• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Парламентът на Украйна няма да оттегли законопроекта срещу хомосексуалната пропаганда

Парламентът на Украйна няма да оттегли законопроекта срещу хомосексуалната пропаганда

Киев, Украйна /КРОСС/ Международната правозащитна организация Human Rights Watch се обърна към Върховната Рада с молба да оттегли проектозакона, забраняващ хомосексуалната пропаганда в медиите, предаде ЕВ.

Според представители на организацията документът се явява дискриминационен спрямо сексуалните малцинства. Депутатите-вносители на законопроекта, обаче, няма да се вслушат в препоръките на организацията, посочва сайтът kommersant.ua.

Авторите предлагат да се внесат изменения в законите “За защитата на обществения морал”, “За печатните медии”, “За телевизията и радиото”, “За издателското дело”, забраняващи насърчаването на хомосексуализма в телевизията, печатните медии и книгите.

Представителите на Human Rights Watch поискаха от Върховната Рада да оттегли законопроекта с аргумента, че е с хомофобско съдържание.

В писмо отговорникът по защитата правата на сексуалните малцинства в организацията, Борис Дитрих, заяви, че законът ще доведе до незаконна цензура на всяка информация, свързана с хомосексуализма. „Ако парламентът одобри този дискриминационен законопроект, Украйна ще се изолира от останалите страни-членки на Съвета на Европа.

Най-добрият начин за защита на украинците е зачитането на техните права, а не цензурата”, подчерта Дитрих. Един от авторите на законопроекта, депутатът Юджийн Царков, изтъкна в отговор, че Human Rights Watch “не е организация, която винаги трябва да бъде слушана”.

“Украйна трябва да бъде защитена от Содом и Гомор, който е тук в Европа. Когато вървя със сина ми по улицата и виждам на сергиите списания и вестници с целуващи се мъже, това нарушава моите конституционни права”, заяви Царков. Според него позициите на европейските институции няма да възпрепятстват приемането на законопроекта.

По думите на лидера на съюза “Гей форум на Украйна”, Святослав Шеремет, законопроектът нарушава “конституцията, редица закони и половин дузина международни конвенции”. Адвокатите обаче не смятат, че народните представители надхвърлят правомощията си. „Конституцията не съдържа конкретен текст, отнасящ се до правата на малцинствата, така че е малко вероятно законопроектът да нарушава основния закон.

Принципът за равенство между хората присъства в почти всички конституции по света, но въпросите, свързани с малцинствата, често се регулират от националното законодателство”, допълва партньорът на адвокатската фирма Astapov Lawyers Олег Малски.

/НИ/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.