• 02 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Задават се нова световна рецесия и бунтове

Задават се нова световна рецесия и бунтове

 

Ню Йорк, САЩ /КРОСС/  Световната икономика е на ръба на нова и по-дълбока рецесия, която може да предизвика социални бунтове, предупреждава Международната организация на труда /ILO/ в свой доклад, съобщава Би Би Си. 

Според експертите тя ще засегне тежко пазара на труда. На развитите страни ще са необходими минимум 5 години, за да върнат нивото на безработицата до предкризисните му стойности. Според ILO, в 45 от общо 118 държави, в които е проведено изследването, рискът от бунтове и размирици нараства. 

Междувременно Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /OECD/ призова страните от Г-20, които се събират тази седмица в Кан, към „смели решения”.

По-рано от OECD предрекоха остър спад в темповете на икономическия растеж в Еврозоната и предупредиха, че някои от страните-членки може би дори ще отбележат отрицателен ръст. 

OECD ревизира прогнозите си в доклада за икономиките на 20-те най-развити държави, като намали с 0,3% очакванията си за ръста в Еврозоната до 1,6%. През май прогнозата беше за ръст от 2% за 2011 и 2012 г. Намалена бе и прогнозата за икономическия растеж в САЩ, от 2,6% до 1,7% през 2011 г. и от 3,1% до 1,8% през 2012 г.

В своя доклад от ILO отбелязват, че забавеното икономическо възстановяване е започнало да оказва „драматичен ефект” върху пазара на труда. За да се достигнат предкризисните нива на заетостта, през следващите две години трябва да бъдат създадени 80 милиона нови работни места, но експертите очакват, че те няма да са повече от 40 милиона. 

В редица държави нараства недоволството от липсата на работа и гневът заради усещането за несправедливо разпределение на тежестите на кризата. Това, според ILO, увеличава риска от избухването на социални бунтове в много страни, особено в ЕС и Арабския регион.

 

/ВС/

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.