаос. Правил съм грешки в управлението, но когато правя грешки в управлението си, и самите вие журналисти, сте свидетели, признавам грешките пред хората, имам смелостта да кажа – да, тук сгреших. И може би хората затова ми повярваха, защото смята, че аз съм искрен. Виждате, че битката беше чисто мажоритарен вот и чисто партиен вот. За жалост този партиен вот се изкриви в тотално купуване на гласове. А това нещо ерозира демократичния процес, хората започват да губят вяра в изборите, това е едно от техните неотменими права да избират кой да ги управлява.

Репортер: Защо още на първия тур не успяхте да спечелите?

Славчо Атанасов: Поради една много проста причина, моят вот е мажоритарен и всички вие го знаете в Пловдив – и журналисти, и хората го знаят. Моят вот е мажоритарен вот, той се мобилизира много трудно, отколкото чисто партийният вот.

Водещ: Благой, ти си отново, само искам да попитам господин Тотев дали се готви за нови избори в Пловдив?

Иван Тотев: Не.

Водещ: Не, убеден сте, че няма да бъдат касирани?

Иван Тотев: В случая не можем да влизаме в говоренето на една политическа централа. Искам да ви кажа, че ние в последните два дни и в деня за размисъл имахме три пресконференции, в изборния ден имахме две пресконференции. Не можем да влизаме в това говорене, това...

Водещ: Това не е говорене в стила на една политическа централа, когато резултатът е сходен, а има такива съмнения, които изразяват другата страна, за купуване на гласове, може да бъде взето такова решение – за касиране на изборите?

Иван Тотев: Сам разбирате, че аз не мога да коментирам, има си закон...

Водещ: А бихте ли коментирали това, което каза господин Славчо Атанасов, че са подавани многократно сигнали до полицията за купуване на гласове и не е реагирано?

Иван Тотев: Как да ви кажа дали са подавани сигнали, може да не е подаван нито един сигнал...

Водещ: Вие, от вашата централа, подадохте ли сигнал до полицията, за купуване на глмасове?

Иван Тотев: Официално, трябва да видим щабовете, ние имаме шест районни офиса в Пловдив, в които следяхме изборния процес, каквото е имало сигнали сме го подавали, мисля, че до ОИК имаме сигнали... така че...

Водещ: Беше ли реагирано бързо, своевременно и адекватно на вашите сигнали?

Иван Тотев: Аз мога да кажа, че органите на МВР си свършиха добре работата и няма нещо, което да ме кара да се чувствам като човек, който е живял в един изборен ден, в който има нещо нечисто.

Водещ: Благодаря ви за този разговор.

Репортер: В следващите четири години вие ще управлявате Пловдив, познавате проблемите на града, защото досега бяхте областен управител, какво ще е първото, което ще трябва да направите?

Иван Тотев: Много е важно структурирането на едно стабилно мнозинство в Общинския съвет. ГЕРБ е най-голямата партия, с най-голямо представителство в Общинския съвет, за нас е важно гарантирането на стабилното управление на Пловдив, а не този хаос, който беше тези четири години. Аз мисля, че през следващите няколко дни ние ще успеем да формираме едно наистина стабилно мнозинство, което да гарантира изпълнението на управленските политики на ГЕРБ.

Репортер: А за хората какво ще направите? Много е важно да чуем първото нещо, което ще направите за пловдивчани?

Иван Тотев: Това, което е много важно, с оглед управлението на Пловдив, това е Бюджет 2012 и първите стъпки трябва да бъдат във формирането на Бюджет 2012.

Репортер: Много ви благодаря! Това беше първото интервю на новия кмет на Пловдив. Надяваме се да бъде успешно неговото управление и пловдивчани да живеят по-добре следващите четири години.

Водещ: Благодаря Благой, успех на мандата на Тотев му желая и аз.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.