• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Мишката остана и без бутони

Мишката остана и без бутони

/КРОСС/ Мишката загуби своята опашка, сега е на път да се лиши и от кликането - звук, с който работещите в офиси дотолкова са свикнали, че отдавна не забелязват. Между другото, спомняте ли си, че някога мишката имаше "топче", вместо оптичния или лазерен сензор, който сега използва?

Днес на мода е сензорната мишка. Тя няма бутони, които да се натискат и кликат, но усеща движението на пръстите и реагира на движение и докосване така, както правят дисплеите на смартфоните и таблетите. Удобството е, че така джаджата дава възможност за използване и на жестовете, пак познати от смартфона - т.нар. мултитач.

Например разтваряте два пръста и изображението на монитора се увеличава. Или плъзвате с два пръста настрани и местите снимки или отворени прозорци на монитора.

След като в края на 2009 г. "Епъл" пусна на пазара първата сензорна мишка, наречена "Меджик маус" (вълшебна мишка),в играта се включи и "Майкрософт". На компанията на Бил Гейтс й трябваха почти две години, за да извади конкурентен продукт - "Тач маус". За разлика от продукта на "Епъл", който е лъскав и бял, мишката на "Майкрософт" е черна, с леко грапаво покритие, пише в. "Труд".

Ако вече разполагате с излишна стотачка и искате да си купите нова мишка, на пазара се предлагат доста любопитни устройства.

Най-големият производител на компютърни мишки - "Лоджитек", е забелязал, че през последните години все повече хора и фирми купуват стъклени маси. Но проблемът е, че на тях мишките не работят, защото светлинният лъч преминава през прозрачната повърхност и сензорите им не могат да отчетат движение.

Мишката на "Лоджитек" Anywhere MX използва специална технология, с която може да работи и върху най-прозрачното стъкло. Има и удобен калъф с цип за лесно пренасяне. Струва 119 лева.

Най-минималистката мишка е на тайванската компания "Джиниъс", която с продукта си "Ринг маус" оправдава своето име(на английски "джиниъс" означава "гений"). В случая говорим за масивен, но лек пластмасов пръстен (тежи 12 грама),който се слага на показалеца и поема ролята на мишка. Той има два миниатюрни бутона и малък тъчпад, върху който палецът мести курсора по монитора. Джаджата е с вградена батерия, която се зарежда през USB порт.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.