• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

„Шейново” с безплатни консултации за кисти на яйчниците

„Шейново” с безплатни консултации за кисти на яйчниците

София /КРОСС/ От днес кампанията за безплатни консултации за ендометриоза в САГБАЛ "Шейново" ще бъде разширена с безплатни консултации за един от най-разпространените гинекологични проблеми - кисти на яйчниците. Кампанията започна на 20 октомври и ще продължи до 23 декември. Безплатните консултации са предназначени за жените преди менопауза с кисти на яйчниците или с поставена диагноза ендометриоза и страдащи от характерните за това заболяване симптоми - силни болки по време на менструален цикъл, установена „шоколадова" киста и стерилитет.

 

„Кистите на яйчниците са едно от най-разпространените гинекологични заболявания. Характерно за тях е, че когато кистата е над 3.5 см., и я следим в яйчника повече от 3 месеца, въпреки или след някакво хормонално лечение, задължително подлежи на хирургична интервенция. Лапароскопският метод е най-щадящ както за премахване на кисти на яйчниците, така и за лечение на другия проблем, върху който е фокусирана кампанията - ендометриозата", казва д-р Антони Ненов, началник на Отделението по гинекология, ендоскопска хирургия и стерилитет в „Шейново". „Навременната диагноза и взимането на адекватни решения е изключително важно. Кистозните образувания могат да нанесат сериозни вреди за бъдещето на яйчника, в който са установени", допълва д-р Ненов.

Ендометриозата е заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се установява извън матката, обикновено в други органи в областта на таза. Според някои специалисти причина за появата на ендометриоза е нарушеният хормонален баланс. Друга теория твърди, че по време на менструалния цикъл част от кръвта, която би трябвало да се изхвърли навън, навлиза навътре в тялото през маточните тръби. Те се установяват в корема, където се „имплантират" и започва да се развива ендометриозно огнище. С времето то се разсраства, тъй като в него след всеки ментруален цикъл се прибавят нови клетки. Ендометриозните огнища предизвикват сраствания, които обикновено водят до частично или пълно запушване на маточните тръби. Статистиките сочат около 120 000 жени в България, диагностицирани с ендометриоза. Тя има широка социална значимост заради риска от безплодие и факта, че е характерна най-вече за жените в репродуктивна възраст.

Всеки делничен ден между 12.00 и 14.00 часа жените имат възможност да се консултират с някои от най-добрите специалисти в областта на ендоскопската хирургия, която е и най-модерният и щадящ метод за опериране на ендометриоза. Това става след предварително записване всеки ден от 9.00 до 12.00 часа на телефон 02/ 9659420.

Кампанията за безплатни консултации на жени с кисти на яйчниците и ендометриоза е част от социално насочените активности на САГБАЛ „Шейново", която е лидер в София в прилагането на лапароскопския метод. Досега са проведени 3 кампании за безплатни прегледи на жени с миома на матката преди менопауза.

През последните две години във Втора АГ болница „Шейново" са извършени над 1300 едноскопски операции, 350 от които - за лечение на ендометриоза и ... за кисти на яйчниците. Болницата разполага с модерна апаратура от най-висок клас и изключително добре подготвени хирурзи. Всяка операция се записва и остава в електронния архив.

САГБАЛ "Шейново" е в тясно сътрудничество с най-голямата университетска болница и най-голямата клиника по акушерство и гинекология в Европа "Шарите" в Берлин. В рамките на сътрудничеството в областта на ендоскопската гинекология водещите експерти от „Шарите" провеждат редовни операции в „Шейново" съвместно със своите български колеги. През юни 2011 г. се проведе поредният цикъл от съвместни операции, по време на който бяха оперирани и злокачествени заболявания. В началото на 2012 в болницата ще се състои семинар и демонстрационен курс по ендометриоза със специалисти от чужбина.

 

Допълнителна информация:

 

Записването за профилактичните прегледи е предварително на телефон 02/ 9659420 всеки ден от 9.00 до 12.00 часа. Прегледите ще се провеждат всеки делничен ден от 20 октомври до 23 декември включително от 12.00 ч. до 14.00 ч. в кабинет №22.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.