• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Борсов бюлетин на БНБ за 31 октомври

Борсов бюлетин на БНБ за 31 октомври

 

АКЦЕНТИ

Международни пазари:

В петък на валутните пазари бе наблюдавано леко отстъпление на вълната от оптимизъм след решението на европейските лидери в четвъртък. Щатската валута завърши на 1.4148 спрямо еврото (+0.3%) и 0.3% спрямо кошницата от шест валути.

Рано тази сутрин Япония започна едностранна валутна интервенция с цел поевтиняване на йената. В първите часове на азиатската сесия йената поевтиня с 3.3% спрямо долара.

В петък Еониа остана без изменение спрямо предходния ден на ниво от 0.92%, а средствата по депозитното улеснение се увеличиха до 248.1 млрд. евро (предх. 218.1 млрд. евро). 

През изминалата седмица ЕЦБ закупи ценни книжа по програмата SMP на стойност 4 млрд. евро (предх. 4.5 млрд.). 

Доходността по ДЦК на Германия в 2г сектор завърши на ниво от 0.60% (-5 б.т.), а в 10-те години – на 2.18% (-3 б.т.). 

Потребителските разходи във Франция през септември намаляха повече от очакваното с -1.3% г/г (прогн. -0.7%, предх. 0.1%). Безработицата в Испания за трето тримесечие възлезе на 21.5%, което е петнадесетгодишен максимум.

Канцлерът на Германия Меркел каза, че еврозоната е изправена пред криза на доверието, която не може да бъде разрешена за един ден или дори за една година. Тя допълни, че Ирландия и Португалия не могат да очакват подобно на гръцкото преструктуриране на дълга. 

От Fitch изтъкнаха, че 50% опрощаване на номинала на ДЦК на Гърция ще бъде считано за фалит според техните критерии. 

От EFSF казаха, че ще приложат стратегия за краткосрочно финансиране, която вероятно ще включва продажба на краткосрочни облигации. Трите основни кредитни агенции потвърдиха първокласния кредитен рейтинг на EFSF. 

Петролът поевтиня в петък, като американският бенчмарк WTI се понижи с 0.7% до 93.3 щ.д. за барел, а цената на Брента спадна до 109.9 щ.д. за барел (-1.9%).

Цената на златото остана непроменена спрямо четвъртък на нивото от 1747.2 щ.д. за тройунция, а цената в евро се повиши до 1233.7 евро (+0.2%).

Национални пазари:

SOFIX остана без промяна, а BG40 се повиши с 0.15%.

Средният лихвен процент по сключените сделки на паричния пазар остана без промяна на 0.25%.

 

ПРЕГЛЕД НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПАЗАРИ

Валутен пазар

В петък на валутните пазари бе наблюдавано леко отстъпление на вълната от оптимизъм след решението на европейс-ките лидери в четвъртък. Липсата на детайли по плана за стабилизиране на еврозоната както и сравнително по-слабото търсене на италиански ДЦК на проведения аукцион допринесоха за понижения оптимизъм на инвеститорите. Щатската валута завърши на 1.4148 спрямо еврото (+0.3%) и 0.3% спрямо кошницата от шест валути. По време на американската сесия данните за потреблението и доходите в САЩ не добавиха нова доза оптимизъм на пазарите. Риск-апетитът отбеля-за леко увеличение. Индексът на дневна колебливост на S&P (VIX) се сви с 0.9 пункта, а индексът MXWО нарасна с 0.3%. Йената поскъпна спрямо долара (+0.2%). Всички от т.н. високо доходни валути поевтиняха спрямо долара. Рано тази сутрин Япония започна едностранна валутна интервенция с цел поевтиняване на йената. В съпътстващото изявление финансовия министър Азуми заяви, че това е в отговор на необоснованото поскъпване на местната валута, и че имат на-мерения да продължат до постигането на желания от тях резултат. В първите часове на азиатската сесия йената поевтиня с 3.3% спрямо долара.

Паричен пазар и доходност на ДЦК

В петък американските трежърита поскъпнаха, респективно доходността им се понижи, след засилено търсене на аме-рикански ДЦК в качеството им на инвестиционно убежище. Доходността в 2- и 5-годишните сектори се понижи със съот-ветно 2 б.т. (до 0.29%) и 7 б.т.(до 1.13%), а тази в 10- и 30-годишните сектори с по 8 б.т. до 2.32% и 3.38%. Публикуваните през сесията щатски макроданни имаха смесен характер. Данните за доходите на домакинствата показаха по-слаб от очакваното ръст през септември (0.1%, очакв. 0.3% предх. -0.1%), докато финалните данни от Университета в Мичигън за потребителското доверие показаха по-силен от очакваното ръст в доверието през октомври (60.9, очакв. 58.0). Данните за личните разходи през септември бяха в унисон с очакванията на анализаторите (0.6%, предх. 0.2%). В петък Фед осъществи продажба на щатски ДЦК на стойност 8.9 млрд. щ.д. с матуритет в интервала от октомври 2013 до февруари 2014, като част от програмата за увеличение на средния матуритет на активите в портфейла на Фед.

В петък Еониа остана без изменение спрямо предходния ден на ниво от 0.92%, а средствата по депозитното улеснение се увеличиха до 248.1 млрд. евро (предх. 218.1 млрд.). През изминалата седмица ЕЦБ закупи ценни книжа по програмата SMP на стойност 4 млрд. евро (предх. 4.5 млрд.). Доходността по ДЦК на Германия в 2г сектор завърши на ниво от 0.60% (-5 б.т.), а в 10-те години – на 2.18% (-3 б.т.). Потребителските разходи във Франция през септември намаляха повече от очакваното с -1.3% г/г (прогн. -0.7%, предх. 0.1%). Безработицата в Испания за трето тримесечие възлезе на 21.5%, което е петнадесетгодишен максимум. Канцлерът на Германия Меркел каза, че еврозоната е изправена пред криза на доверието, която не може да бъде разрешена за един ден или дори за една година. Тя допълни, че Ирландия и Португалия не могат да очакват подобно на гръцкото преструктуриране на дълга. От Fitch изтъкнаха, че 50% опрощаване на номинала на ДЦК на Гърция ще бъде считано за фалит според техните критерии. От EFSF казаха, че ще приложат стратегия за краткосрочно финансиране, която вероятно ще включва продажба на краткосрочни облигации. Трите основни кредитни агенции потвърдиха първокласния кредитен рейтинг на EFSF. На първичния пазар Италия пласира ДЦК с общ обем от 7.9 млрд. евро (предложен обем от 8.5 млрд.). 

Фондов пазар

Фондовите пазари в САЩ предимно се повишиха в петък, като инвеститорите приеха добре постигнатия прогрес в раз-решаването на дълговата криза в Европа (DJIA +0.2%, S&P 500 +0.0%, Nasdaq -0.1%). Най-значителен ръст отчетоха суровинният сектор (+0.7%), а най-силен спад сектор дълготрайни стоки (-0.7%). След като в началото на октомври S&P 500 отчете спад от 20% от последния достигнат връх, за целия месец октомври досега индексът се повиши с 13.6%. Подо-бен ръст на месечна база не се беше случвал от 1974г. насам.  Щатските банкови конгломерати J.P. Morgan Chase & Co(-0.9%), Bank of America Corp.(+1.8%) и Citigroup Inc.(+0.0%) завършиха на смесена територия. Акциите на застраховател-ната компания MetLife Inc(+3.2%) се повишиха, след като компанията отчете тримесечна печалба от 3.33 щ.д. на акция и приходи от 20.46 млрд. щ.д., които превишиха очакванията на анализаторите. Други водещи застрахователи като Aon Corp.(-4.5%) и Principal Financial Group Inc.(-5.2%), обаче, отчетоха значителни понижения.

В петък европейските фондови индекси се понижиха (DJ Euro Stoxx 50 -0.6% и DJ Stoxx 600 -0.2%). Незадоволителният резултат от проведения аукцион  на италиански десетгодишни ДЦК повлия негативно на очакванията на инвеститорите за ефекта на плана за справяне с дълговата криза в еврозоната  Икономическите сектори завършиха сесията със смесено изменение. Най-много се понижи застрахователният сектор (-1.81%), а най-силно нарасна суровинният сектор (+1.01%). Банковият сектор завърши сесията с понижение от 0.09%. Barclays PLC обяви по-висока от очакваната печалба преди данъци за третото тримесечие на 2011г. на стойност от 2.4 млрд. паунда (предх. 989 млн. паунда). 

Стокови пазари

Петролът поевтиня в петък, като американският бенчмарк WTI се понижи с 0.7% до 93.3 щ.д. за барел, а цената на Брента спадна до 109.9 щ.д. за барел (-1.9%). Основната причина за поевтиняването бяха данните за индустриалното производство в Япония за септември, които показаха по-голямо от очакваното понижение (посл. -4.0%, очакв. -2.1%, предх. +0.6%). Подкрепа на цената на петрола обаче оказа повишението на потребителското доверие в САЩ. Спредът между цената на Брента и WTI се понижи до най-ниската си стойност от 4 месеца от 16.6 щ.д. за барел.

Цената на златото остана непроменена спрямо четвъртък на нивото от  1747.2 щ.д. за тройунция, а цената в евро се повиши до 1233.7 евро (+0.2%). Динамиката в цената бе продиктувана от поевтиняването на еврото и поскъпването на щатския долар.

 

ПРЕГЛЕД НА НАЦИОНАЛНИТЕ ПАЗАРИ

Баланси на БНБ

Към 28-ми октомври 2011 г. балансовото число на управление “Емисионно” се повишава с около 1 млн. лева. Основните промени по пасива на баланса на управление „Емисионно” са както следва: увеличение на задължения към правителството и бюджетни организации с около 25 млн. лева; увеличение на банкноти и монети в обращение с около 7 млн. лева; намаление на задължения към банки с около 34 млн. лева.

Горепосочените промени са свързани основно с: възстановени средства от валутни сметки на търговски банки във връзка с регулации на минималните задължителни резерви – общо в размер на 15 млн. евро; покупки на резервна валута от търговски банки – общо в размер на 18 млн. евро; движение по валутни сметки на правителството и бюджетните организации; преоценка на монетарното злато и специалните права на тираж (СПТ) поради динамиката в цената им на международните пазари..

Балансовото число на управление „Банково” към 28-ми октомври 2011 г. е намалено с 1,5 млн.лева в сравнение с предходния ден. Основните промени са свързани с изменения в оценката на банковите активи и задължения, деноминирани в злато или СПТ, в резултат от промяна на обменните курсове на златото и СПТ по отношение на лева, което е съответно увеличение с 9,32 и намаление с 0,01073 спрямо предходния ден.

Валутен пазар

Към 28-ми октомври 2011г. нетните продажби на валута от страна на БНБ бяха в размер на 20.96 млн. евро. В търговията с клиенти, продажбите на банките надвишиха покупките с 2.70 млн. евро. Обемът на междубанковата търговия възлезе на 0.80 млн. евро.

Междубанков паричен пазар и ликвидност

Към 28 октомври 2011 г. средният лихвен процент по сключените сделки на паричния пазар остана без промяна на 0.25%. Търгуваните обеми на междубанковия паричен пазар се повишиха със 7 млн. лева спрямо предходния ден и възлязоха на 262.2 млн. лева.

Спредът между тримесечния Софибор и Леониа възлезе на 345 б.т. (без промяна спрямо предходния ден), а между шестмесечния Софибор и Леониа съответно на 467 б.т. (понижение 1 б.т. спрямо предходния ден).

Капиталов пазар

Петък (28.10.2011)- на днешната сесия на БФБ-София АД ,водещият индекс SOFIX запази без промени нивото си спрямо четвъртък, приключвайки деня на 343.68 пункта. От компаниите влизащи в състава му най-съществено се покачиха цените на акциите на ТБ Първа Инвестиционна Банка АД (3.8%), Индустриален Холдинг България АД (2.8%) и Каолин АД (1.9%). Спад се регистрираха цените на акциите на Неохим АД (4.0%)и Еврохолд България АД (3.2%). Широкият индекс BG40 в края на сесията отчете стойност от 114.78 пункта, която е увеличение от 0.15%. Извън регулиран пазар бяха сключени сделки с акции на Петрол АД за 11.9 млн.лв.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.