• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Симеон Дянков: Обмислят и варианти за увеличение на всички пенсии

Симеон Дянков: Обмислят и варианти за увеличение на всички пенсии

София /КРОСС/ Търсят средства за увеличаване на минималните пенсии от второто полугодие на 2012 година. Това стана ясно след проведеното днес извънредно заседание на кабинета, на което бе приет проектобюджетът за 2012-та година, бюджетите на НОИ и на НЗОК, както и пакета данъчни закони. Финансовият министър Симеон Дянков пък заяви, че се обмислят и варианти за увеличение на всички пенсии. В края на  ноември пък ще стане ясно и дали ще има пари за коледни добавки за пенсионерите.

Търсят се и резерви, с които майчинските да бъдат увеличени от  240 на 270 лв. от 1 януари догодина. Това ще струва на бюджета 16 млн. лева, съобщи след заседанието финансовият министър Симеон Дянков.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов съобщи, че следващата сряда в Министерски съвет ще бъде внесен проект на постановление за увеличаване на минималната работна заплата от 270 лева на 290 лева от 1 април. Максималният осигурителен праг остава 2 000 лева, с таван на пенсията от 700 лева.

От средата на 2012 година се увеличава акцизът върху природния газ за отопление – 10 ст. за гигаджаул, а при метана – 85 ст. за гигаджаул. Минималният прага на фискалния резерв остана непроменен - 4,5 млрд. лв. 

Образованието ще получи 50 млн. лв. повече, като 10 млн. от тях ще отидат във Фонд "Наука". Спортът ще получи 6 млн. допълнително, а културата - 15 млн.

 

На въпрос дали проходната част на бюджета е реалистична, финансовият министър отговори: "Дори разчетът да бъде по-нисък от прогнозите на анализаторите, пак ще ни излязат сметките. Приходите в новия бюджет са правени с прогноза за минимален растеж от 1%, въпреки че очакванията на макоикономистите са за 2,9%". 

Тази година няма да има церемония по представяне на новия бюджет в парламента. Министър Дянков уточни, че се е разбрал за това в председателя на НС Цецка Цачева, а целта е да се спестят пари на бюджета.

В приходната част на бюджета на ДОО са заложени 8,2 млрд. лева. Разходите обаче са 8,4 млрд., като 7 млрд. са предвидени за пенсии. Очертава се недостиг от 2 млн. който ще бъде покрит от бюджета на държавата.

Бюджетът на ДОО е изготвен на базата на следните макроикономически параметри: БВП - 81, 63 млрд. лева, инфлация - 3,2%, брой на осигурените лица – 2,76 млн., среден осигурителен доход - 622,3 лв., което е с 4,5% повече от тази година., брой на безработните лица с право на обезщетение при безработица - 116 314, брой пенсионери - 2,19 млн., което е с 4000 по-малко от тази година.

В края на ноември ще е ясно дали ще има коледни надбавки и в какъв размер ще бъдат те. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Румен

С търсене няма да стане. Парите трябва да се заработят. Онези, които намерихте, оставени от Тройната коалиция, вече изядохте. Сега ще трябва да работите. Управлението не е само плямпане, а тежка и обикновено неблагодарна работа.

31.10.2011 16:13:17

Анонимен

С.Дянков:Обмислят се варианти за увеличаване на всички пенсии.За трета година ги слушаме тези лъжи.Господа управляващи,защо нарушавате КСО и не индексирате пенсиите?Те изборите вече минаха",матриала"пак остава с пръст в устата.

31.10.2011 16:08:02

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.