• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Живко Георгиев: Борисов го очаква съдбата на Йордан Лечков

Живко Георгиев: Борисов го очаква съдбата на Йордан Лечков

София /КРОСС/ В обозрима перспектива е малко вероятно да се стигне до възможността да имаме хегемония на една единствена партия. Ще имаме двупартийна система, с много голям потенциал за появата на политически формации, несвързани с миналото на прехода. Това заяви социологът Живко Георгиев, от Агенция „Галъп интернешънъл" на конференция на тема „Следизборната ситуация - нови моменти в политическия процес", организирана от фондация „Фридрих Еберт" и Института за политически и правни изследвания, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
По думите му изводите от изборите са, че БСП се е завърнала в политиката, макар че в голяма степен и самата левица е изненадана от добрите си резултати. БСП трябва да спре да се оплаква от това, че няма чуваемост. Чуваемост има, но важното е какво ще казва оттук-нататък и кой ще го казва.
"ГЕРБ мина пика на всенародната любов. Разбира се любов имаше, но тя беше платена. В ГЕРБ са забравили пълното име на партията и по-точно значението на думата "граждани". Тази партия определено няма излишество на идеи. ГЕРБ действително се стреми към концентрация на власт, но в същото време показва управленска импотентност", каза Георгиев.
Според него, харизмата на Бойко Борисов е отминала. "Изказването му, че борбата е между него и Доган донесе гласове на Калфин и то не от електората на ДПС", посочи Живко Георгиев.
По думите му, бъдещето на Бойко Борисов се казва "Йордан Лечков". "В Сливен Лечков беше докаран до там, че започнаха да го наричат "местният Цар Киро", каза социологът.
По думите му, най-големите успехи на ГЕРБ - кметовете на София и Бургас, се дължат на това, че образът на тези хора не съответства на образа на партията "Дори Плевнелиев не е типичната персонификация на ГЕРБ".
Изборите показаха, че ДПС са прави да твърдят, че могат да запазят политическото си влияние и без изборния туризъм. Феноменът "Касим Дал" не се случи в очакваните от него пропорции, посочи Живко Георгиев.
"Не бих казал, че класическата десница е погребана като електорално влияние. Изборите по-скоро погребаха елита на класическата десница", допълни той.
Според социолога, това, което би разколебало хегемонията на ГЕРБ не е БСП, а появата на истинска дясна алтернатива, която би се състезавала на същата писта, но би показала по-смислени идеи. "Това беше доказано от Меглена Кунева", каза Георгиев.
Не бива окончателно да погребваме радикалния национализъм, предупреди той. Все още съществуват предпоставки бъдеще да има силен националистически вот.

/ВС/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.