• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Филиалът на Русенския университет в Разград чества 25 години от създаването си

Филиалът на Русенския университет в Разград чества 25 години от създаването си

Разград /КРОСС/ С Юбилейна научна конференция, посветена на Международната година на химията, Филиалът на Русенския университет в Разград чества на 4 ноември 25 години от създаването си. Юбилейният форум се открива с Пленарно заседание от 14.00 ч. в конферентната зала на Ваканционен СПА комплекс „Островче". Преди това от 10.00 ч. в зала Филхармония „Проф. Димитър Ненов" преподаватели, студенти, възпитаници и гости ще отпразнуват 25-годишнината на разградската академична институция с Тържествено събрание - концерт. 

Филиал Разград е единствената академична структура в Североизточна България, която подготвя висши специалисти за химическата, биотехнологичната и хранителната индустрии. От създаването й през 1986 г. тук са се дипломирали над 2 200 полувисши и висши специалисти. Днес Филиал-Разград обучава 300 студенти годишно в трите специалности. Преподавателският му екип е от 22-ма учени, от които 10 са доценти и трима с докторски степени.

Основан през 1986 г. като полувисше училище, той е бил интегриран с Висшите Химико-технологичен институт и Машинно-електротехнически институт в София. Тогава училището обучава в специалностите „Биотехнологични процеси и продукти" и „Биотехника". През 1988/89 г. се разкриват нови профили - „Химични технологии" и „Автоматизация на химическата промишленост". Следващите стъпки в развитието към университетския статут са направени през 1990/91 г. и през 2008 г. В началото на 90-те полувисшето училище се преобразува в Технологичен колеж към Русенския университет „А. Кънчев", а през 2008 г. се преструктурира във Филиал-Разград на висшето училище в Русе. Оттогава тук се подготвят бакалаври по химични технологии, биотехнологии и технологии на храните.

Юбилейната конференция, посветена на Годината на химията, Филиалът на Русенския университет организира в партньорство с Дома на науката и техниката и Съюза на учените в Разград. Форумът се провежда на 4 и 5 ноември под патронажа на Областния управител на Разградска област д-р Валентин Василев. 58 научни разработки ще бъдат представени на заседанията в двете секции „Химични технологии" и „Биотехнологии и хранителни технологии". 14 от презентациите са на чуждестранни учени от Грузия, Молдова, Румъния, Украйна. Пленарни доклади ще изнесат акад. Евгени Головински от БАН на тема „Фармакобиохимията и създаването на нови лекарствени средства", проф. Адриана Бирке от Румъния за „Новите перспективи в европейските системи за контрол на безопасността на хранителните продукти" и проф. Красимир Иванов от Аграрния университет в Пловдив по темата „Катализът в България - минало, настояще и бъдеще".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.