• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Македонската прокуратура оправда тероризма през 2001 г.

Македонската прокуратура оправда тероризма през 2001 г.

Скопие, РМакедония /КРОСС/ Държавната прокуратура в РМакедония в петък официално реши да се откаже от преследване на заподозрените в случая "Ръководство на АНО", съобщава в съботния си брой "Нова Македония".

От Наказателния съд Скопие 1 взеха решение, с което спират разследването, което така и не завърши. Бивши и настоящи членове на партийния връх на ДСИ заподозрени, че през 2001 г. са извършили престъпления срещу човечеството, успяха да се изкубнат от отговорност след петъчното решение на Държавната обществена прокуратура, с което тя се отказва от тяхното преследване с мотива, че престъпленията, за които са заподозрени сега са част от Закона за амнистията.

От Наказателния съд Скопие 1 потвърдиха, че вече е приготвено решение, с което се констатира, че разследването на този случай спира.

"За случая, който в обществото е известен като "Ръководството на АНО", разследването не беше завършено защото съдът чакаше мнение, което по-рано отправи към прокуратурата. Но вчера на адреса на съда пристигна известие, че прокуратурата се отказва от по-нататъшното преследване на заподозрените.

След това съдът реши, че разследването се спира и случаят се прекратява", казват от Наказателния съд.

Междувременно Рафиз Алити от ДСИ потвърди, че бойците не се опитват да се измъкнат от отговорност нито когато са били в униформа, нито след края на конфликта и разоръжаването на АНО.  

"Готови сме да отговаряме пред Хагския съд, ако някой е нарушил правилата за водене на война... Смятам, че в интерес на всички граждани е такива неща да бъдат решени по мирен начин", посочи Алити.

"Ръководство на АНО" е най-мистериозния от четирите хагски случаи, които Международният съд за военни престъпления върна на Македония. В него, както се знае, са заподозрени в престъпления десетина бивши лидери на АНО, сега членове на ДСИ, включително и лидерът на партията Али Ахмети. Всички бяха обвинени в командна отговорност за военни престъпления, каквото беше клането на войници и полицаи в близост до Вейце.

След приключване на този случая ще остане навеки неизвестно кой и защо вдигна във въздуха мотел "Бриони" край село Челопек, в който завързани на два от колоните зверски загинаха Светислав Тръпкоски и Боге Илиески, и двамата служители в комплекса като охранители.

Мотел "Бриони" бе взривен на 26 август 2001 г. от албански терористи, само пет дни след минирањето на Лешовския манастир при Тетово. Двата събития се случиха две седмици след подписването на Охридското рамково споразумение. Случаят "Бриони" и убийството на двамата цивилни от тетовското село Челопек, също са част от делото "Ръководство на АНО". Днес, десет години след конфликта, около 250 разселени лица и в момента живеят в колективни центрове. Вчера, пред правителството протестираха разселените хора от скопското село Радуша, които заявяват, че държавата все още не е открила начин да ги обезщети. Междувременно, докато те протестираха, лидерът на ДСИ Али Ахмети бе на срещи с вицепрезидента на парламента на Босна и Херцеговина Сюлейман Тихич и с китайския посланик в страната, Цуи Живеи.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.