• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Книгата която разтърси руските тайни служби (2)

Книгата която разтърси руските тайни служби (2)

Кратък анонс

Авторите на книгата разказват за спецслужбите, които – според тях – са най-секретните структури... С всяка изминала година, ФСБ става все по-затворена структура. Обективна информация за дейността на службата практически няма. Самата организация също няма интерес към публичност, а журналистическото общество предпочита с тази тема да не се занимава.

Единственото, на което може да разчита руския читател е възбудата от парите сред служителите на самата ФСБ...

Журналистите Андрей Солдатов и Ирина Бороган посвещават на изследването си на Федералната служба по безопасност цяла книга.

Първата част, която носи нейното заглавие – „Новото дворянство. Очерци по историята на ФСБ” е заимствано от знаменитото интервю с екс-ръководителя на ФСБ който заявява, че спецслужбата става „новото дворянство” ("новата аристокрация"), което ще възроди Русия.

Авторите щателно анализират как е еволюирала спецслужбата през последните 20 години. Първоначално книгата излиза на английски език в САЩ. По това време нито едно руско издателство не показва интерес към темата.

Тази година, самите автори решиха да пуснат и „руската версия” на книгата. Впрочем, голяма част от материалите са публикувани по-рано в „Нов вестник”, както и на сайта на журналистите - agentura.ru.

Според техните думи, около половината от съдържанието на книгата засяга историята на ведомството, а другата половина – разработва нейната текуща дейност. Много от описаните вътре факти са достатъчно широко известни, а други - не чак толкова. Допълнителен бонус за авторите на изследването е това, че те са работили в руското Външно министерство и са запознати с някои техники от "арсенала" на тайната служба.

По данни на авторите „бивши чекисти”, в действителност, няма. Дори в „Газпром” или в „Роснефт”, има бивши оперативни служители на контраразузнаването, които продължават да си получават оттам заплатите. С тови факт е свързан и един от най-сериозните вътрешни конфликти във ведомството – по секретни сведения, всеки „внедрен”, трябва да взима обезателно само една заплата, но понякога това не се случва...

По думите на Солдатов и Бороган, една от най-опасните дейности с които се занимават служителите в ФСБ е "двойната игра", т.е. част от тях са принудени да станат "двойни шпиони", което им помага "да предугадят" ходовете на редица "Велики сили", в това число и на стратегически важните държави от Близкия изток.

Като цяло обаче, заключават авторите - руската Федерална служба за сигурност е инертна и нереформирана структура, която отдавна съществува в себе си и за себе си. И с изключение на няколкото отдели за борба с тероризма, тя представлява само мит на всемогъща и мощна служба за сигурност.

/НИ/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.