• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Как ще работи новото Сдружение на общините?

Как ще работи новото Сдружение на общините?

 

Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), в интервю за БНР, "Преди всички"

 

Надяваме се да работим по-добре, тъй като имаме всички белези за един по-успешен общински мандат. Ако оставим настрана споровете за купени гласове и т.н., имаме едно сравнително добро обновление в изборните органи. Около 47% са новите кметове, 53 са преизбраните, имаме подмладяване на състава, вече 28 са жените кметове. Имахме и сравнително добра конкуренция - средно по 7 кандидати за кметска позиция, по3-4 за общинските съветници. Всичко това говори за един успешен предстоящ мандат. Най тежката задача на новия мандат ще бъде бързата подготовка и съставяне на общинските бюджети. Картината като макрорамка е почти непроменена. След актуализацията през средата на годината на бюджета, общините ще трябва да осигуряват обещаните в предизборния период по-добри и по-качествени услуги, което няма да е лесна задача. Ние традиционно към края на годината, провеждаме нашите срещи за новото в общинските бюджети, подготвяме обучението на новите в общинските съвети, зам.-кметовете по финансите се събират. Изготвяме специални наръчници. Предстоят въвеждащи обучения на новите кметове. Приключихме преговорите с МФ и сега предстои обсъждането в парламента. Надяваме се, че този път ще се вземат предвид нашите предложения.

Основният ни приоритет е концентриран в грижите за децата. Това съвпада и с националния приоритет, така че се надяваме на успех. Имаме и предложение за увеличение на над 40 млн. на стопената през последните две години целева субсидия за капиталови разходи, които са ни абсолютно необходими. Ние сме в решаващата фаза за усвояване на европроектите и трябва да покриваме нашите разходи със своите инвестиционни ресурси. Има и други варианти, ако не се промени субсидията ни. Има фонд, който може да ни предоставят ниско лихвени кредити на общините за изпълнение на европроекти. Има възможност и чрез нашите ежемесечни срещи, на които ние следим усвояването на европейските проекти в МС при г-н Томислав Дончев. При боксуване на съфинансирането ще предприемаме допълнителни мерки. Успяхме при преговорите с м-р Дянков да го убедим, че по-голямата част от дължимото от общините общинско съфинансиране трябва да бъде осигурено от републиканския бюджет. Това е един много положителен резултат от нашите разговори, който ще бъде усетен във всички общини. Въпросът с управлението на публичните средства и прозрачното им публично оповестяване е нормален процес. Проблемът е друг. Такава мярка би била полезна, ако сме решили въпроса с т.нар. структурен дефицит в общинските бюджети, т.е. когато държавата е осигурила съизмерими по размер приходи, гарантирани по закон и съизмерими с разходите, възложени по закон. Точно в тази посока у нас имаме големи проблеми. И да ги публикуваме и да не ги публикуваме, такъв дефицит възниква всяка година, защото общините финансират услуги без да им се предоставят съответните ресурси.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.