• 22 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Прошко Прошков иска касиране на вота в столицата

Прошко Прошков иска касиране на вота в столицата

София /КРОСС/ Общинският съветник от Синята коалиция и неин кандидат за кмет на София Прошко Прошков подаде жалба до Административен съд София-град във връзка с установените многобройните нарушения, наблюдавани на изборите за кмет на столицата, провели се на 23.10.2011 г. Сред мотивите на Прошков за касиране на вота са, че е нарушен е принципът за всеобщо избирателно право чрез противозаконните „забранителни списъци" за гласуване, изработени от ГРАО. Според него избирателното право на гражданите е нарушено и чрез образуването на множество избирателни секции включващи над 1000 гласоподаватели в нарушение на изискванията на чл. 72 от ИК. Сред мотивите му е записано и че при провеждането на изборите са допуснати многобройни груби нарушения на процедурата по гласуването като нерегламентирано удължаване на изборния ден с един час, недопускане на представители на Синята коалиция до изборните помещения и провеждането на вот в клуб на управляващата партия ГЕРБ. Налице са и нарушения на изборната процедура при преброяване на подадените бюлетини и отчитането на резултатите от гласуването. Отново в нарушение на Избирателния кодекс, ОИК не е изпълнила задължението си да обяви резултатите от гласуването в срок до 48 часа след приключването му, смята още кандидат-кметът. Обжалваните решения, с които са обявени изборните резултати, са издадени на база нищожни документи и не отговарят на изискването за истинност. Решението за ОИК за избиране на общински съветници е незаконосъобразно поради липсата на дата и час на издаването му.Наблюдават се и множество тежки нарушения в работата на комисиите по чл. 242 от ИК като предаване на скъсани чували с бюлетини и присъствието на единствен член от комисия при предаването на изборните материали, най-често представител на ПП ГЕРБ, пише в жалбата си Прошков.

Една от истините за тези избори е, че аз не ги спечелих и не очаквам, че дори повторно броене ще размести класирането. Не искам да касирам изборите заради незадоволителния си резултат, а защото като участник в тези избори се чувствам длъжен заради хората, които ме подкрепиха, за хората, които дадоха доверие на другите кандидати, заради онези над 10000 души, които преживяха кошмара на това да бъдат членове на избирателни комисии или застъпници. Толкова много нарушения, брутална намеса на администрацията и политици в изборния процес оставят у всички демократично мислещи хора в София, независимо коя партия и кандидат подкрепят, усещане за несправедливост и кражба. Сега в Кърджали вече броят повторно, но не бива това да се случва само по жалби на ГЕРБ, заяви в коментар на жалбата си Прошко Прошков. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.