• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Данъчните ще закръгляват в наша полза

Данъчните ще закръгляват в наша полза

 

София /КРОСС/  Данъчното задължение ще се закръглява до кръгъл лев в полза на гражданите. Това предвижда промяна в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, съобщи след края на днешното извънредно правителствено заседание финансовият министър Симеон Дянков. "Това означава, че ако данъкът е под един лев, няма да плащаме нищо", обясни той.  

„След проверка в НАП видяхме, че има милиони, около 4 млн. на година, транзакции, плащания на данъци, които са под един лев, главно за местни данъци и такси. Те създават главоболия и за гражданите, и за НАП. Често дори самата транзакция струва повече от данъка. Затова решихме да го изчистим”, каза финансовият министър. 

От 1 юни 2012 г. акцизната ставка върху природния газ за автомобилно гориво става 85 ст. за един гигаджаул. Газът за топлоцентралите ще се облага с акциз 10 ст. за гигаджаул, а този за домашно потребление няма да се облага. Първоначалното предложение беше от 1 януари акцизът да се увеличи с 1,70 лв., а този за отопление – с 20 ст. Промяната се налага заради евродирективата, която постановява поетапно вдигане на акцизите до 2013 г.

Хотелиерите ще се облагат с 9% ДДС, което досега беше привилегия само на туроператорите. Досега те плащаха 20%. Промяната в Закона за ДДС е съгласувана с Брюксел.

„Като цяло промените в данъчното законодателство тази година са минимални. Два от общо петте основни закона въобще не са пипани”, посочи финансовият министър. Направените промени пък са продиктувани основно от европейското законодателство.

В Закона за акцизите и данъчните складове са предвидени две промени. От януари ще се прилага намалена акцизна ставка за бирата, произведена у нас от независими пивоварни, които не са под шапката на международни брандове. Според Симеон Дянков по този начин у производителите ще останат между 4 и 6 млн. лева.

Освобождават се от задължение да подават годишна данъчна декларация лицата, които през годината са придобили доходи само от трудово възнаграждение. „В момента законът е такъв, че дори да си работил само по трудово правоотношение, пак даваш декларация, в която казваш, че вече са ти взети всичките ставки административно и не дължиш данъци. Сега това ще отпадне за около 350 000 души”, обясни Симеон Дянков.

 

/ВС/

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.