• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

КНСБ категорично протестира срещу намаляването на обезщетенията при пенсиониране на държавните служители

КНСБ категорично протестира срещу намаляването на обезщетенията при пенсиониране на държавните служители

София /КРОСС/ Федерацията на Независимите синдикати от държавното управление и организации към КНСБ са изпратили до Председателя на Народното събрание, до председателя на Комисията по бюджет и финанси, до председателя на Комисията по труда и социалната политика до председателите на парламентарните групи в НС Протестна декларация, в която се казва:
Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации - КНСБ (ФНСДУО-КНСБ) e най-голямото синдикално сдружение на работещите в държавното управление - обхваща структурите на общинска администрация, социално подпомагане и социални услуги, държавен резерв, архиви, места за лишаване от свобода, АЗ, НАП, МВР, ДАНС, ЕСМИС.
ФНСДУО-КНСБ изразява своето категорично несъгласие с предложената промяна за драстично намаляване на размера на обезщетенията при пенсиониране на държавните служители.
За пореден път научаваме от медийното пространство за съществена законова промяна, която касае важни права на служителите в държавната администрация. С внесения в Народното събрание Законопроект за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2012г., се планира намаляване на размера на обезщетенията при пенсиониране на държавните служители с цели 50%.
Визираните в параграф 8 от Преходни и заключителните разпоредби на Законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2012г. изменения променят законовата уредба на чл. 106, ал. 3 от Закона за държавния служител, като така се орязват 50% от размера на обезщетенията и пенсиониращите се служители ще получат наполовина по-ниски от очакваните обезщетения.
Това изменение явно цели намаляване на бюджетните разходи за пенсиониращите се държавни служители, но реалният му ефект е загубване на право, което мотивира служителите да планират професионалната си активност дългосрочно в структурите на държавната администрация. Това поредно „подкастряне" на права ще доведе до демотивация на служителите, влошаване на работата на администрацията и силно текучество.
Всяка промяна на основни права на служителите, особено извършена тайно и изненадващо, разклаща доверието на работещите в системата и намалява качеството на престирания труд.
Европейският модел и духът на българското законодателство повеляват органите на държавното управление и синдикатите да работят заедно за изграждане на модерна и ефективна държавна администрация, което е в пряка зависимост от удовлетвореността, сигурността и мотивираността на нейните служители.
ФНСДУО-КНСБ изразява абсолютно категорично своето несъгласие с предложената от Министерски съвет промяна в размера на обезщетенията при пенсиониране на държавните служители.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.