• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Около 6 800 деца и родители ще ползват услугите на два общностни центъра в София

Около 6 800 деца и родители ще ползват услугите на два общностни центъра  в София

До 2013 г. предстои закриването на 24 институции за деца с увреждания

 

София /КРОСС/ Около 6 800 деца и родители ще ползват услугите на два общностни центъра за деца и семейства в София, каза заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова на първата копка на Oбщностен център за деца и семейства в София, район Слатина, днес. Тя подчерта, че социалните услуги са ориентирани към превенция, инвестиции в ранното детско развитие на децата от 0 до 7 години и подкрепа на родителите. Акцент в работата на специалистите ще бъдат децата с увреждания и социално слабите семейства.

По Проекта за социално включване в Столична община МТСП финансира създаването на два общностни центъра - в районите Слатина и Овча купел. Тяхната обща стойност е 6 057 640 лв., от които 4 967 600 лв. финансиране от МТСП. Стойността на финансирането на услугите е в размер на 2 324 640 лв. Столична община съ-финансира таксите за детска градина на стойност 32 400 лв., обяви заместник-кметът на Столична община Албена Атанасова.

В Общностния център за деца и семейства с три градински групи в район Слатина ще се предоставят услуги за деца до 3 годишна възраст като ранна интервенция на уврежданията, семейно консултиране и подкрепа, здравна консултация. За децата от 3 до 7 г. и техните родители ще се осигури индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания, семеен център, и др. По проекта е заложена услугата намаляване на таксата за детска градина. Подобни услуги ще предоставя и Общностния център за деца и семейства в район Овча купел, който ще бъде с две градински групи.

Пред журналисти заместник-министър Симеонова съобщи, че до 2013 г. предстои закриването на 24 институции за деца с увреждания. За деветмесечието на 2011 година са утвърдени общо 308 приемни семейства, от които - 47 доброволни и 261 - професионални. Броят на настанените в тях деца е 298. Общият брой на приемните семейства към края на септември 2011 г. в страната е 935, а на настанените в тях деца - 792.

На първата копка присъстваха изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов и заместник-кметът на Столична община Албена Атанасова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.