• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Банките заляха пазара с имоти

Банките заляха пазара с имоти

/КРОСС/ От началото на следващата година се очаква банките да извадят на пазара много от притежаваните от тях имоти, взети от техни длъжници. Това прогнозира вчера Мария Илиева, главен изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк, по време на конференцията BalREC.

Според банкерката това са главно жилища и трезорите вече не могат да ги задържат в очакване на по-добри цени на пазара и от 2012 г. ще ги пуснат на търг. В средата на 2011 г. бе дадена отсрочка от 6 месеца за реализацията на тези обезпечения, която изтича в края на декември.

Проучване на банката сочи, че България е с едно от най-ниските съотношения между ипотечни кредити и БВП в Европа - 12,5%. В Унгария то е 16%, в Полша - 20,4%, в Чехия - 21,4%, в Латвия - 34,5%, за Естония - 40,7%, и за еврозоната - 41,2%. Средните показатели за страните от Централна и Източна Европа са около 2-3 пъти по-високи от тези у нас, съобщава в. "Монитор".

Ипотеки за 600 евро на глава от населението се падат у нас, което също е много по-ниско, отколкото в други страни, сочи още банковата статистика. В Унгария този показател е 1582 евро, в Словакия - 2153 евро, в Чехия - 2943 евро, за Естония - 4402 евро, за еврозоната - 11 419 евро. Общият портфейл ипотечни кредити в банковата система на България от края на 2008 г. до август 2011 г. е нараснал само с 1,11 млрд. лв. или с 13,5%.

Според експерти от имотния сектор два са основните фактори, които обуславят продължаващата и в момента стагнация на жилищния пазар. На първо място това е икономическата несигурност в страната, която продължава да възпира населението от потребление и инвестиции. Хората са притеснени за своето бъдеще и предпочитат да спестяват.

Вторият фактор за стагнацията на жилищния пазар са влошаващите се външни перспективи за икономически подем, които особено се засилиха през тази есен заради ситуацията в Гърция и дълговата криза в ЕС.

Те имат косвен ефект върху българските домакинства посредством тяхното влияние върху общата икономическа конюнктура в страната, продажбите на български експортни компании в чужбина и нивото на преки чуждестранни инвестиции, смятат банкови експерти.

Според шефа на Уникредит Булбанк вече е отминала модата на инвестициите в молове и ще отмине и тази за покупка на земя за изграждане на фотоволтаични системи и вятърни генератори. Жилищният пазар винаги ще бъде актуален и в условията на криза, смята той.
.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.