• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Поискахме подкрепа от Германия за таван на евросубсидиите

Поискахме подкрепа от Германия за таван на евросубсидиите

/КРОСС/ България ще търси подкрепата на Германия за въвеждането на таван на субсидиите по линия на директните плащания на площ. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след срещата си с министърът на храните, земеделието и защитата на потребителите на Федерална Република Германия Илзе Айгнер в МЗХ.

Определянето на таван при преките плащания се налага, тъй като 3.4% от бенефициентите в България получават 78% от субсидиите, а някой от тях дори взимат средства в размер на финансовия ресурс за подпомагане на животновъдството. Това не е справедливо, посочи министър Найденов. В Германия нямат такъв проблем, защото там средната обработваема площ е много по-малка - около 50 хектара, стана ясно на срещата. Най-големите стопанства в Германия са около 4-5 000 хектара, докато в България вече има земеделци, които обработват близо 100 000 хектара. Това води до диспропорция и създаване на агромилионери за сметка на малките фермери, каза министър Найденов. По този въпрос министър Айгнер се ангажира да се търси баланс и регионален подход в бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП), съобразявайке се със спецификите на отделните страни-членки в ЕС.

България и Германия имат общи позиции по по-голямата част от законодателните промени на ОСП след 2014 г. Основното различие е по отношение на схемите за плащания, обвързани с производството. Германия настоява те да бъдат до 5%, докато България - до 10%. В момента в България няма друг механизъм за подпомагане на секторите овцевъдство, зеленчукопроизводство, овощарство, птицевъдство и др. освен използването на 10% от средствата за преки плащания, които да отидат по схеми, обвързани с производството, посочи министърът.

Министър Айгнер подчерта, че днешната среща е много важна и отбеляза, че между двете страни трябва да има активен и директен диалог. Тя подчерта, че заедно с министър Найденов са се опитали да сближат позициите на България и Германия по бъдещето на ОСП. И двете страни са за запазване на досегашния бюджет на ОСП и за намаляване на бюрокрацията.

По-късно двамата министри разгледаха втория събор на българското земеделие, който се провежда за втора поредна година пред сградата на МЗХ и съвпада с отбелязването на 100 годишнината от самостоятелното учредяване на министерство на земеделието в България. На щандовете пред МЗХ бяха подредени пчелен мед, вино, млечни и месни продукти и други традиционни храни. Министър Айгнер дегустира българско вино, кашкавал, луканка и сирене.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

в БОГ ни е надеждата

``In GOD we trust`` БОГ да пази Република България, и правителството сформирано от Бойко Борисов.

31.10.2011 19:30:21

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.