• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Проф. Илчев: Исканията ни не са свързани с повече пари, а с философията на финансиране

Проф. Илчев: Исканията ни не са свързани с повече пари, а с философията на финансиране

София /КРОСС/ Човек, който става ректор, има нужда от година - година и половина, за да навлезе в работата на университета. Опитах се през последните няколко месеца да намеря кандидати, които са запознати добре с финансовото състояние и с програмите за развитие. Имаше двама подходящи кандидати, но те се отказаха. И аз се озовах в неприятната ситуация да бъда издиган от факултетите, каза пред БНР проф. Иван Илчев, ректор на СУ „Св. Климент Охридски” и кандидат за втори мандат. „Няма друг университет у нас, който да развива толкова много професионални направления и да получава същата субсидия като другите университети. Бюджетът на университета за 2012 е намален с 4%. Предвидени са суми за поощряване на добрите университети, от които вероятно ще получим 3 милиона, уточни проф. Илчев.

 

Финансовото ни състояние е лошо, в началото на кризата на университета бяха отрязани 12-13 млн. лева. Успяхме да компенсираме половината от тази сума, но няма как да компенсираме цялата, освен ако не тръгнем към масови съкращения. На местата на пенсионирани преподаватели не назначаваме нови, т.е. на практика свиваме щата. Проблемът е в състоянието на държавата. Основните ни искания не са свързани с повече пари, а с философията на финансирането. Съгласно рейтингите миналата година някои университети получиха допълнително финансиране, тази година ни обещават същото. Това е капка в морето, няма да промени нищо съществено засега, но това е пътят, по който трябва да се върви, смята проф. Илчев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.